Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεψεύδονται σενάρια για πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Αθήνα
Τη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ παρέχει σε όλους του τόνους η κυβέρνηση.
Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέδειξαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στην Κυβέρνηση την πώληση του 40% των λιγνιτικών και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης σε ιδιώτες.
Σχολιάζοντας τη θέση της Κομισιόν ότι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα είναι η πώληση μεγάλου μέρους λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος αποσαφηνίζουν πως κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο η χώρα έναντι της τρόικας.
«Συνεχίζουμε τις αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, που αφορούν μόνο τη χονδρική και τα τιμολόγια», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι μιλώντας στα «Νέα».
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο, πιστεύουν ότι οι υποδείξεις αυτές αντανακλούν μάλλον τις προθέσεις της Κομισιόν (και όχι της τρόικας) που, όπως εκτιμούν, θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να πιέσει προς την κατεύθυνση βίαιων αλλαγών στον ενεργειακό τομέα, όπου πράγματι η Ελλάδα κατέχει υψηλή θέση στη λίστα των παραβατών, με αρκετές αιτιολογημένες γνώμες να τη βαρύνουν.
«Επισήμως πάντως από την τρόικα θέμα πώλησης μονάδων δεν έχει τεθεί. Από τις αλλαγές που δρομολογούμε σε χονδρική και λιανική, μέχρι το να πουλήσουμε μονάδες της ΔΕΗ, υπάρχει τεράστια διαφορά», αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην εφημερίδα «Τα Νέα».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΚΤ
Η Ελλάδα
δεν χρειάζεται
αναδιάρθρωση
του χρέους
Φρανκφούρτη

Η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση χρέους, χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών, εκτιμά το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορένζο Μπίνι Σμάγκι.
Το στέλεχος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα παραδείγματα του Μεξικού και της Βραζιλίας τα τελευταία 15 χρόνια, λέγοντας ότι είναι δυνατόν οι χώρες να αναδιαρθρώνουν τις οικονομίες τους μετά τη λήψη βοήθειας και στη συνέχεια να αποπληρώνουν τα χρέη τους.
«Μπορεί η Ελλάδα να κάνει το ίδιο; Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι η απάντηση είναι ναι», σημείωσε, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurt Allgemeine Zeitung.
«Η Ελλάδα σκοπεύει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας βοήθειας», συμπλήρωσε.

BANK OF AMERICA:
Εντυπωσιακά
εξελίσσεται
η κατάσταση
στην Ελλάδα
Νέα Υόρκη
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση για την επίτευξη των στόχων της σχετικά με την μείωση του ελλείμματος και του χρέους αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Bank of America, Χόλγκερ Σμίντινγκ. Σε συνέντευξη του στο γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandradio ανέφερε πως “Μέχρι τώρα, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά καλά”. Στη συνέχεια συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε πως τα χρήματα που πήρε από την Ε.Ε. έπιασαν τόπο καθώς “επέτρεψαν πραγματικά στη χώρα να βοηθήσει τον εαυτό της».

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ
Εκστρατεία
στήριξης
του ελληνικού
τουρισμού
Αθήνα
Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της διαφημιστικής καμπάνιας στήριξης του ελληνικού τουρισμού, την οποία δημιούργησαν οι φορείς του ευρύτερου κλάδου της επικοινωνίας, όπως είναι η ΕΔΕΕ, ο ΣΔΕ, ο ΣΕΠΤ, η ΕΙΙΡΑ και η ΕΙΤΗΣΣΕ.
«Η Συμμαχία για την Ελλάδα» στοχεύει στην αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την επικοινωνία ενός δυναμικού κοινωνικού μηνύματος με απήχηση και αποδοχή που θα μιλήσει στην ψυχή του Έλληνα.
Η καμπάνια, που δεν παρεμβαίνει στο έργο του ΕΟΤ και γίνεται χωρίς κόστος για τον οργανισμό έχει ήδη ξεκινήσει στην τηλεόραση, με τρία σποτ που έκαναν πρεμιέρα στις 20 Ιουλίου και έχει κεντρικό μήνυμα «Ελλάδα Κομμάτι της ψυχής μας». Στα σποτ κυριαρχούν στίχοι για την Ελλάδα που έχουν γραφτεί από κορυφαίους ποιητές, όπως είναι ο Οδυσσέας Ελύτης (Σ’όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνο ετούτον αγαπώ), ο Γιάννης Ρίτσος (Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος, με υπομονή και περηφάνια) και ο Λορέντζος Μαβίλης (Σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει).
Στην επόμενη φάση της καμπάνιας πρωταγωνιστές θα είναι άνθρωποι της καθημερινότητας.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Παράνομα τα κατώτατα όρια αμοιβών μηχανικών

Αθήνα
Παράνομες θεωρεί τις αποφάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που καθορίζουν κατώτατα όρια αμοιβών μελέτης και επίβλεψης οικοδομών για τους μηχανικούς η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού σε εισήγησή της στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η Επιτροπή θα λάβει την τελική απόφαση για το αν υπάρχει παράβαση και αν θα επιβληθούν ποινές, χωρίς να δεσμεύεται από την εισήγηση. Το θέμα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το φθινόπωρο.
Η υπόθεση αφορά αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ του 2006 και 2007 με τις οποίες υιοθετήθηκαν κατώτατα όρια αμοιβών, μέσω της εφαρμογής ελάχιστου τεκμαιρόμενου κόστους κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο στα ιδιωτικά κτιριακά έργα. Σύμφωνα με την εισήγηση, το ΤΕΕ με τις αποφάσεις αυτές «υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία, υιοθετώντας ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων».
«Η κατά αυτό τον τρόπο υιοθέτηση κατωτάτων ορίων αμοιβών στο χώρο των ελευθέριων επαγγελμάτων, εφόσον αποδειχθεί, συνιστά σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού» προσθέτει η εισήγηση.
Πρόκειται για τις αποφάσεις του ΤΕΕ που αντικαθιστούσαν προηγούμενες πράξεις της Πολιτείας σχετικά με την «Ενιαία Τιμή Αφετηρίας» (ΕΤΑ) για όλη την Ελλάδα, και με την υιοθέτησή τους χρησιμοποιείται πλέον ως βάση για την αμοιβή το ποσό των 105 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της υπό ανέγερση οικοδομής, αντί του αντίστοιχου ποσού των 44 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που ίσχυε από το 1989. Το ποσό αναπροσαρμόστηκε για τα έτη 2008, 2009 και 2010 σε 110, 115 και 118 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΤΟ 70%
Αύξηση της α’ δόσης
του πριμ εγκατάστασης
νέων αγροτών
Στο 70%, από το αρχικό 40%, αυξάνεται η πρώτη δόση της καταβολής του πριμ εγκατάστασης σε δικαιούχους νέους αγρότες με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ανακοινώθηκε χθες.
Επίσης, το υπουργείο μεταφέρει τις αρμοδιότητες εκκαθάρισης των πριμ ενίσχυσης νέων γεωργών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις Περιφέρειες, στοχεύοντας στη γρηγορότερη καταβολή τους.   
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Μπατζελή επισήμανε σε δήλωσή της ότι το συνολικό ύψος της ενίσχυσης νέων αγροτών φτάνει σε 155 εκατ. ευρώ, με τους συμπληρωματικούς πόρους 55 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν.
«Στηρίζουμε έμπρακτα το αγροτικό εισόδημα, απλοποιούμε τις διαδικασίες και διευκολύνουμε ουσιαστικά τους νέους αγρότες σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα» κατέληξε η υπουργός.
?
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ
Η Βουλγαρία θα πληρώσει το χρέος της
Μόσχα
Η Βουλγαρία συμφώνησε να πληρώσει το χρέος της για το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ύψους 4,88 εκατ. ευρώ, δήλωσε στη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος της Τransneft Μιχαήλ Μπάρκοφ.
«Αναγνώρισαν την ύπαρξη αυτού του χρέους και είναι έτοιμοι να το καλύψουν», δήλωσε ο Μ.Μπαρκόφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των επαφών της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Σόφια την προηγούμενη εβδομάδα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Συμεών Ντιάνκοφ.
«Οι Βούλγαροι εταίροι μας συνεχίζουν να μελετούν το περιεχόμενο του σχεδίου από την άποψη του οικονομικού οφέλους και των οικολογικών κινδύνων, αλλά κατά τις εκτιμήσεις μας, υπάρχει κατανόηση από την πλευρά τους, ότι δεν είναι σκόπιμο να αποχωρήσουν από το σχέδιο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών η πρώτη παρουσίαση του οικονομικού μοντέλου του σχεδίου να γίνει στη Μόσχα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Στο παρελθόν η ρωσική εταιρεία είχε επανειλημμένως εκφράσει παράπονα ότι η Βουλγαρία δεν χρηματοδοτεί το μέρος του σχεδίου του πετρελαιαγωγού που της αντιστοιχεί, για αυτό και συσσωρεύθηκε το υπάρχον χρέος.
?
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
«Στον κατάλληλο χρόνο»
οι διευκρινίσεις
για τα κεφάλαια
Αθήνα
“Στον κατάλληλο χρόνο, ανάλογα με την πρόοδο της διαδικασίας» θα προσδιορίσει η Τράπεζα Πειραιώς τον τρόπο χρηματοδότησης της εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο ΤΤ και την ATEbank, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα.
Η ανακοίνωση της τράπεζας έρχεται μετά από δημοσίευμα του Βήματος για τα σχέδια της Πειραιώς σχετικά με την χρηματοδότηση της πρότασης για εξαγορά του 77,31% της ΑΤΕ και 33,04% του ΤΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο πρόεδρος της τράπεζας Μ.Σάλλας έχει καταλήξει σε συμφωνία με αναδόχους που εγγυώνται την άντληση κεφαλαίων άνω των 1 δισ. ευρώ από τις αγορές, τα οποία θα κατευθυνθούν για την εξαγορά των μεριδίων σε ΑΤΕ και ΤΤ και για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που διατέθηκαν στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

Κλωστοϋφαντουργία: Ζημιές άνω
των 110 εκατ. ευρώ το 2009

Αθήνα
Μείωση του όγκου της παραγωγής της το πρώτο πεντάμηνο του 2010 κατά 18,8% παρουσιάζει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, η οποία το 2009 κατέγραψε μειωμένες ζημιές, ίσες όμως προς το 16,5% των συρρικνωμένων εσόδων της.
Η μείωση της παραγωγής του κλάδου βαίνει από τις αρχές του έτους επιταχυνόμενη, παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση της παραγωγής το 2009, σε σχέση με το 2008, ήταν υψηλή, ανερχόμενη στο 27,7%.
Ειδικότερα τον περασμένο Μάιο, ο όγκος της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, μειώθηκε κατά 21%, σε σύγκριση με τον όγκο που είχε παραχθεί τον ίδιο μήνα του 2009, υποχωρώντας σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 54,5% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005.
Οπως τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προηγούμενο έτος ήταν ιστορικά μια από τις χειρότερες χρονιές για την ελληνική νηματουργία και υφαντουργία. Ωστόσο, επιτεύχθηκε μείωση των ζημιών, χάρη στο γεγονός ότι ο υποκλάδος της εκκόκκισης βάμβακος βελτίωσε θεαματικά την αποδοτικότητά του, αξιοποιώντας τη βελτίωση των διεθνών τιμών, αλλά και λόγω της εισροής σημαντικών εκτάκτων εσόδων. Οι βελτιώσεις που σημειώθηκαν στον εν λόγω υποκλάδο είχαν αποτέλεσμα οι κερδοφόρες του κλάδου να υπερτερούν αριθμητικά των ζημιογόνων.
Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία που έκανε το ΑΠΕ-ΜΠΕ των ισολογισμών των 65 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ και συνολικές πωλήσεις 691,1 εκατ. ευρώ, οι οποίες γνωστοποίησαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα του προηγούμενου έτους ως τις 25 Ιουνίου 2010.
Γενικότερα, 35 κερδοφόρες (53,8% του συνόλου) εμφανίζουν καθαρά κέρδη ύψους 15,6 εκατ. ευρώ και 30 ζημιογόνες (46,2%) παρουσιάζουν ζημιές ύψους 129,8 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να προκύπτουν συνολικές καθαρές ζημιές ύψους 114,2 εκατ. ευρώ έναντι συνολικών καθαρών ζημιών 130,6 εκατ. ευρώ το 2008. Σε σύγκριση με το 2008 τα καθαρά αποτελέσματα των 65 εταιρειών βελτιώθηκαν κατά 16,4 εκατ. ευρώ σε αξία και κατά 13% σε ποσοστό. Όπως είναι φανερό, όμως, οι ζημιές ήταν και πάλι καταλυτικές.
Από την ανάλυση των στοιχείων του συγκεντρωτικού ισολογισμού των 65 επιχειρήσεων, συνάγεται ότι ο κλάδος το 2009 δεν μπόρεσε να αναστρέψει την πτωτική πορεία των συντελεστών αποδοτικότητας.
Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν μείωση των εσόδων κατά 4% και των μεικτών κερδών κατά 21%, σε συνδυασμό με αύξηση των ζημιών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 26% και των ζημιών προ φόρων και τόκων (EBIT) κατά 3%, λόγω μείωσης των αποσβέσεων. Συγχρόνως, συρρικνώθηκαν οι συντελεστές των μεικτών κερδών από το 4,7% στο 3,8%, των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από το – 4,2% στο -5,5% και των κερδών προ φόρων και τόκων (EBIT) από το -11% στο -11,8%.

Yalco Κωνσταντίνου:
Εξαγορά μη κατεχομένων
μετοχών θυγατρικών
Αθήνα
Την εξαγορά των μη κατεχομένων μετοχών των θυγατρικών της εταιρειών Omnishop AE και Excel AE αποφάσισε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας Yalco Κωνσταντίνου. Ειδικότερα, η γενική συνέλευση κατά τη συνεδρίασή της αποφάσισε την εξαγορά των πιο κάτω μετοχών:
1. Αγορά 1.170 μετοχών της Omnishop AE στην τιμή των 0,10 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικό τίμημα 117 ευρώ από τον κ. Σωκράτη Κωνσταντίνου.
2. Αγορά 1.170 μετοχών της Omnishop AE στην τιμή των 0,10 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικό τίμημα 117 ευρώ από την Αμαλία Κωνσταντίνου.
3. Αγορά 7.800 μετοχών της Excel AE στην τιμή των 0,10 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικό τίμημα 780 ευρώ από τον Σωκράτη Κωνσταντίνου.
4. Αγορά 2.000 μετοχών της Excel AE στην τιμή των 0,10 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικό τίμημα 200 ευρώ από τον Δημήτριο Εσκιάδη.
Μετά τις πιο πάνω εξαγορές των μετοχών των θυγατρικών της Omnishop AE και Excel AE η μητρική Σ.Δ. Κωνσταντίνου & Υιός ΑΕ – Yalco αποκτά το 100% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου των εταιρειών αυτών και πρόθεση της διοίκησης είναι να προχωρήσει στην απορρόφηση των θυγατρικών αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68 παρ. 2 και 78 του ΚΝ 2190/1920 σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 5 του Ν. 2166/1993 επιδιώκοντας την εξασφάλιση του μέγιστου βαθμού επίτευξης οικονομιών κλίμακος.

Άνοδος 2,17%
Ιδιαίτερα θετικά υποδέχθηκε η χρηματιστηριακή αγορά χθες, τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών οδηγώντας την αγορά έντονα ανοδικά, με μοχλό το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.625,21 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 34,71μονάδων, ή σε ποσοστό 2,18%. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 801,62 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,12%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.846,17 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 1,72%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 321,67 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,42%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.815,53 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 2,93%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.123,58 μονάδες, με άνοδο 2,96%.
Από τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές του Ταχυδρομικού Tαμιευτηρίου (+16,79%), της Alpha Bank(+7,57%), της Marfin Popular Bank(+6,02%), της Atebank (+6,00%), της Eurobanbk (+5,08%), της Κύπρου (+3,81%), της Πειραιώς (+3,15%) και της Εθνικής (+2,48%).
Συνολικά, 104 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 58 πτωτικά και 52 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Σέλμαν (κο) +17,65%, Ταχυδρομικό ταμιευτήριο +16,77%, Καρδασιλάρης +14,29% και Fieratex +10,00% Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ξυλεμπορία(κο) -19,70%, Σάνυο -10,53%, Unibios-9,09% και Μαθιός Πυρίμαχα -9,09%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 107,721 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:Alpha Bankμε 3.941.230 τεμάχια, Eurobank με 2.251.100, Εθνική με 2.234.146 και Μarfin Popular Bank με 1.981.623 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 24,793 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 20,720, Εurobank με 13,242 και ΟΠΑΠ με 6,944 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 62,603 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Στο Υπουργικό Συμβούλιο
ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Αθήνα
Τον νέο αναπτυξιακό νόμο αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Αναμένεται να περιλαμβάνει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων αρχικού κεφαλαίου, ενώ προβλέπεται η σύσταση επενδυτικού συμβουλίου που θα εποπτεύει την εφαρμογή του νόμου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπτυξιακός νόμος θα παρουσιασθεί εντός της εβδομάδος το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στην Βουλή. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εισάγει τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις.
– Διαγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων βάσει μίας σειράς ποιοτικών χαρακτηριστικών που προσδιορίζουν το κατά πόσο η συγκεκριμένη επένδυση καταλήγει στην παραγωγή ενός προϊόντος ή στην παροχή μίας υπηρεσίας που είναι ανταγωνιστική, ποιοτική και συνεισφέρει στη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, κατά πόσο ενσωματώνει πράσινες δράσεις που συνιστούν και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και πόσο συμβάλλει στην αναδιάρθρωση και την ισόρροπη ανάπτυξη.
– Ένταξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, με εξαίρεση αυτές οι οποίες ρητά απαγορεύονται είτε από το νόμο, είτε από αποφάσεις ή κανονισμούς της Εθνικής ή Κοινοτικής Νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται μία βασική αδυναμία του προηγούμενου νόμου ο οποίος περιλάμβανε πλήθος ρυθμίσεων ως προς το είδος και εύρος των δραστηριοτήτων που ενισχύονται.
– Σύσταση επενδυτικού συμβουλίου το οποίο θα εποπτεύει την εφαρμογή του νόμου και θα εισηγείται βελτιώσεις και αλλαγές για προσαρμογή στις εκάστοτε νέες προκλήσεις.
Ο νόμος θα περιλαμβάνει κίνητρα για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων αρχικού κεφαλαίου. Θα προβλέπει την δυνατότητα απαλλαγής φόρου από το σύνολο των πραγματοποιούμενων κερδών ως την συμπλήρωση του ισόποσου της ενισχύσεως που θα λάμβανε η επένδυση αν υπαγόταν στο καθεστώς της απλής επιχορηγήσεως.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα