Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Κακούργημα η αρχαιοκαπηλία άνω των 150.000 ευρώ

Αθήνα
Κακούργημα θα θεωρείται η αρχαιοκαπηλία άνω των 150.000 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.
Το Ποινικό Τμήμα ερμήνευσε τον νόμο περί αρχαιοκαπηλίας (Ν.3028/2002) και το Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε καταδικάσει σε κάθειρξη έξι ετών αρχαιοκάπηλο και απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του.
Ειδικότερα, το 1999 από αστυνομικούς συνελήφθη στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας άτομο το οποίο είχε στην κατοχή του και προσπάθησε να πουλήσει αρχαία αντικείμενα του 6ου, 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. που προέρχονταν από λαθρανασκαφή. Η αξία των αρχαίων αντικειμένων (πήλινο ειδώλιο περιστεριού, χρυσό δακτυλίδι, χάλκινη πόρπη, κ.λπ.) ανερχόταν στα 164.105 ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση της τριμελούς αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού.
Από το Πρωτοδικείο ο συλληφθείς κρίθηκε ένοχος για πλημμεληματική υπεξαίρεση, ενώ το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ότι σύμφωνα με το νόμο περί αρχαιοκαπηλίας και εφόσον η αρχαιοκαπηλία υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ τότε το αδίκημα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα και καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών.
Μετά την έκδοση αυτή του Ποινικού Τμήματος του ΑΠ, ο εισαγγελέας του ΑΠ Ι. Τέντες με εγκύκλιό του κοινοποίησε την εν λόγω απόφαση σε όλες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας με εντολή να ενημερωθούν επ? αυτής και οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών.

ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
400 απεργοί πείνας

Τρίκαλα
Τους 400 έφτασαν οι κρατούμενοι που συμμετέχουν στην απεργία πείνας στις φυλακές Τρικάλων, διεκδικώντας την ικανοποιήση βασικών αιτημάτων και ζητούν την κινητοποίηση του υπουργείου Διακαιοσύνης.
Οι κρατούμενοι διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα της πρόσβασης στο νερό, καθώς -όπως καταγγέλλουν- κόβεται συνεχώς, καθώς επίσης τα δικαιώματα της περίθαλψη, της άδειας και της υπό όρους απόλυσης.
Οι κρατούμενοι – απεργοί πείνας καλούν το υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, καθώς και την πολιτική απόφαση να εφαρμόσει τους νόμους που το ίδιο θέσπισε, αλλά καταπαντούνται από «τους κάθε λογής ευθυνόφοβους και συχνά μισάνθρωπους διευθυντές και “λειτουργούς”».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις

Aνακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας οι αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από Περιφερειακό Συμβούλιο σε Περιφερειακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το διδακτικό έτος 2010-2011.
Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανήλθαν σε 6.344 και ικανοποιήθηκαν 3.997 (ποσοστό 63%).
Σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι αιτήσεις ανήλθαν σε 6.435 και ικανοποιήθηκαν 3.635 (ποσοστό 56,5%)
Όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκει η περιοχή απόσπασής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.
Οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων θα πρέπει να αποδεσμεύσουν τους αποσπώμενους εκπαιδευτικούς, εφόσον αντικατασταθούν.

Μειωμένος θα είναι ο αριθμός των προσλήψεων σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” .
Το υπουργείο δήλωσε ότι φέτος θα διοριστούν περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί, οι μισοί σε σχέση με πέρσι, ενώ άλλοι 3.000 θα προσληφθούν τη σχολική χρονιά 2011-2012. Ακόμη φέτος θα προσληφθούν περίπου 4.000 αναπληρωτές.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας έρχεται αντιμέτωπο με την αποχώρηση περίπου 10.000 εκπαιδευτικών που έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Η απειλή να ξεκινήσουν τα σχολεία με χιλιάδες κενά είναι άμεση και το υπουργείο ετοιμάζει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο
Αθήνα
Το ενημερωτικό σημείωμα για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα γεωργικά φάρμακα δημοσιοποίησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ζητώντας τον καθορισμό συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής ώστε το ν/σ να τεθεί προς διαβούλευση.
Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου:
-Θεσπίζονται αναγκαία εφαρμοστικά μέτρα σχετικά: α) με την διάθεση φυτοπροσπατευτικών προϊόντων στην αγορά (διαδικασίες αδειοδότησης καθώς και όρων και προϋποθέσεων της διακίνησης και διάθεσης στην αγορά) β) με τα στατιστικά στοιχείων των γεωργικών φαρμάκων (εισαγωγή, διακίνηση, χρήση) και γ) με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυτικής και ζωϊκής προέλευσης
-Ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της οδηγίας που αφορά στον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την εφαρμογή της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, συμπεριλαμβάνοντας τα απαραίτητα εθνικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων της οδηγίας.
-Εισάγονται συμπληρωματικές εθνικές διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν θέματα για τα γεωργικά φάρμακα (καταπολέμησης των εχθρών των καλλιεργειών και του περιορισμού των κινδύνων από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων για το χρήστη, τον καταναλωτή και το περιβάλλον) τα οποία δεν ρυθμίζονται από τα προαναφερόμενα κοινοτικά νομοθετήματα.
-Θεσπίζεται Εθνικό Συνταγολόγιο Φυτοπροαστατευτικών Προϊόντων και των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης γεωργικών φαρμάκων
-Θεσπίζονται διαδικασίες παρακολούθησης των τιμών των γεωργικών φαρμάκων
-Θεσπίζονται και εφαρμόζονται διαδικασίες ελέγχων- α) εμπορίας, διακίνησης και διάθεσης γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, β) μηχανισμού εφαρμογής, γ) υπολειμμάτων στα αγροτικά προϊόντα- και επιβολής αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων στους παραβάτες.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα