Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ουάσινγκτον
Απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα τα οποία περιγράφουν με λεπτομέρειες άγνωστες πτυχές του πολέμου στο Αφγανιστάν, δόθηκαν την Κυριακή στη δημοσιότητα μέσα από την ιστοσελίδα WikiLeaks.
Σε αυτά αποκαλύπτονται με λεπτομέρειες μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων αφγανών αμάχων, η ύπαρξη ειδικής δύναμης που καταδιώκει για να σκοτώσει ή να αιχμαλωτίσει τους επικεφαλής των Ταλιμπάν και φερόμενοι δεσμοί μεταξύ των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και των αφγανών ανταρτών.
Τα απόρρητα αυτά αρχεία του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης από την ιστοσελίδα WikiLeaks και δημοσιεύθηκαν από την αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, τη βρετανική Γκάρντιαν και το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν απερίφραστα την αποκάλυψη των απόρρητων πληροφοριών. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές, ενώ θέτει σε κίνδυνο και απειλεί την εθνική ασφάλεια.
Τα έγγραφα αυτά καλύπτουν διάφορες περιόδους δύο αμερικανικών κυβερνήσεων και “δείχνουν με απίστευτη λεπτομέρεια γιατί, μετά τη δαπάνη από τις ΗΠΑ σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν είναι τώρα ισχυρότεροι από οποιαδήποτε άλλη εποχή από το 2001”, επισημαίνουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς.
Ο Τζέιμς Τζόουνς σημείωσε ότι η WikiLeaks δεν έκανε “καμία προσπάθεια” να έρθει σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τα έγγραφα αυτά, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2004 ως το Δεκέμβριο του 2009, προτού ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώσει τη νέα στρατηγική του στο Αφγανιστάν.
Τα έγγραφα αυτά, τα οποία φέρουν τον τίτλο “Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου” συντάχθηκαν, όπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα WikiLeaks, από στρατιώτες και αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι “περιγράφουν κυρίως θανατηφόρες στρατιωτικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ”. Δεν καλύπτουν, επισημαίνεται, άκρως απόρρητες επιχειρήσεις ή αυτές των ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων που μετέχουν στην ISAF.
Οι Νιου Γιορκ Τάιμς σημειώνουν ότι οι πληροφορίες αυτές συνιστούν “ένα ημερολόγιο μιας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δύναμης που συχνά λιμοκτονεί για πόρους και προσοχή καθώς αγωνίζεται κατά των ανταρτών οι οποίοι αυξάνονται, συντονίζονται καλύτερα και γίνονται πιο φονικοί κάθε χρόνο”.
Η αμερικανική εφημερίδα παραδέχεται ότι τα έγγραφα αυτά αποτελούν “μια μη ολοκληρωμένη καταγραφή του πολέμου (…) Τα έγγραφα δεν καλύπτουν επίσης τα γεγονότα του 2010, όταν άρχισε η άφιξη επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και εφαρμόστηκε μια νέα στρατηγική κατά των ανταρτών”.
Ωστόσο, σημειώνει, παρέχουν μια “αποκαρδιωτική εικόνα” της αφγανικής αστυνομίας και των στρατιωτών, για την εκπαίδευση των οποίων το Πεντάγωνο δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια.
ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
“Τα έγγραφα περιγράφουν επεισόδια αστυνομικής ωμότητας, μικρής και μεγάλης διαφθοράς, εκβιασμούς και απαγωγές. Ορισμένοι αστυνομικοί λιποτακτούν και εντάσσονται στις τάξεις των Ταλιμπάν. Άλλοι κατηγορούνται για συνεργασία με αντάρτες, λαθρεμπόρους όπλων και ληστές αυτοκινητοδρόμων”, υπογραμμίζουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς.
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι το Πακιστάν, ο σύμμαχος των ΗΠΑ που λαμβάνει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την Ουάσινγκτον, φέρεται ότι επιτρέπει στη μυστική του υπηρεσία να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και να τους συναντάει κρυφά “για τη διοργάνωση δικτύων ενόπλων οργανώσεων που πολεμούν κατά των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν”.
Σύμφωνα επίσης με τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την WikiLeaks, το Ιράν μετέχει μυστικά στην εκστρατεία κατά των ξένων δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, προσφέροντας στους Ταλιμπάν χρήματα, όπλα και εκπαίδευση.
Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν επικεντρώθηκε από την πλευρά της σε αυτά που αποκαλύπτουν τα έγγραφα για μονάδες καταδρομέων, όπως η Task Force 373 – μια μυστική ομάδα του αμερικανικού στρατού και του ναυτικού-, οι οποίες καταδιώκουν τους επικεφαλής των Ταλιμπάν για να “τους σκοτώσουν ή να τους αιχμαλωτίσουν” χωρίς δίκη.
Οι ΗΠΑ, επισημαίνει επίσης η εφημερίδα, απέκρυψαν στοιχεία ότι οι Ταλιμπάν απέκτησαν ολέθριους πυραύλους εδάφους-αέρος και περιγράφει την κλιμάκωση των βομβιστικών επιθέσεων με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε δρόμους από τους Ταλιμπάν, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άμαχοι μέχρι σήμερα.
Οι Νιου Γιορκ Τάιμς περιγράφουν επίσης το θάνατο αφγανών αμάχων και την μετέπειτα συγκάλυψη του γεγονότος “όχι μόνον σε αεροπορικές επιδρομές αλλά και σε συμπλοκές με ένα ή περισσότερα άτομα (…) Οι νεκροί, όπως φαίνεται επανειλημμένως στα έγγραφα αυτά, δεν ήταν βομβιστές αυτοκτονίας ή αντάρτες, και πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δεν δημοσιοποιήθηκαν εκείνη τη στιγμή”.
Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι, σύμφωνα με τα απόρρητα αυτά έγγραφα, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) επέκτεινε το ρόλο της στο Αφγανιστάν, με παραστρατιωτικές μονάδες που στήνουν ενέδρες και διατάσσουν αεροπορικές επιδρομές. “Από το 2001 ως το 2008, η CIA χρηματοδοτούσε τον προϋπολογισμό της κατασκοπευτικής υπηρεσίας του Αφγανιστάν και τη διοικούσε ως μια κατ’ουσίαν θυγατρική της”, υπογραμμίζουν.
Το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ αναφέρεται, τέλος, στην επισφαλή και επιδεινούμενη κατάσταση της ασφάλειας στο βορρά, όπου έχουν αναπτυχθεί γερμανοί στρατιώτες.

ΝΕΚΡΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΑΠΟ ΡΟΥΚΕΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Τουλάχιστον 45 άμαχοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από την επίθεση με ρουκέτα που σημειώθηκε στην επαρχία Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης.
Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Σανγκίν της Χελμάντ, όπου πολλοί άμαχοι είχαν καταφύγει σε ένα σπίτι για να γλιτώσουν από τις μάχες μεταξύ της ISAF και των Ταλιμπάν, διευκρίνισε ο Σιγιαμάκ Χεράουϊ.
Παράλληλα ο Ουαχίντ Όμαρ, εκπρόσωπος του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι “μια ρουκέτα ερρίφθη και έπληξε ένα σπίτι όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί άμαχοι”, σημειώνοντας ότι “40 έως 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν”.
Ερωτηθείς όσον αφορά μια ενδεχόμενη ευθύνη στην επίθεση αυτή της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο Όμαρ απάντησε: “Θα αναμένουμε τα συμπεράσματα της έκθεσης της τελικής έρευνας”.
Εκπρόσωπος της ISAF δήλωσε χθες ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη έχει ενημερωθεί για τις πληροφορίες που υπάρχουν για το περιστατικό και ότι διεξάγει έρευνα. Ο ίδιος δεν σχολίασε περαιτέρω.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα