Λευκωσία
Την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης στρατηγικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, επισήμανε χθες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Αθανάσιος Ορφανίδης, καλώντας την κυπριακή κυβέρνηση να εστιάσει στη μείωση των δαπανών.
Ο κ. Ορφανίδης, υπογράμμισε ότι η οικονομία “είναι θέμα εθνικό και χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους”.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ο Αθανάσιος Ορφανίδης εξέφρασε εντονότατη ανησυχία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και για το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία τέθηκε υπό την επιτήρηση της Ε.Ε.
“Δεν βρισκόμαστε σε εύκολη στιγμή”, επεσήμανε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα υπάρξει υγιής ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, την οποία έχει ανάγκη η Κύπρος.
Επίσης, δήλωσε ότι σωστές λύσεις στην οικονομία σημαίνουν πολιτικές αποφάσεις, που δεν θα μειώσουν την ανάπτυξη. Ανέφερε ότι θέλει να είναι αισιόδοξος πως εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα προκύψει -έστω- και οριακή ανάκαμψη στην εγχώρια οικονομία. Ο διοικητής της ΚΤΚ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία και σχετική άνεση το stress test.
Ο κ. Ορφανίδης σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της άσκησης επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος γενικότερα και του κυπριακού ειδικότερα. “Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με ικανοποίηση σημειώνει τα ατομικά αποτελέσματα των δύο κυπριακών τραπεζών καθώς αυτά καταδεικνύουν την ικανότητα του εγχώριου τραπεζικού τομέα να αντέχει στους κραδασμούς από ακραίες καταστάσεις δυσμενών σεναρίων”, τόνισε
Παράλληλα, ο Αθανάσιος Ορφανίδης σημείωσε ότι η αξιολόγηση των τραπεζών στην Ευρώπη έγινε με ομοιογενή τρόπο τόσο για τις τράπεζες που έλαβαν κρατική στήριξη όσο για αυτές που δεν έλαβαν (όπως οι κυπριακές).
Αναφερόμενος στις εφτά τράπεζες που δεν πέρασαν το stress test (μεταξύ τους και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος) ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανάφερε πως η κρατική στήριξη τους πρέπει και θα είναι η τελευταία επιλογή. Οι εν λόγω τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν αύξηση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, συμπλήρωσε.