Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν
Βρυξέλλες
Σειρά ενισχυμένων κυρώσεων κατά του Ιράν, υιοθέτησαν χθες οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε., λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος, βάζοντας ιδιαίτερα στο στόχαστρο τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δήλωσε διπλωματική πηγή.
“Το θέμα όσον αφορά τις κυρώσεις κατά του Ιράν υιοθετήθηκε” από τους υπουργούς που συναντώνται στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Η σειρά των μέτρων αυτών της ΕΕ προχωράει πέραν των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν στις 9 Ιουνίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάζουν στο στόχαστρο τη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου του Ιράν. Προβλέπει την απαγόρευση οποιασδήποτε νέας επένδυσης, τεχνικής βοήθειας ή μεταφοράς τεχνολογιών, κυρίως για τη διύλιση πετρελαίου και την υγροποίηση φυσικού αερίου. Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που ψηφίστηκαν από τον ΟΗΕ κατά του Ιράν, αλλά όχι αυτές που αποφασίστηκαν από συγκεκριμένες χώρες.
“Θα εφαρμόσουμε πλήρως τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όμως όσον αφορά τα αιτήματα για επιπρόσθετες κυρώσεις που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε”, δηλώνει σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα Financial Times ο τούρκος υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Σιμσέκ.
“Η διευκόλυνση του εμπορίου που δεν απαγορεύτηκε από την απόφαση του ΟΗΕ θα πρέπει και θα συνεχιστεί”, σημείωσε.
Ο Σιμσέκ έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγη ώρα μετά τη χθεσινή υιοθέτηση από την ΕΕ, μετά τις ΗΠΑ, ενισχυμένων κυρώσεων κατά του Ιράν, που έχουν κυρίως στόχο τον ενεργειακό του τομέα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ”
Συνεχίζεται η “μάχη”
στα δικαστήρια
Κωνσταντινούπολη
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης άρχισε χθες να δέχεται τις εφέσεις 102 υπόπτων, μεταξύ των οποίων πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, που κατηγορούνται για εμπλοκή σε συνωμοσία με στόχο την πρόκληση στρατιωτικού πραξικοπήματος, οι οποίοι αμφισβητούν τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν εναντίον τους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Οι συνήγοροι 32 υπόπτων κατέθεσαν τις προσφυγές τους κατά των ενταλμάτων σύλληψης που αφορούν τους πελάτες τους, τα οποία εκδόθηκαν την Παρασκευή, προσθέτει το Ανατολή. Κι άλλες προσφυγές αναμένεται να γίνουν εντός της ημέρας.
Μεταξύ αυτών που προσφεύγουν είναι και ο στρατηγός εν αποστρατεία Τσετίν Ντογάν, πρώην αρχηγός του Α’ Σώματος Στρατού, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματικούς που συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο σε ένα κύμα συλλήψεων στρατιωτικών που κατηγορούνταν ότι ενεπλάκησαν στη συνωμοσία με την κωδική ονομασία “Βαριοπούλα”.
?
ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ
15χρονος έπεσε
από τον 16ο όροφο
Ένα 15χρονο αγόρι από τη Νέα Ζηλανδία αναρρώνει σε νοσοκομείο αφότου γλίτωσε από θαύμα με μικροτραυματισμούς, μετά την πτώση του από τον 16ο όροφο πολυκατοικίας, από το διαμέρισμα της οικογένειάς του, στην οροφή ενός χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και στη συνέχεια στο τσιμεντένιο δάπεδο.
Το αγόρι είναι σε σταθερή κατάσταση μετά από πτώση σχεδόν 50 μέτρων από τον τελευταίο όροφο του συγκροτήματος διαμερισμάτων στο Manukau City, κοντά στο Οκλαντ, και τα δελτία ειδήσεων αναφέρουν ότι θα συνέλθει πλήρως από την περιπέτεια του αυτή.
Από την πτώση ο νεαρός έχει έναν σπασμένο καρπό και πλευρά και ορισμένα εσωτερικά τραύματα, αλλά αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο αργότερα αυτή την εβδομάδα, γράφει η New Zealand Herald.
O διαχειριστής του κτιρίου Τζέισον Ιντς είπε ότι η οροφή του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων “απορρόφησε” την κίνηση πτώσης του αγοριού και πιθανώς του έσωσε τη ζωή. “θα γίνει καλά, και είναι απίστευτο ότι επέζησε”, τόνισε.

ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
Αιματηρή επίθεση
Βαγδάτη
Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν χθες κοντά στην ιερή πόλη των Σιιτών, Κερμπάλα, στο νότιο Ιράκ, σκοτώνοντας 20 άτομα – κυρίως Σιίτες προσκυνητές και τραυματίζοντας 54, σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο.
Οι εκρήξεις των παγιδευμένων αυτοκινήτων έγιναν στο δρόμο που συνδέει την Κερμπάλα με την ιερή πόλη Νατζάφ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Κερμπάλα, Μοχάμαντ αλ-Μουσάουι.
Τα αυτοκίνητα-βόμβες είχαν στόχο τους Σιίτες προσκυνητές που επισκέπτονται την Κερμπάλα, 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, ενόψει της γιορτής για τον Ιμάμη Μοχάμαντ αλ-Μέχντι. Η γιορτή αυτή είναι μία από τις θρησκευτικές γιορτές που χρησιμοποιούν κάθε χρόνο οι Σιίτες του Ιράκ για να κάνουν επίδειξη της ισχύος τους, μετά την ανατροπή του Σουνίτη, Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος είχε επιβάλει περιορισμούς σε αυτές τις θρησκευτικές γιορτές.

ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ
Νεκροί έξι στρατιωτικοί
Βουκουρέστι
Έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί και ένας Ρουμάνος, έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν. Αρχικώς τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ελικόπτερο ήταν ρουμανικό και σε αυτό επέβαιναν Αμερικανοί στρατιωτικοί.
Σύμφωνα όμως με το ειδησεογραφικό κανάλι Realitatea TV, το ελικόπτερο ήταν του ισραηλινού στρατού. Το ελικόπτερο συνετρίβη σε μία ορεινή περιοχή στο Μπρασόφ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα