Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ:

“Αν δεν αναπτυχθούν αγώνες και αν δεν κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι ενάντια στο μνημόνιο και τα μέτρα της κυβέρνησης η ήττα θα είναι στρατηγική για την ελληνική και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες… Είναι ζήτημα ζωής το να ανατραπεί το μνημόνιο και να ακυρωθούν αυτοί οι νόμοι”.
Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, με αφορμή την παρουσία του στα Χανιά στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Εναλλακτικό Κάμπινγκ της Νεολαίας του Συνασπισμού στην Κίσαμο.
Ο κ. Χουντής τόνισε, ότι η σημερινή πολιτική συγκυρία θα μείνει στην Iστορία ως “η περίοδος του μνημονίου”, στη διάρκεια της οποίας εφαρμόζεται “ένα πακέτο σκληρών μέτρων που περικόπτει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα τα οποία – όπως υπογράμμισε – αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση θέτοντας την ελληνική κοινωνία και οικονομία κάτω από την κηδεμονία των Ε.Ε., Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ.”.
Ο κ. Χουντής χαρακτήρισε “ακραία νεοφιλελεύθερη” την πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι η κατεύθυνση που ακολουθεί έχει ως βασική λογική να πειθαρχήσουν οι χώρες στο Σύμφωνο Σταθερότητας “την αντιπαραγωγική αυτή διαδικασία και τον “ζουρλομανδία” – όπως έχουν ομολογήσει και επίσημα χείλη της Ε.Ε. – και μέσα εκεί να περιλαμβάνονται κυρώσεις και ποινές στους απείθαρχους”.
ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ
ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο σημείο αυτό ο κ. Χουντής αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχει η διακοπή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, εφόσον η Ελλάδα δεν πειθαρχήσει σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος: “Η Ε.Ε. με εισήγηση του Όλι Ρεν απειλεί τις χώρες που δεν θα ελέγχουν το δημόσιο χρέος και έλλειμμα με περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων, μεταξύ αυτών και των αγροτικών επιδοτήσεων. Μια τέτοια ζοφερή προοπτική για την ελληνική αγροτική οικονομία θα είναι καταστροφή. Αυτή η καταστροφή θα ολοκληρώσει το έργο της εξαφάνισης της ελληνικής υπαίθρου, θα συρρικνώσει τον αγροτικό πληθυσμό, θα έχει επίδραση στο εισόδημα πολλών κοινωνιών, μεταξύ αυτών και της χανιώτικης που στηρίζεται – στον βαθμό που στηρίζεται – στη γεωργία και στην κτηνοτροφία και ουσιαστικά θα είναι η ταφόπλακα της αγροτικής παραγωγής”, είπε ο κ. Χουντής και πρόσθεσε ότι αυτό δεν συνιστά “μια αόριστη καταγγελία ή μια αντιπολιτευτική κορώνα” αλλά “είναι μια βάσιμη προοπτική διότι πρόσφατα σε σχετική ερώτηση του Π. Λαφαζάνη στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σαχινίδης απάντησε ότι πράγματι η ελληνική πλευρά συμφωνεί να λαμβάνονται τέτοια μέτρα και κυρώσεις. Άρα, δεν θα έχουμε αντιστάσεις από την ελληνική κυβέρνηση”.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμα ότι η παραπάνω προοπτική θα είναι ακόμα πιο δυσοίωνη για τους αγρότες σε συνδυασμό με την προοπτική εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Συνεχίζοντας ο κ. Χουντής αναφέρθηκε στα εργασιακά εξαπολύοντας επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδου για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα ο κ. Χουντής τόνισε ότι η προσπάθεια του κ. Λοβέρδου να ακυρώσει συλλογικές διαπραγματεύσεις στο όνομα όσων προβλέπει το μνημόνιο είναι “απαράδεκτη” καθώς – όπως είπε – παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα όσο και τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων που έχει ενσωματωθεί στις συνθήκες της Ε.Ε. και τις συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας: “Τι λένε όλα αυτά; Λένε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων είναι κατοχυρωμένες και το αποτέλεσμά τους πρέπει να είναι σεβαστό… Εδώ η κυβέρνηση παίζει τον ρόλο προπομπού. Τέτοιες συνταγματικές παραβιάσεις και παραβιάσεις συνθηκών φαίνεται ότι θα έχουμε και σε άλλες χώρες στο μέτρο που τα προγράμματα λιτότητας έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας”, ανέφερε ο κ. Χουντής.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ
Ερωτηθείς ο κ. Χουντής γιατί η αντίδραση του κόσμου – όπως αυτή καταγράφεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις – απέναντι στα μέτρα της τρόικας και της κυβέρνησης δεν είναι η αναμενόμενη σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποδέχεται τα μέτρα και αυτό καταδεικνύεται – όπως είπε – από τις δημοσκοπήσεις.
Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πείσει για την αναγκαιότητα των μέτρων έχει αναγάγει την εφαρμογή τους σε εθνική υπόθεση, τρομάζοντας τον κόσμο. Ωστόσο τόνισε, ότι το επιχείρημα αυτό φθίνει καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, “η πατρίδα των εφοπλιστών, των τραπεζιτών κ.α. που κερδίζουν δεν είναι η ίδια με την πατρίδα των εργαζομένων που πλήττονται τα εισοδήματά τους”.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το άλλο κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης – που είναι και το πιο επικίνδυνο όπως ανέφερε – είναι ο εξωραϊσμός των εφαρμοζόμενων μέτρων αφού τα παρουσιάζει όχι απλώς ως αναγκαία ή επιβεβλημένα, αλλά ως κάτι που θα δημιουργήσει μια καινούρια χώρα.
“Αυτά τα δύο βασικά επιχειρήματα στο βαθμό που δεν απαντώνται πειστικά προφανώς θα δημιουργήσουν αναστολές στους εργαζόμενους…. Αν δεν αναπτυχθούν αγώνες και αν δεν κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι η ήττα θα είναι στρατηγική για την ελληνική και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Θα πάμε πολλά χρόνια πίσω…”, είπε ο κ. Χουντής.

Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα