Υπάρχουν νέοι με οικολογικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες; Νέοι που ψάχνονται πάνω στα τεράστια ζητήματα που αφορούν τη φύση; Μαθητές και απόφοιτοι που δεν…”βολεύονται” στον καναπέ αλλά αναζητούν, ερευνούν και δρουν; Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δίνει το “Green Teen Festival”, μια πρωτοβουλία νέων παιδιών με στόχο την ενημέρωση, τη συζήτηση και κυρίως τη δράση πάνω σε ζητήματα που αφορούν την οικολογία.
Το διήμερο φεστιβάλ που πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή στο χώρο του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας αποτελεί ουσιαστικά ένα πρώτο βήμα, ένα πρώτο εφηβικό ξεπέταγμα σε…μονοπάτια δύσκολα αλλά παράλληλα δημιουργικά. Ανοίξαμε την κουβέντα με μερικά από τα παιδιά που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες τους μας ξαφνιάζουν ευχάριστα.
Η ΠΡΩΤΗ ΙΔΕΑ
“Η πρώτη ιδέα για να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον προέκυψε μετά την ενασχόλησή μας με το θέμα στα πλαίσια ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών του Comenius” εξηγεί ο Στέλιος Γναφάκης, ένας εκ των “κινητήριων μοχλών” της όλης προσπάθειας. “Δυστυχώς και στο σχολείο μας είναι ελάχιστοι αυτοί που ανακυκλώνουν, αυτοί που είναι ευαισθητοποιημένοι. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους αυτούς, ειδικά τους μαθητές και να τους περάσουμε το μήνυμα της ανάγκης προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος.”
“Είναι μια αρχή αυτό που κάνουμε για να καταλάβουμε όλοι ότι η φύση κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό και να το πάρει ο καθένας προσωπικά το θέμα, να το κάνει δικό του. Να σηκωθεί από τον καναπέ, να συμμετάσχει και να αντιδράσει στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι η ομάδας μας να μονιμοποιηθεί και να συνεχίσει τη δράση της” υπογραμμίζει ο Μανώλης Λεβεντέλης.
Στα πλαίσια του διήμερου φεστιβάλ τα παιδιά θα πραγματοποιήσουν εθελοντικούς καθαρισμούς τις πρωινές ώρες σε διάφορα σημεία των Χανίων και το απόγευμα μετά τις 7 θα περιμένουν στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας όλους εμάς έχοντας στήσει τα περίπτερα τους και διανέμοντας υλικό.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕ;
“Πριν από μερικά χρόνια και εγώ δεν ήξερα πολλά πράγματα για το οικολογικό ζήτημα. Μια επίσκεψη στο περιβαλλοντικό κέντρο του Βάμου, μια συζήτηση με φίλους με προβλημάτισε. Θεωρώ την ιδέα του φεστιβάλ πολύ καλή και δημιουργική” λέει η Μαρία Χαλούμη. Στην ερώτηση τι θα έλεγε σε φίλους και γνωστούς προκειμένου να τους πείσει, ώστε το απόγευμα του Σαββάτου και της Κυριακής να βρεθούν στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και όχι στο λιμάνι ή σε κάποια παραλία η Μαρία απαντά πως “αν δεν κάνουν κάτι άμεσα, αν δεν κινητοποιηθούν τότε πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει ούτε λιμάνι, ούτε παλιά πόλη, ούτε παραλίες. Αυτό πιστεύω τα λέει όλα”.
Προβληματισμένος εμφανίζεται και ο Μάνος Κατσιαδάκης. “Αυτή τη στιγμή κατά την άποψή μου το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Χανιά είναι η ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων στις θάλασσες μας. Ολοι πρέπει να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον, την υγεία και τον τουρισμό μας. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια του Green Teen Festival δίνεται ένα ερέθισμα για να πάρουμε στα χέρια μας εμείς οι νέοι το θέμα του περιβάλλοντος”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Δανάη Αρναντωνάκη. “Επιδιώκουμε η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί. Σήμερα από εμάς, αύριο από άλλα παιδιά έτσι ώστε να δώσει κάτι. Πιστεύουμε, ότι αν έστω και ένας από όλους όσους βρεθούν στο φεστιβάλ σκεφτεί και προβληματιστεί για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αυτό θα είναι μια επιτυχία” υπογραμμίζει η κοπέλα.