Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Πρώτη η Ελλάδα στην ακρίβεια

Αθήνα
Η Ελλάδα κατέχει σταθερά την πρωτιά στις αυξήσεις σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή για τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση.
Συγκεριμμένα η Ελλάδα είναι πρώτη:
– Στον πληθωρισμό με 5,2% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,4%.
– Στην ένδυση με αύξηση 2,5% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 0,3%.
– Στα καύσιμα με αύξηση 41,5% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 11,6%.
– Στις μεταφορές επιβατών με σιδηρόδρομο, με αύξηση 36,6%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 3,5%.
– Στις οδικές μεταφορές επιβατών με αύξηση 9,3% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1%.
– Στις καφετέριες και ξενοδοχεία με αύξηση 3,6% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,2%.
– Στον καπνό με αύξηση 19,9% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 5,4%.
– Στο κρασί με αύξηση 2,6% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 0,5%.
– Σε ζάχαρη, μέλι, ζαχαρώδη με αύξηση 2,4% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι -0,3%.
– Στη μπύρα με αύξηση 11,5% όταν ο μέσος όρο της ΕΕ είναι 0,8%.
– Στις ασφαλίσεις μεταφορών με αύξηση 18% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 5,4%.

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Προσφυγή συνδικάτων
κατά του Μνημονίου
Αθήνα
Έτοιμη είναι η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου, της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων, κατά του Μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ.
Όπως κοινοποιήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, το κείμενο της αίτησης ακύρωσης κατά του Μνημονίου και όλων των εκτελεστικών του πράξεων, θα κατατεθεί αύριο Πέμπτη, 29 Ιουλίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την ίδια ημέρα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.
«Για μία ακόμη φορά, τονίζουμε τη θέση του ΔΣΑ, ότι τα κοινωνικά δικαιώματα σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας, ή εξ αφορμής οικονομικών συγκυριών, όσο δυσχερής κι αν είναι», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου και προστίθεται:
«Τη στιγμή, που η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχει πλήρως εκχωρηθεί στον υπουργό Οικονομικών και στους διεθνείς δανειστές της τρόικας, ο μοναδικός πυλώνας της δημοκρατίας, που απομένει, είναι η Δικαιοσύνη στην οποία και απευθυνόμαστε».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Προς κατάργηση ο «Θησέας»

Αθήνα
Αυστηρά μέτρα περιορισμού των δαπανών των δήμων ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» των ΟΤΑ, οι οποίοι μόνο σε δάνεια χρωστούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει «Το Βήμα», τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών εν όψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα Τετάρτη ο Γ.Ραγκούσης με την αντιπροσωπεία της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέου μηχανισμού απόδοσης στους δήμους των ποσών που τους αναλογούν επί του τακτικού προϋπολογισμού, η κατάργηση του προγράμματος «Θησέας» και η ένταξη των επιλέξιμων έργων του στα ΠΕΠ, το περαιτέρω κλείσιμο της στρόφιγγας δανεισμού των ΟΤΑ και η εκπόνηση συγκεκριμένου προγράμματος εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με τους δημάρχους για τον τρόπο που θα αποδίδονται οι θεσμοθετημένοι πόροι. «Στο τέλος κάθε χρονιάς», επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, «θα γίνεται ένας απολογισμός του κρατικού προϋπολογισμού και με βάση τα συνολικά εισπραχθέντα θα αποδίδονται οι πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον καμία περίπτωση να εκτελεστούν τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στο πρόγραμμα «Θησέας», καθώς είναι αδύνατον να εξευρεθεί το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Ήταν αδύνατον, ακόμη και αν δεν υπήρχε αυτή η έκτακτη δημοσιονομική κατάσταση, να καλυφθούν αυτοί οι πόροι» επισημαίνει. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε να εντάξει ορισμένα έργα στα ΠΕΠ.
Για να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα του «Θησέα», τα οποία εγκρίθηκαν την περίοδο 2005-2009, θα έπρεπε να εισρεύσουν στο ταμείο του προγράμματος 3,5 δισ. ευρώ. Παρά ταύτα, ως το τελευταίο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είχαν εισρεύσει 1,97 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕ Ν/Σ
Κάρτα θορύβου
για τα μηχανάκια

Αθήνα
Βαθιές τομές στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με τη σύσταση φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών για τα ΚΤΕΟ, περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Μεταξύ άλλων,το σχέδιο νόμου προβλέπει και την έκδοση κάρτας θορύβου για μηχανάκια, καθώς και την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συνεργείων και πρατηρίων αερίων καυσίμων, προκειμένου να διαδοθεί και στη χώρα μας η υγραεριοκίνηση.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Μοτοσυκλετιστικής Ένωσης Καταναλωτών (η οποία αποτελείται από 650 μέλη) Κατερίνα Ριζοπούλου, το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή του νομοσχεδίου θα είναι η ύπαρξη περισσότερων ανασφάλιστων δικύκλων κι αυτό γιατί το νομοσχέδιο προβλέπει τον έλεγχο του δικύκλου από ΚΤΕΟ για να μπορέσει, στη συνέχεια, να ασφαλιστεί. Η κα Ριζοπούλου πιστεύει πως έτσι αφαιρείται από τον μοτοσικλετιστή το δικαίωμα της ασφάλειας, καθώς μάλιστα δεν έχουν οριστεί οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα δίκυκλα για να περάσουν ΚΤΕΟ και ακόμα υπάρχουν “παράνομες διαδικασίες” στον Οργανισμό( χρηματισμοί).
Σχετικά με την κάρτα θορύβου, η κα Ριζοπούλου σημειώνει ότι επικρατεί μια ”μπαγιάτικη νοοτροπία” για τους μοτοσικλετιστές, καθώς το νομοσχέδιο αναφέρει ότι ”κατά τεκμήριο” τα δίκυκλα ενοχλούν περισσότερο το κοινωνικό σύνολο, γεγονός που, σύμφωνα με την ίδια, είναι άδικο και καταχρηστικό.
Η κάρτα θορύβου θα επιβαρύνει ελάχισα τον μοτοσικλετιστή – σύμφωνα με το νομοσχέδιο- αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαφόν, λένε εκπρόσωποι της Μοτοσυκλετιστικής Ένωσης Καταναλωτών, που υποστηρίζουν ότι για κάποιον μοτοσικλετιστή που το ρεζερβουάρ του γεμίζει με 12 ευρώ βενζίνη, αν η κάρτα κοστίζει π.χ 50 ευρώ, τότε θα είναι δυσανάλογο το κόστος συγκριτικά με τα έξοδα συντήρησης του δικύκλου.
Το μέλος του ΔΣ της Μοτοσυκλετιστικής Ένωσης Καταναλωτών Γιάννης Γαβριηλίδης, ανέφερε ότι είναι πολύ θετική η κάρτα θορύβου, αλλά πρέπει πρώτα να γίνονται σωστά οι θορυβομετρήσεις και οι ρυπομετρήσεις των δικύκλων, που μέχρι σήμερα γίνονται στο δρόμο και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της λανθασμένης μέτρησης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ
Στην πώληση μονάδων
της ΔΕΗ επιμένει η Κομισιόν

Βρυξέλλες
Η Κομισιόν ζητεί την πώληση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρ. Επιτροπής.
«Η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πωλήσει το 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, μέσω διαγωνισμού», φέρεται να είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Αυτό σχετίζεται με το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Η ΔΕΗ είναι ο κυρίαρχος στην ελληνική χονδρική αγορά» ενέργειας, προσέθεσε ο αξιωματούχος.
Πάντως, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνισαν πως δεν υφίσταται θέμα πώλησης -λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών- μονάδων της ΔΕΗ, καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο η χώρα έναντι της τρόικας.
Κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι οι υποδείξεις αυτές αντανακλούν μάλλον τις προθέσεις της Κομισιόν, (και όχι της τρόικας) που, όπως εκτιμούν, θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να πιέσει προς την κατεύθυνση βίαιων αλλαγών στον ενεργειακό τομέα.
Η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την επιβολή της βίαιης πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, φέρεται να εξετάζει την πώληση μέρους της παραγόμενης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησης σε τρίτους.
Δηλαδή, να παραμείνουν τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στην κυριότητά της, αλλά ένα ποσοστό της παραγόμενης από αυτά φθηνής ενέργειας να βγει σε διεθνείς διαγωνισμούς με αποδέκτες μόνο ιδιώτες.

ΞΕΚΙΝΑ ΑΜΕΣΑ
Αποτίμηση πρότασης
της Τράπεζας Πειραιώς
Αθήνα
Τον ορισμό των συμβούλων που θα αξιολογήσουν, μεταξύ άλλων, την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα ανακοινώσει σήμερα ή αύριο Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών.
Επαφές έχουν ήδη γίνει με μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η Morgan Stanley, η UBS και η Credit Suisse First Boston.
Οι σύμβουλοι θα αναλάβουν να αποτιμήσουν την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και τις άλλες συμμετοχές του Δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο, με στόχο το αργότερο ως τις αρχές Σεπτεμβρίου και πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, οι διεθνείς σύμβουλοι θα εκπονήσουν έκθεση που θα αφορά στη στρατηγική συμμετοχής του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα και των στρατηγικών επιλογών στον κλάδο. Η μελέτη θα περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση των άμεσων συμμετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες, των έμμεσων μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των συμμετοχών μέσω των προνομιούχων μετοχών που έχουν αποκτηθεί από το κρατικό πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα, και σημειώνουν πως έως το τέλος του έτους το πιθανότερο είναι να έχουν κριθεί όλα, είτε με καταλύτη τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ή με καταλύτη κινήσεις άλλων ιδιωτικών τραπεζών.

ΑΠΟ ΤΗΝ MARFIN
Διαψεύδεται πρόταση
εξαγοράς από την ING
Αθήνα
Η διοίκηση της Marfin Popular Bank «δεν έχει γνώση ή ενημέρωση» σχετικά με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα περί πρότασης εξαγοράς από την ολλανδική ING, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη στο Χρηματιστήριο.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται:
«Σε απάντηση της από 27.7.2010 επιστολής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας sigmalive.com στο οποίο γίνεται αναφορά σε φήμες ότι ο ολλανδικός όμιλος ING βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της MARFIN POPULAR BANK, η Τράπεζα ανακοινώνει ότι δεν έχει γνώση ή ενημέρωση σχετικά με το αντικείμενο του δημοσιεύματος».
«Δεν γνωρίζουμε για καμία πρόταση», είπε στο Reuters, εκπρόσωπος της τράπεζας στη Λευκωσία. Η ING αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail αναφερόταν ότι η ΙNG φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Marfin Popular Bank έναντι τιμήματος 2,2 ευρώ/μετοχή.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ING φέρεται να έχει βολιδοσκοπήσει κάποιους εκ των βασικών μετόχων της Marfin, χωρίς όμως να έχει συνομολογηθεί κάποια συμφωνία.

ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Αποχώρηση διευθύνοντος
συμβούλου της BP
Λονδίνο
Την αποχώρηση του Τόνι Χέιγουορντ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και την αντικατάστασή του από τον Αμερικανό, Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, ανακοίνωσε ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός της BP.
Η αλλαγή φρουράς θα γίνει την 1η Οκτωβρίου. Η αποχώρηση του 53χρονου Χέιγουορντ είναι αποτέλεσμα της σφοδρής κριτικής που δέχθηκε για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.
Μάλιστα, ο διεθνή Τύπος τον χαρακτήρισε «γκαφατζή», σχολιάζοντας τις επιδόσεις του στην επικοινωνιακή πολιτική. Ο Χέιγουορντ θα λάβει ετήσια σύνταξη 600.000 λιρών (715.000 ευρώ) και μισθούς ενός χρόνου, ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών περίπου.
Ο 54χρονος Ρόμπερτ Ντάντλεϊ είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης καθαρισμού στον Κόλπο του Μεξικού.

Λεβεντέρης : Καταβολή
τόκου στους
προνομιούχους μετόχους
Αθήνα
Την καταβολή τόκου στους προνομιούχους μετόχους ανακοίνωσε η εταιρία Ν. Λεβεντέρης ΑΕ, σύμφωνα με την απόφαση της τακτικής γενικής συνελευσης των μετόχων της 17ης Ιουνίου 2010, ως εξής:
Μικτό: 0,0439 ευρώ ανά προνομιούχο μετοχή,
Μείον παρακρατηθείς φόρος 35%: 0,0154 ευρώ,
Καθαρό ποσό: 0,0285 ευρώ ανά προνομιούχο μετοχή.
Δικαιούχοι του ως άνω τόκου είναι οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών της εταιρίας, κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 10ης Αυγούστου 2010 (record date). Ημέρα αποκοπής του δικαιώματος ορίστηκε η Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010. Κατά συνέπεια, από την ημέρα αυτή, οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ χωρίς το δικαίωμα είσπραξης τόκων. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί την 16η Αυγούστου 2010 από την Τράπεζα Πειραιώς.

Alpha Bank:
Απευθείας έκδοση
καλυμμένης ομολογίας
Αθήνα
Καλυμμένη ομολογία ύψους 1 δισ. ευρώ εξέδωσε η Alpha Bank την 23.7.2010 στo πλαίσιο του νεοσυσταθέντος προγράμματος καλυμμένων ομολογιών που προβλέπει απευθείας έκδοση από την τράπεζα μέχρι ποσού 8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκδοθείσα καλυμμένη ομολογία εισήχθη προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λουξεμβούργου και αξιολογήθηκε από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολογήσεως Fitch και Moody’s με διαβάθμιση Α και Baa3 αντιστοίχως.
Η καλυμμένη ομολογία δύναται να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μέσω της εκδόσεως, ενδυναμώνεται περαιτέρω η ρευστότητα της Τραπέζης και αποτυπώνεται η δυναμική της εν μέσω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.

E.A.S.: 20 εκατ. ευρώ
από το υπουργείο Άμυνας
Αθήνα
Εγκρίθηκε χθες η χορήγηση ποσού 20 εκατ. ευρώ, προς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για την πληρωμή των εργαζομένων και την εξόφληση των απαραίτητων υποχρεώσεων για τη συνέχιση του έργου της εταιρίας.
Για το θέμα είχε προηγηθεί σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας στο υπουργείο Αμυνας την Παρασκευή, 23 Ιουλίου.

BP: Ζημίες ρεκόρ στο β’ τρίμηνο
Την πώληση στοιχείων ενεργητικού αξίας 30 δισ. δολαρίων σχεδιάζει η BP Plc για να αντιμετωπίσει το κόστος της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού και επιβεβαίωσε, παράλληλα, την αποχώρηση του Τόνι Χέιγουορντ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Οι ανακοινώσεις ήλθαν καθώς η BP γνωστοποίησε μία από τις μεγαλύτερες ζημίες στη βρετανική επιχειρηματική ιστορία, ανακοινώνοντας ζημίες ύψους 17,2 δισ. δολάρια στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2010, σε σύγκριση με κέρδη 4,39 δισ. δολαρίων στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
«Αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου» της, χαρακτήρισε η BP το σχέδιο πώλησης στοιχείων ενεργητικού, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει με την πρόσφατη πώληση στην αμερικανική Apache στοιχείων ενεργητικού στη Βόρεια Αμερική και την Αίγυπτο, αντί 7 δισ. δολαρίων. Η βρετανική πετρελαϊκή σκοπεύει να απαλλαγεί από πεδία άντλησης φυσικού αερίου και αργού που έχουν ωριμάσει, πωλώντας τα σε εταιρίες που εξειδικεύονται στη διαχείριση τέτοιων πεδίων και διατηρώντας πεδία τα οποία εκτιμά ότι έχουν αναπτυξιακό δυναμικό.
Διπλός είναι ο στόχος του εν λόγω σχεδίου: αφενός, η χρηματοδότηση του κόστους της αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας μετά το ατύχημα στο πηγάδι Μακόντο – συμπεριλαμβανομένου του ταμείου ύψους 20 δισ. δολαρίων, το οποίο συμφώνησε με την κυβέρνηση Ομπάμα τον Ιούνιο – και ο περιορισμός του δανειακού ανοίγματός της εταιρίας, καθώς η BP προγραμματίζει τη μείωση του καθαρού χρέους της εντός των επόμενων 18 μηνών σε 10 με 15 δισ. δολάρια, από 23 δισ. δολάρια στα οποία είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2009.
Εξαιρουμένου του κόστους καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας και άλλων μη λειτουργικών δαπανών, τα καθαρά κέρδη της BP στο τρίμηνο ανήλθαν σε 4,98 δισ. δολάρια, μη διαψεύδοντας τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης 11 αναλυτών την οποία διενήργησε το Ρόιτερ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Μεγάλη άνοδος

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, εν μέσω φημών για deals στον τραπεζικό κλάδο.
Η μεγάλη άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από σημαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.692,35 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 67,14 μονάδων, ή σε ποσοστό 4,13%. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 844,13 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 5,30 %, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.899,09 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 2,87%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 329,07 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 2,30%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.905,84 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 4,97%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.230,55 μονάδες, με άνοδο 5,04%.
Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο πέτυχαν οι μετοχές της Atebank +15,09%, της Πειραιώς +11,98%, της Eurobank+10,50%, της Alpha Bank +11,30% και του Ταυχδρομικού ταμιευτηρίου +9,74%. Η Εθνική έκλεισε με κέρδη 5,10% η Κύπρου με άνοδο 3,42% και η Marfin Popular Bank με άνοδο 6,25%.
Συνολικά, 156 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 40 πτωτικά και 48 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές : Κούμπας +20,00%, Καρδασιλάρης +18,75%, Atebank+15,09% και Επιχειρήσεις Παρνασσός +13,85%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(κο) -14,29%, ΝΕΛ -12,50%, Εδραση-12,50%, Κορδέλλου -10,53% και ΑΝΕΚ(πο΄96) -9,09%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 227,357 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:Alpha Bank με 8.053.419 τεμάχια, Marfin Popular Bank με 7.082.254, Εθνική με 5.190.387 και Eurobank με 3.118.265 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 60,599 εκατ. ευρώ , Alpha Bank με 46,787, Eurobank με 20,059 και ΟΤΕ με 13,807 εκατ. ευρώ Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 65,255 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα