Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Άγκυρα
Την άρση του Ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την παλαιστινιακή αυτή περιοχή “φυλακή με ανοιχτό ουρανό”.
“Ας είμαστε σαφείς: η κατάσταση στη Γάζα πρέπει να αλλάξει (…) Δεν μπορούμε και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να παραμείνει η Γάζα μια φυλακή με ανοιχτό ουρανό”, δήλωσε ο Κάμερον από την Άγκυρα, σε ομιλία του σε επιχειρηματίες.
Μιλώντας λίγο αργότερα, αφού συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κάμερον υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη Γάζα: “Μολονότι έχει σημειωθεί πρόοδος, βρισκόμαστε ακόμη σε μια κατάσταση από την οποία είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε και είναι πολύ δύσκολο να βγούμε”.
“Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε μιαν άρση του αποκλεισμού της Γάζας”, πρόσθεσε.    Ο βρετανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ωστόσο παράλληλα ότι και η ασφάλεια του Ισραήλ διακυβεύεται από τις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύει η Χαμάς από τη Γάζα στο έδαφός του. “Και οι δύο συμμεριζόμαστε την άποψη ότι οι άμεσες συνομιλίες (μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων) είναι η σωστή απάντηση”, σημείωσε, έχοντας δίπλα του τον Ερντογάν.
Ο Κάμερον κάλεσε επίσης την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση ισραηλινών καταδρομέων στις 31 Μαΐου στο διεθνή στολίσκο για τη Γάζα από την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα τούρκοι ακτιβιστές.
“Οι φιλικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισράηλ ήταν πολύ καλές στο παρελθόν. Ελπίζω πραγματικά ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να έχει φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ επειδή (…), ως φίλη του Ισραήλ, θα μεγιστοποιήσει την επιρροή της πάνω σε αυτό που πρέπει να γίνει όσον αφορά αυτές τις άμεσες συνομιλίες”, σημείωσε ο Κάμερον.
“Οι σχέσεις της Τουρκίας στην περιοχή, τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο, είναι ανυπολόγιστης αξίας”, σχολίασε ο Κάμερον. “Και καλώ την Τουρκία και το Ισραήλ να μην απαρνηθούν τη φιλία τους”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα