Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Παγωμένες εξηγήσεις?!

Όταν ήμουν πιτσιρικάς και διάβαζα εκ του πλαγίου τα πολιτικά στις εφημερίδες, τρώγοντας την σχετική σφαλιάρα γιατί «αυτά δεν είναι για την ηλικία σου» (για δες φίλε μου τα πολιτικά πράγματα, εξελίσσονται, από ακατάλληλα για ανηλίκους έχουν γίνει ακατάλληλα και για ενηλίκους) αναρωτιόμουνα μαζί με τους μεγαλύτερους αναγνώστες της δημοκρατικής εφημερίδας «Αθηναϊκή», «ποιοι έφαγαν τις παγωμένες πιστώσεις ;». Το ερώτημα της εφημερίδας επαναλαμβανόταν καθημερινά με κεφαλαία γράμματα στην προμετωπίδα της πρώτης σελίδας και αναφερόταν σε ένα ποσό (αν θυμάμαι καλά) 150 δισ. δραχμών, το οποίο είχε φαγωθεί από τα δεξιά λαμόγια της εποχής. Στην εποχή μας μπορεί να μην υπάρχουν «παγωμένες», υπάρχουν όμως παρομοίως «φαγωμένες» πιστώσεις, όπως τα δομημένα ομόλογα, οι μίζες της Siemens, τα νερά και οι γαίες του Βατοπεδίου και άλλες υποθέσεις τις οποίες ο τέως πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ με κόλπα και μεθοδεύσεις προσπάθησε να «παγώσει» φτάνοντας μέχρι του σημείου να οδηγήσει την παράταξή του σε πραξικόπημα αποχής από την Βουλή (παγκόσμια πρωτοτυπία να αποχωρεί από το κοινοβούλιο η κυβερνώσα την χώρα πλειοψηφία) για να προστατεύσει υπουργούς και συνεργάτες τους που αν για τους πρώτους ήταν σίγουρος ότι δεν βούτηξαν το δάκτυλο στο μέλι, δεν μπορεί να ήταν το ίδιο σίγουρος για τους δεύτερους. Τώρα λοιπόν που όλος ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, φίλιος ή αντίπαλος, απορεί και διατυπώνει εικασίες και υποθέσεις για τους λόγους σιωπής του πρώην πρωθυπουργού που δεν βγαίνει να πάρει επάνω του τις ευθύνες που παίρνει ο καπετάνιος του βυθιζόμενου πλοίου που το οδήγησε στα βράχια, αυτός? «παγώνει» τις εξηγήσεις που όλοι αναμένουν να δώσει και μέσω κύκλων του γνωστοποιεί ότι θα μιλήσει όταν Αυτός το κρίνει σωστό για το? συμφέρον της χώρας?!!! Άκου φίλε μου ποιος μιλάει για το συμφέρον της χώρας?! Στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σχοινί; Μια συγγνώμη είναι Κώστα, πες την κι ας πέσει χάμω, γιατί με την συχνότητα που αυξάνεται η απαίτηση να μιλήσεις, θα δεις σε καμιά εφημερίδα μόνιμη προμετωπίδα «πότε θα δώσεις τις “παγωμένες” εξηγήσεις σου» και για πάρτη σου?!
ΑΕΣ

Απόλυτο “στέγνωμα”!
ΚΑΙ στα Χανιά αυτές τις μέρες, το 90% των βενζινάδικων «στέγνωσαν», αφού έμειναν χωρίς σταγόνα βενζίνης. Με τον παραπάνω χαρακτηριστικό τίτλο να κυριαρχεί στον Τύπο, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος σε όλη τη χώρα. Για άλλη μια φορά ο «κοινωνικός αυτοματισμός» καλά κρατεί, σε μια χώρα που πάντα σε κρίσιμες περιόδους φαίνεται πως έχει? αυτοκτονικές τάσεις.
ΕΝΑΣ καλός συνάδελφος της έντυπης και διαδικτυακής δημοσιογραφίας, ο old-boy, στην ιστοσελίδα του προσπαθεί με ένα ιδιότυπο χιούμορ να αντιμετωπίσει-και να κριτικάρει ταυτόχρονα-την απαράδεκτη κατάσταση με τις πάσης φύσεως συντεχνίες. Μια κατάσταση που πάει απ΄ το κακό στο χειρότερο (old-boy.blogspot.com). Μας λέει:
«?Είσαι σε ομηρία, είσαι σε υστερία,/ στην ομηρία των κλειστών επαγγελμάτων/ (όπως είναι οι φορτηγατζήδες και οι καναλιτζήδες)/ και στην υστερία των κλειστών σου οριζόντων,/ εκεί που το κατοχικό γονίδιο του παππού σου/ συναντά τον πανικό μπροστά στο ενδεχόμενο,/ όχι του άδειου ρεζερβουάρ,/ αλλά της παραμικρής απόκλισης από τη νόρμα,/ της πιθανότητας να πρέπει να αντιμετωπίσεις μια μέρα και ένα μήνα/ αλλιώς?».
ΚΑΘΕ αλλαγή-εδώ μιλάμε για τρομακτικές αλλαγές στη ζωή μας-έχει και τα θύματά της. Ούτως ή άλλως εμείς, μισθωτοί και συνταξιούχοι, βρισκόμαστε μια ζωή στον ίδιο παρονομαστή-θύμα. Ας όψονται οι μεγάλες συντεχνίες που μπορούν και πιέζουν οικονομικά «τους άλλους» προσπαθώντας να περάσουν τη γραμμή τους στην κυβέρνηση. Δε τους νοιάζει ο αφανισμός των ασθενέστερων εργαζομένων, αφού παραλύοντας τη χώρα με απεργίες σε μια τόσο κρίσιμη εποχή, τους οδηγούν σε οικονομική ασφυξία ή «αυτοκτονία». Αυτή είναι η χειρότερη πτυχή του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού». Θα τον ξαναδούμε σε πολλές παραλλαγές και εκδόσεις. Ίσως, άραγε, και με αλληλοσυγκρούσεις στους δρόμους; Αλίμονό μας!
Στ.Γ.Κ.

Ελλείψεις στο ΙΚΑ

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ στα Χανιά. Ειδικά αυτή την περίοδο που σημειώνονται μαζικές συνταξιοδοτήσεις, διευρύνονται οι ελλείψεις και οι ασφαλισμένοι περιμένουν τουλάχιστον τριάντα ημέρες για ραντεβού. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Χανίων, Γιώργο Βούρβαχη, υπάρχει έλλειψη σε ορθοπεδικούς αφού δύο πήραν σύνταξη και δεν αντικαταστάθηκαν. Το ίδιο και στους παιδιάτρους. Υπάρχουν τρεις και χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι δύο. Από τους τρεις παιδιάτρους, ο ένας είναι πάντα απασχολημένος στο Κέντρο Μάνας και Παιδιού όπου γίνονται τα εμβόλια.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Το ΙΚΑ αυτή τη στιγμή στα Χανιά δεν διαθέτει ούτε έναν δερματολόγο!
Σε ό,τι αφορά το παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έφυγαν τέσσερις παρασκευάστριες από το μικροβιολογικό τμήμα με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι από τρεις ημέρες που περίμεναν για ραντεβού τώρα περιμένουν? 33 ημέρες. Και βέβαια υπάρχουν και άλλες ελλείψεις. Τι περιμένουν, όμως, τα αρμόδια υπουργεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα; Το ΙΚΑ δεν μπορεί να είναι άλλο Ιδρυμα… Αργοπορίας… Ελεος πια με την υποβάθμιση και του τομέα της ασφάλισης και της ιατρικής περίθαλψης.
Γ. ΛΥΒ.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
O “αναμορφωτής”!

ΗΔΗ τα μέτρα που ψηφίστηκαν-και τα άλλα που θα ψηφιστούν- αρχίζουν πραγματικά να μας δαγκώνουν. Όταν δε ολοκληρωθούν, είναι σίγουρο πως θα έχουν συσσωρευμένη στους πολίτες πολλή δυσαρέσκεια και οργή. Εκτός κι αν? Λέμε, εκτός κι αν πειστούν οι πολίτες (μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες κ.λπ.) ότι «όλοι πληρώνουν και όλοι συμμετέχουν στα βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Αν, όμως, δεν πειστούν απ΄ τα λεγόμενα «κοινωνικά αντίβαρα» που υπόσχεται η κυβέρνηση πως θα εξαγγείλει, κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το μέλλον μας διαγράφεται όχι απλά ζοφερό, αλλά πολύ, μα πάρα πολύ επικίνδυνο!

ΟΤΑΝ τελικά, με την επιβολή των μέτρων το «χρόνιο απόστημα» της κακοδαιμονίας μας σπάσει κι όταν τα επώδυνα χρόνια αρχίσουν να περνούν (με τους όσους επιζήσαντες), τότε ίσως μπορέσουμε να αντικρίσουμε να βγαίνει από τη «στάχτη» μια κοινωνία διαφορετική από αυτή που αφήσαμε πίσω μας. Δύσκολα πράγματα, αλλά όχι ακατόρθωτα. Έστω κι αν γνωρίζουμε πως και η καινούργια κοινωνία θα λειτουργεί με νεοφιλελεύθερο «μπαϊράκι» και όχι σοσιαλιστικό.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ που θα πρέπει να γίνει, αφού θαύματα δεν γίνονται και νοοτροπίες δεν ξεριζώνονται από τη μια μέρα στην άλλη και οι αριστεροί θα αντιδρούν σε οποιοδήποτε μέτρο εφαρμόζεται, είναι μια ουσιαστική αλλαγή στη στάση του κράτους απέναντι σε κάθε παρανομία. Νόμοι υπάρχουν. Έχουμε μάλιστα πολυνομία «κενή περιεχομένου» αφού από παντού είναι διάτρητοι. Πρώτος νόμος λοιπόν, η πιστή εφαρμογή των νόμων. Απαρέγκλιτα. Αλλά και το Σύνταγμα θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας. Με ξεκάθαρο λόγο, χωρίς υποσημειώσεις και (παρ)ερμηνείες.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ στοίχημα για την ώρα είναι τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν να αρχίσουν να αποδίδουν και δημοσιονομικά, ώστε να προσφέρουν επιχείρημα, όχι μόνο ανάκαμψης, αλλά και ελπίδας και προσδοκίας για κάτι καλύτερο. Κρίσιμος ο προσεχής Σεπτέμβρης. Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει με στοιχεία να βεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι το σχέδιο αποδίδει. Υπάρχει όραμα εξόδου από την κρίση, με στέρεες βάσεις. Εξίσου σπουδαίο θα είναι να μας δείξει τον καινούργιο ελληνικό δρόμο ανάπτυξης και παραγωγής?

ΑΝ όντως καταφέρει-ο κ. πρωθυπουργός- να ξεπεράσει το σημερινό δυσμενέστατο εσωτερικό περιβάλλον και διαμορφώσει νέα σταθερή πια πορεία για τη χώρα και τους πολίτες, παρά τις σημερινές αντιξοότητες και τις απειλούμενες συγκρούσεις, θα αναδειχθεί στη συνείδηση των μετέπειτα ως αναμορφωτής (χωρίς εισαγωγικά), και θα πρωθυπουργεύσει για αρκετά ακόμη χρόνια?

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα