Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ – ΤΡΟΪΚΑΣ

Αθήνα
Οι αλλαγές που φέρνει ο «Καλλικράτης», το δημοσιονομικό όφελος από τη διοικητική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οικονομικά των ΟΤΑ, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης με το κλιμάκιο της τρόϊκας, το οποίο ελέγχει την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου.
Όπως τόνισε ο υπουργός κατά τη συνάντηση ενημέρωσε του εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που υλοποιεί το Υπουργείο καθώς και τα αποτελέσματα.
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι πρόκειται για «θεσμικές αλλαγές που εγγυώνται ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική κρίση θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Θεσμικές αλλαγές που σε τελική ανάλυση εγγυώνται ότι αυτή τη φορά οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο».
Ικανοποιημένοι από την πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, εμφανιστήκαν οι εκπρόσωποι της τρόικας κι αυτό, γιατί δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, βάσει των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο και τα περισσότερα νομοσχέδια είναι σε στάδιο υλοποίησης.
ΔΕΚΟ και ΟΣΕ
Στη δημιουργία, μέσω συγχωνεύσεων, δύο φορέων στον κλάδο των συγκοινωνιών, ενός σταθερής τροχιάς που θα περιλαμβάνει τον ΗΣΑΠ τον τραμ και Μετρό και ενός άλλου που θα περιλαμβάνει ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και τη ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία), προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Το ζήτημα όπως δήλωσε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Υποδομών, τέθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Δημήτρη Ρέππα με το κλιμάκιο της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, παρόντος και του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο παρά
γοντα, αυτή τη στιγμή τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών φορέων (που επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος) υπερβαίνουν τα 2,5 δις. ευρώ (με τα 400 εκατ. ευρώ να αφορούν τα χρέη του Δημοσίου προς τις συγκοινωνίες).
Με τις συγχωνεύσεις, που, μεταξύ άλλων θα στοχεύουν σε συνέργιες και την τροφοδότηση των γραμμών του μετρό βάσει επιχειρησιακών και κοινωνικών αναγκών, δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, αλλά μετατάξεις προσωπικού.
Για τον ΟΣΕ, θέμα που επίσης συζητήθηκε με την τρόικα, το σχέδιο εξυγίανσης θα παρουσιασθεί την Παρασκευή σε τεχνικό επίπεδο, ενώ από τα 10 δις. ευρώ που είναι το έλλειμμα του Οργανισμού, περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια για την αναβάθμιση των υποδομών του. Για τα ταξί, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την οργάνωση του επαγγέλματος και των εταιριών, καθώς και του νέου κανονισμού που θα εφαρμοσθεί στον κλάδο.
Στη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Ρέππας παρουσίασε και στοιχεία για την πορεία των έργων που υλοποιεί το υπουργείο. Σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης του υπουργείου, κατά μέσο όρο η υλοποίηση ανέρχεται στο 65%, ενώ οι προϋπολογισμοί έχουν βρεθεί στο επίπεδο του 139%.
Άμυνα και τρόικα
Ο τρόπος εκτέλεσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι προβλέψεις για τα επόμενα οικονομικά έτη, η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τις αποδοχές των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η επαναξιολόγηση του ΕΜΠΑΕ και οι προβλέψεις για τις πληρωμές και τις παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα χρόνια, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου με την αντιπροσωπεία της τρόικας.
Στο επίκεντρο και το γενικότερο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης και η συσχέτιση της οικονομικής με τη στρατιωτικοπολιτική διάσταση στον χώρο της Άμυνας.
Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα, με δημιουργικό πνεύμα και με πλήρη κατανόηση του ιδιαίτερου θεσμικού ρόλου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα