Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Περικοπές απολαβών
Ρώμη
Μείωση κατά χίλια ευρώ το μήνα στις απολαβές των βουλευτών περιλαμβάνει το πρόγραμμα περικοπών, που ανακοίνωσε χθες η Προεδρία της Ιταλικής Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα, περικόπτονται πεντακόσια ευρώ από το επίδομα για τα έξοδα διαμονής και άλλα πεντακόσια, σε μηνιαία, πάντα, βάση, από το κονδύλι που χρησιμοποιείται “για την κάλυψη των εξόδων που απαιτούνται για τη διατήρηση της συνεχούς επαφής με τους ψηφοφόρους”. Σε ό,τι αφορά την επόμενη τριετία, επίσης, δεν πρόκειται να εγκριθούν νέες αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα.
Οι περικοπές, σχετίζονται με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα για την περίοδο 2011/ 2013, που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Όπως τονίζουν, όμως, οι σχολιαστές, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μειωθεί το τελικό ποσό της σύνταξης των Ιταλών βουλευτών. Υπενθυμίζεται, ότι συνυπολογίζοντας τα διάφορα επιδόματα και αποζημιώσεις ο κάθε βουλευτής λαμβάνει συνολικά σχεδόν δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Η Προεδρία της Βουλής αποφάσισε και την περικοπή των μισθών των υπαλλήλων της. Όσοι λαμβάνουν, σε ετήσια βάση, μισθό που δεν ξεπερνά τις εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ, θα “χάσουν” το 5% του εισοδήματος. Όταν ο μισθός, ξεπερνά το συγκεκριμένο όριο, οι υπάλληλοι θα πρέπει να δεχθούν περικοπή της τάξης του 10%. Συνολικά, με τις μειώσεις αυτές, υπολογίζεται ότι η Βουλή της Ρώμης, πρόκειται να εξοικονομήσει εξήντα εκατομμύρια ευρώ μέχρι και το 2013. Και σε ό,τι αφορά τη Γερουσία, αναμένεται να υιοθετηθούν ανάλογες περικοπές εντός των επόμενων ημερών.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δημοσκοπική “βουτιά” για τη Μέρκελ
Βερολίνο
Την κατιούσα έχει πάρει η δημοτικότητα της Χριστιανικής Ένωσης (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση και Χριστιανική Κοινωνική Ένωση CDU/CSU) της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, πέφτοντας για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια κάτω από το όριο του 30%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες.
Η Χριστιανική Ένωση, που δεν έχει πέσει κάτω από το όριο του 30% από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, έλαβε μόνο το 29% των θετικών γνωμών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε σήμερα το περιοδικό Stern.
Η δημοτικότητα της Μέρκελ, που ηγείται των Χριστιανοδημοκρατών, συνεχίζει να πέφτει, καθώς έχει χάσει έξι μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει μόλις το 34%, σε σχέση με 47% που λαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, όπως αναφέρει το Stern.  

ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΝΑΖΙΣΤΗ
Ανατροπή με μάρτυρα
Βερολίνο
Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη, με κατηγορούμενο ως ναζιστή τον Τζον Ντέμιανγιουκ, κατηγορήθηκε χθες γιά… συνέργεια στη δολοφονία 430 χιλιάδων Εβραίων.
Πρόκειται γιά τον 90χρονο σήμερα (όπως κι ο βασικός κατηγορούμενος) Σάμιουελ Κουντς, που κατηγορήθηκε ως άνω, κατά την θητεία του στο ναζιστικό στρατόπεδο στο πολωνικό έδαφος Μπέλτσεκ στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 1942 μέχρι τον Ιούλιο 1943, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού δικαστηρίου του Ντόρτμουντ, κ. Κρίστοφ Γκέκε. “Μεμονωμένα ο Κουντς”, ακούστηκε στο γερμανικό δικαστήριο, ότι “ευθύνεται για τη δολοφονία μερικών δεκάδων Πολωνοεβραίων”.
“Σχηματίστηκε (στο Ντόρτμουντ, τόπο διαμονής του Κουντς) δικογραφία, η οποία ήδη εστάλη στην Εισαγγελία στο Βερολίνο”, ανέφερε επίσης ο κ. Γκέκε. Έως τώρα, ο Κουνς αναγνώριζε μόνον ότι θήτευσε ως δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο στο Μπέλτσεκ.
Η δίκη στο Μόναχο με κατηγορούμενο τον Ντέμιανγιουκ διαρκεί από της 30ης Νοεμβρίου. Αφορά τα γεγονότα στο ναζιστικό στρατόπεδο στο Σόμπιμπορ, η δε κατηγορία είναι ότι Ντέμιανγιουκ συνήργησε στη θανάτωση σχεδόν 28 χιλιάδων κρατουμένων από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο 1943, πράξη γιά την οποία του αποδόθηκε το προσωνύμιο “Ιβάν ο τρομερός”, καθώς είναι Ουκρανός εκ γενετής και μεταπολεμικά τη δεκαετία του 1950 ξεγέλασε τις αμερικανικές αρχές κι εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα