Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Αθήνα
Προσφυγές, καταγγελίες, ερωτήματα, γωνστοποιήσεις και αιτήσεις για άδεια τήρησης αρχείου ευαίσθητων δεδομένων ή διαβίβασης σε χώρες εκτός Ε.Ε., περιλαμβάνονται στις 1.804 υποθέσεις που διεκπεραίωσε το 2009 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Γεράρης, κατέθεσε χθες την ετήσια έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.
Σε 91 περιπτώσεις η εξέταση των υποθέσεων ολοκληρώθηκε με την έκδοση Απόφασης από την Ολομέλεια ή το Τμήμα.
«Το 2009 υπήρξε μία γόνιμη ποιοτικά και ποσοτικά χρονιά για την Αρχή, με το ολιγάριθμο επιστημονικό προσωπικό κατόρθωσε να ανταποκριθεί με επιτυχία στα σημαντικά θέματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει» εξήγησε.
Η Αρχή, ανέφερε ο κ.Γεραρής, αποφάσισε να καθορίσει ως στόχο του 2010 την προληπτική δράση. «Η αλματώδης πρόοδος και εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας, επιβάλλει στην Αρχή να διαδραματίσει ρόλο Προμηθέα, και όχι Επιμηθέα».
Στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης η Αρχή επεξεργάζεται ήδη δύο σχέδια οδηγιών για τη λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε ιδιωτικούς χώρους και την πολιτική επικοινωνία.
Δύο άλλες οδηγίες προετοιμάζονται για την παροχή συγκατάθεσης με ηλεκτρονικά μέσα και την πρόσβαση πολιτών σε έγγραφα για χρήση ενώπιον διοικητικών και δικαστικών αρχών.
Επίσης, στο μέτρο του δυνατού, η Αρχή επιλέγει θέματα επίκαιρα και γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η αναγραφή του ΑΜΚΑ των ιατρών στα συνταγολόγια, η δημοσιοποίηση ονομάτων ελευθέρων επαγγελματιών για φορολογικές παραβάσεις, η καταπολέμηση της αζήτητης επικοινωνίας (spam).
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της συγχώνευσης της Αρχής με την ΑΔΑΕ. «Η προσωπική μου άποψη, την οποία ασπάζονται και άλλοι δημοσιολόγοι είναι ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προστασία των δύο αυτών ατομικών δικαιωμάτων από ανεξάρτητη Αρχή και δεν απαιτεί οργανωτικά τη λειτουργία δύο ανεξάρτητων αρχών. Συνεπώς δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για τον κοινό νομοθέτη να συγκροτήσει μία ενιαία αρχή για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου των επικοινωνιών.»
Ο ίδιος σημειώνει ότι η λειτουργία των δύο ανεξάρτητων αρχών καταδεικνύει ότι υπάρχουν επικαλύψεις, αφού η ηλεκτρονική επικοινωνία επηρεάζει τόσο την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων όσο και το απόρρητο της επικοινωνίας.
«Σε μία εποχή δημοσιονομικής κρίσης, νομίζω ότι πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για τη σκοπιμότητα συγχώνευσης των δύο αρχών» κατέληξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα