Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ

Με επίκεντρο τα δημητριακά, την βάση της πυραμίδας της Κρητικής διατροφής, ανοίγει σήμερα στις 7:30 το απόγευμα τις πύλες της, στο παλιό Λιμάνι των Χανίων η 12η Έκθεση Κρητικών Προϊόντων “Αγροτικός Αύγουστος 2010”. Φέτος η Έκθεση μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα περιοριστεί μέσα στον χώρο του παλιού Τελωνείου ενώ θα υπάρχει μόνο μια σειρά περιπτέρων ανατολικά και δυτικά του Τελωνείου.
Στα εγκαίνια της έκθεσης είχε προσκληθεί η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Κατερίνα Μπατζελή, η οποία ωστόσο, όπως ανέφερε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, δεν θα παραστεί.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 8 Αυγούστου ενώ την Παρασκευή 13 Αυγούστου θα “ταξιδέψει” στην Κίσαμο.
“Για 12η συνεχόμενη χρονιά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με φορείς του τόπου διοργανώνουν τον Αγροτικό Αύγουστο, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σε σχέση με την αρχική άρνηση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία θεωρούσε ότι μια γιορτή αγροτικών προϊόντων, μια γιορτή πολιτισμού, θίγει το μνημείο της παλιάς πόλης. Το ΚΑΣ τελικά ενέκρινε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Φέτος ο Αγροτικός Αύγουστος θα είναι σημαντικά μικρότερος από ό,τι ήταν τις προηγούμενες χρονιές. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσουμε η εκδήλωση να κάνει αναφορά σε μια σειρά
από θέματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα” ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης.
Ό ίδιος τόνισε ότι “ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά προϊόντα που παράγει η κρητική γη ενώ την έκθεση θα πλαισιώσουν σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, ημερίδες όπως η «Παρουσίαση του Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» με την συμμετοχή των τεσσάρων Νομαρχών της Κρήτης”, εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις σε δήμους κ.α.”
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ο κ. Αρχοντάκης ευχαρίστησε όλους τους φορείς του νομού που επί σειρά ετών στήριξαν τη διοργάνωση τις εκδηλώσεις του Αγροτικού Αυγούστου και εξέφρασε την προσδοκία “η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί από 1/1/2011 με την διοικητική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα “Καλλικράτης” να μην σταματήσει αυτή την σπουδαία γιορτή, την γιορτή των προϊόντων της κρητικής γης, του κρητικού πολιτισμού”.
Ερωτηθείς σχετικά με το “τι μέλλει γενέσθαι” όσον αφορά την πραγματοποίηση της έκθεσης ο Νομάρχης Χανίων τόνισε: ” έχω ταχθεί θετικά και θεωρώ ότι ο Αγροτικός Αύγουστος είναι μια γιορτή που δεν πρέπει να σταματήσει. Η αρμοδιότητα του Αγροτικού Αυγούστου σαφώς και περνάει αυτοδίκαια στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, επειδή είναι μια γιορτή υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας, δεν έχει να κάνει αμιγώς με τον νέο δήμο Χανίων. Αρα κατά την άποψη μου ο αιρετός Περιφερειάρχης που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου, πρέπει να δει πολύ θετικά την συνέχεια αυτής της γιορτής. Αν αυτός
(ο αιρετός Περιφερειάρχης) δεν το επιθυμεί, τότε βεβαίως μπορεί να το δει η Δημοτική Αρχή που θα προκύψει τον Νοέμβρη”.
Όσον αφορά την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στα
εγκαίνια της Έκθεσης ο κ.
Αρχοντάκης ανέφερε ότι η
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία είχε προσκληθεί δεν θα μπορέσει να παραστεί και το “παρών” θα δώσει εκπρόσωπος του Υπουργείου.
Ο ίδιος άφησε αιχμές για το συγκεκριμένο γεγονός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: “όλα αυτά τα έντεκα χρόνια, που διοργανώνεται ο Αγροτικός Αύγουστος, πάντα το επίπεδο εκπροσώπησης ήταν πολύ υψηλό. Ηταν συνήθως ο
εκάστοτε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ή ο υφυπουργός. Θέλω να πιστεύω πώς φέτος η μη εκπροσώπηση από την ίδια την υπουργό στον Αγροτικό Αύγουστο, δεν θα σημάνει υποβάθμιση του θεσμού ούτε ότι το Υπουργείο έχει κάποιο πρόβλημα με τα Χανιά. Αναμένουμε τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, διότι υπάρχουν πολλά πράγματα σε εξέλιξη όπως η εκκρεμότητα με τους κτηνοτρόφους η αντίδραση των οποίων είναι εντελώς δικαιολογημένη. Όμως και εμείς αναμένουμε κάποιες απαντήσεις από το Υπουργείο που σχετίζονται με μια σειρά θεμάτων για τις υποδομές του νομού”.
Ελ. Φ.

Συνεχίζεται με επιτυχία η διαδικασία πιστοποίησης των επιχειρήσεων εστίασης που αποκτούν το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» της διανομαρχιακής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας».
Το ενδιαφέρον για πιστοποίηση με το «Σήμα Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» είναι υψηλό από τις επιχειρήσεις
μαζικής εστίασης της Κρήτης και αρκετές βρίσκονται ήδη στην διαδικασία αξιολόγησης σε σχέση με τις ισχύουσες Προδιαγραφές Πιστοποίησης. Για πληροφορίες σχετικά με την πιστοποίηση και τα πιστοποιημένα εστιατόρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» τηλεφωνικά στο 28310 51401, ηλεκτρονικά στο symfono_gram@nar.gr ή μέσω της ιστοσελίδας www.cretan-nutrition.gr

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Παρασκευή 30 Ιουλίου
– Εγκαίνια Έκθεσης Αγροτικού Αυγούστου 2010
– Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό Πρόγραμμα με τον παραδοσιακό σύλλογο «ΑΚΡΙΤΕΣ»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα