Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους και άρση του αποκλεισμού της Α’ και Β’ Δ.Ο.Υ., προχωρούν οι κτηνοτρόφοι, μετά την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για καταβολή αποζημιώσεων που αφορούν το 2010 και επίλυση όλων των σχετικών εκκρεμότητων που αφορούν το 2009.
Όπως ανέφερε στα ¨Χ.Ν¨ ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων κ. Γιώργος Βενετάκης ” είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Εμείς ζητούσαμε το 100% της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009. Ωστόσο αν σκεφτούμε ότι αρχικά δεν γινόταν καθόλου λόγος για την εξισωτική αποζημίωση του 2009. αλλά γινόταν μια προσπάθεια από πλευράς του Υπουργείου να την παρακάμψουν, θεωρούμε ότι ο αγώνας μας δεν πήγε χαμένος. Πιστεύουμε ότι κάτι κερδίσαμε. Εξασφαλίσαμε άμεσα το 70% και το 30% θα δοθεί αργότερα”.
“Η κινητοποίηση σταματάει. Όμως δεν θα συμμετάσχουμε στην έκθεση “Αγροτικός Αύγουστος”.
Είχαμε σκοπό να παρευρεθούμε υπό την μορφή διαμαρτυρίας στην Έκθεση όμως μετά από αυτή την εξέλιξη δεν θα πάμε, ούτε όμως πρόκειται να συμμετάσχουμε όπως άλλες χρονιές” ανέφερε ο κ. Βενετάκης.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων του νομού ” θα περιμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης. Παράλληλα αναμένουμε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση μέχρι το Σάββατο με τους αρμόδιους φορείς, με θέμα την απόδοση της εξισωτικής αποζημίωσης αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου έπειτα από παρέμβαση του βουλευτή Χανίων κ. Δαμιανάκη”.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, πρόκειται για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα καλυπτόμενα ζημιογόνα αίτια, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις υπηρεσίες του Οργανισμού με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο. Οι πληρωμές ανέρχονται σε 1.091.414 ευρώ και θα πραγματοποιηθούν στις 3 Αυγούστου 2010 μέσω της Αγροτικής Τράπεζας.
Περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στην διεύθυνση www.elga.gr, στην ενότητα οικονομική ενημέρωση αγροτών.
Η ΤΕΔΚ
Εν τω μεταξύ την συμπαράσταση της στον αγώνα των κτηνοτρόφων για την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009 εξέφρασε με ομόφωνο ψήφισμα της η Τ.Ε.Δ.Κ. και ζητά από την πολιτεία να στηρίξει τα πενιχρά εισοδήματα του κλάδου.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα” η Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Χανίων στην Συνεδρίαση του Δ.Σ. της 28ης Ιουλίου 2010, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την συμπαράσταση της στον αγώνα που πραγματοποιείται από τους Κτηνοτρόφους του Νομού Χανίων για την άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009 ζητώντας από την πολιτεία την στήριξη των πενιχρών εισοδημάτων της μεγάλης αυτής ομάδας του πληθυσμού των Χανίων που μέσα στην δύσκολη πραγματικά οικονομική συγκυρία της χώρας πλήττεται περισσότερο από άλλες ομάδες του πρωτογενή τομέα.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η προσαρμογή των Κτηνοτρόφων στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής επιβάλει επί πλέον έξοδα στους Κτηνοτρόφους όπως για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, για την αδειοδότηση των υποδομών των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για την αγορά πλέον μετρητοίς των ζωοτροφών, την καθυστέρηση της καταβολής των σχεδίων βελτίωσης για εκσυγχρονισμό των υποδομών και πολλά άλλα”.
“Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και έχουμε όλοι υποχρέωση να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επίλυση του.Ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τα συναρμόδια Υπουργεία να αντιμετωπίσουν άμεσα το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε και να δώσουν μια λύση που να ικανοποιεί τους Κτηνοτρόφους ώστε να σταματήσει άμεσα η κινητοποίηση & ο αποκλεισμός του κτηρίου της Δ.Ο.Υ. Χανίων¨.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα