Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ:

Μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε χθες το πρόγραμμα «Καλλικράτης» ο πρώην βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Στέλιος Νικηφοράκης ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και επίσημα
την πρόθεσή του να διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα στον νέο Δήμο Πλατανιά.Ο κ. Νικηφοράκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης των Χανίων, παρουσία δεκάδων πολιτικών του φίλων και συνεργατών τόσο από περιοχές του νέου Δήμου Πλατανιά όσο και από περιοχές άλλων Δήμων του Νομού.
Στη διάρκεια της συνέντευξης γνωστοποίησε ότι μέχρι τις 10 Αυγούστου θα ανακοινώσει το ψηφοδέλτιό του, το οποίο, όπως τόνισε, «θα έχει ένα συστατικό στοιχείο: το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον για τον τόπο, τη διάθεση προσφοράς κι ένα κλίμα, το οποίο έχει μέσα έντονο στοιχείο ανανέωσης. Αυτό που θα εκπέμπει το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα μήνυμα ισορροπίας και ηλικιακής και εμπειρίας και δυνατοτήτων και χωροταξικής κατανομής. Θα είναι ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο, το οποίο θα είναι πολύ μακριά από οποιαδήποτε κομματική λογική. Θα υπακούσουμε στην πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα αναγνωρίσουμε ότι το πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης είναι πάνω από κόμμα, είναι πάνω από χρώμα», σημείωσε ο κ. Νικηφοράκης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στον Δήμο Πλατανιά έχουν υποβληθεί αρκετές υποψηφιότητες (επτά) για το αξίωμα του δημάρχου. «Είναι καλό το ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει πρόθεση συμμετοχής στη δημοτική εκλογή επτά άνθρωποι, επτά επώνυμοι και εξαιρετικοί συμπολίτες. Αν πάμε σε ένα συνδυασμό ο καθένας, είναι 200 άνθρωποι ο συνδυασμός, 1.400 από τους 17.000» (σ.σ. δημότες του νέου Δήμου) «θα είναι υποψήφιοι. Αυτό είναι πολύ καλό. Δείχνει ότι η κοινωνία και αγωνιά και έχει διάθεση συμμετοχής την ώρα που η ενασχόληση με τα κοινά, συνολικά, βρίσκεται σε μια τροχιά απαξίωσης».
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Παρουσιάζοντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να είναι υποψήφιος δήμαρχος, ο κ. Νικηφοράκης ανέφερε, ότι «ο “Καλλικράτης” για μένα είναι μια πανέμορφη, ακαταμάχητη, γοητευτικότατη Κίρκη. Είναι μια πρόκληση. Είναι μια πρόκληση που αισθάνομαι ότι μας αφορά όλους. Και δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Ήμουνα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Διδάχθηκα και έμαθα πολλά. Απέκτησα εμπειρία, την οποία θέλω να επενδύσω τώρα στον Δήμο, στην περιοχή, στην κοινωνία της οποίας μέλος είμαι και με την οποία έχω μάθει να αγωνίζομαι. Είναι Κίρκη ο “Καλλικράτης” γιατί έρχεται σε μια δύσκολη, πολύ δύσκολη εθνική οικονομική περίοδο να ενώσει, να συνενώσει, πολύ φοβούμαι οριζόντια, τοπικές κοινωνίες και να τις καλέσει να πορευτούν στο μέλλον μαζί».
Ο κ. Νικηφοράκης επισήμανε, ακόμη, ότι «μια δεύτερη πολύ μεγάλη πρόκληση είναι ο καινούριος Δήμος Πλατανιά. Διότι προέρχεται από έναν ακρωτηριασμό μιας επαρχίας -η Κίσαμος είναι η μόνη επαρχία σε ολόκληρη την Ελλάδα που ακρωτηριάστηκε- και έρχεται να συνενωθεί με ό,τι αφήσανε ως “ουρά” από την επαρχία Κυδωνίας. Και το λέω με ευθύ λόγο αυτό. Ο πιο κακοσχεδιασμένος Δήμος, αλλά και ο πιο προκλητικός, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι ο καινούριος Δήμος Πλατανιά. Πιάνει από τον Γκιόνα μέχρι το Ξυλόσκαλο. Το γεωγραφικό του ανάγλυφο μια τεράστια αντίφαση. Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες μια άλλη μεγάλη αντίφαση. Η ίδια η ανάπτυξη μια άλλη μεγάλη αντίφαση. Και ο ίδιος ο πολιτισμός, ο τοπικός πολιτισμός, είναι μια άλλη αντίφαση. Αυτή ακριβώς η αντίφαση, την οποία πρέπει, υποχρεούμαστε και οφείλουμε να την κάνουμε κατάφαση και να την κάνουμε δημιουργό δύναμη για το μέλλον, είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας Δημοτικής Αρχής».
Ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”
Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», ο κ. Νικηφοράκης υπογράμμισε ότι «είναι ένα εξαιρετικό νομοθετικό αρχιτεκτόνημα. Σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα πολυεργαλείο, με το οποίο να διατρήσεις το μέλλον. Να ανοίξεις δρόμους. Να προχωρήσεις. Αλλά ταυτόχρονα είναι σε μια συσκευασία μέσα, ασυναρμολόγητο και χωρίς οδηγίες για το πώς θα το συναρμολογήσεις. Είναι ένα νομοθετικό κέλυφος. Είναι ένας εξαιρετικός, μεγάλος, κόκκινος και ελπιδοφόρος αστακός. Τον ανοίγεις, μέσα δεν έχει ουσία. Δεν έχει. Και καλούνται οι καινούριες Δημοτικές Αρχές να σαρκώσουν αυτό ακριβώς το κέλυφος. Να βρούνε, γιατί αρμοδιότητες έχει, πόρους για να στηρίξουν αυτές τις αρμοδιότητες. Να βρούνε δυνατότητες για να στηρίξουν αυτές τις αρμοδιότητες. Να βρούνε καινούριους δρόμους. Ένα εγχείρημα πάρα πολύ δύσκολο. Ένα εγχείρημα που έχει μεγάλες πιθανότητες, ως στοίχημα, να χαθεί στο τέλος. Και το λέω αυτό, αν και γνωρίζετε όλοι ότι είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω, όμως, ότι μπορούμε και πιστεύω ότι στο τέλος θα το κερδίσουμε».
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Ο κ. Νικηφοράκης έκανε μια σύντομη αναφορά στις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει μια Δημοτική Αρχή, ώστε ο νέος Δήμος Πλατανιά να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.
«Ο Δήμος Πλατανιά έχει το 50% του παραγόμενου πλούτου στον Νομό Χανίων. Έχει τον Πλατανιά, που είναι η ατμομηχανή του τουρισμού μας, με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, με ένα τουριστικό ρεύμα, το οποίο παρά τη φετινή κρίση εν τούτοις αντί να μειωθεί δυνάμωσε. Έχει, ταυτόχρονα, το λάδι του Κολυμπαρίου και της ευρύτερης περιοχής. Αλλά το brand name Κολυμπάρι είναι ένα πανίσχυρο brand name, παγκόσμια κατοχυρωμένο. Έχει τα πορτοκάλια, τα καλύτερα, ποιοτικά, πορτοκάλια της Ελλάδος στα πορτοκαλοχώρια του και όλα αυτά λειτουργούν περίπου παράλληλα μεταξύ τους. Δηλαδή οι ξενοδόχοι δεν παίρνουν το λάδι και τα πορτοκάλια μας, οι παραγωγοί ασυντόνιστοι παράγουν χωρίς δυνατότητα συντονισμένα να μαζέψουμε, να διεκδικήσουμε και να πουλήσουμε και οι δράσεις αναπτύσσονται περίπου χύμα», σημείωσε ο κ. Νικηφοράκης.
Και συνέχισε: «Δεύτερη προτεραιότητα για την περιοχή είναι αυτό που λέγεται, κατασυκοφαντημένο και του συρμού σήμερα, αλλά είναι μια πραγματικότητα: η πράσινη ενέργεια. Δεν μπορεί, δεν γίνεται αυτή την ώρα το νησί του ήλιου, του ανέμου και του νερού να εξαρτάται από πετρέλαιο. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε, εκεί πρέπει να κατευθυνθούμε. Εκεί πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα κι εκεί πρέπει να κατατείνει η όποια προσπάθειά μας».
Κατά συνέπεια, όπως ο ίδιος τόνισε, ζητούμενο είναι η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή και ο σχεδιασμός των υποδομών «σε δύο βασικούς άξονες: νερό και δρόμους. Δεν είναι δυνατόν αυτήν την ώρα, από τον Πλατανιά και πέρα, να καταστρέφονται άνθρωποι, στρέμματα, κήποι. Γιατί δεν υπάρχει νερό. Και χωρίς να θέλω να πολιτικοποιήσω ή να κομματικοποιήσω τίποτα δεν μπορώ να μη σταθώ στο γεγονός ότι το εργαλείο το οποίο χτίσαμε, το οποίο προστατεύσαμε ως κοινωνία συνολικά, που λέγεται ΟΑΔΥΚ οκτώ μήνες τώρα παραμένει ακέφαλο. Πού είναι οι έχοντες την κεντρική κυβερνητική ευθύνη του τόπου; Δεν μπορούν να συμφωνήσουν, λέει, μεταξύ τους ποιος θα πάει διευθυντής. Να τα χάλια μας», ανέφερε ο κ. Νικηφοράκης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Εκτελεί χρέη γενικού διευθυντή ο κ. Μάρκος Πατρελάκης. Ας του δώσουν αρμοδιότητες να είναι γενικός διευθυντής να μπορεί να λύσει το πρόβλημα».
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Νικηφοράκης στην ανάγκη αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου στον τομέα του πολιτισμού. «Το έχω πει πολλές φορές. Η έκταση της ευκαιρίας μας είναι το βάθος της ιστορίας μας. Δεν το έχουμε αξιοποιήσει. Δεν μπορούμε να γίνουμε Σίλικον Βάλεϊ, δεν μπορούμε να παράξουμε τεχνολογία, δεν μπορούμε να βγάλουμε αυτοκίνητα. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε. Αυτό το οποίο μπορούμε και έχουμε είναι και πολύ και πλούσιο. Αρκεί να το οργανώσουμε, αρκεί να το μεθοδεύσουμε, αρκεί να ενώσουμε δυνατότητες για να πολλαπλασιάσουμε δυνάμεις ή, να θέλετε, να ενώσουμε δυνάμεις για να πολλαπλασιάσουμε δυνατότητες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα