Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΜΕ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος συνεργασίας των ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κρήτης και του Πολυτεχνείο Κρήτης, με Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της περιφέρειάς τους για το σχολικό έτος 2010-2011, αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Η συνεργασία στο Νομό Ηρακλείου θα είναι ανάμεσα στο ΤΕΙ Κρήτης και το 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου και για το Νομό Χανίων ανάμεσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου.
Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η υποστήριξη
και η ποιοτική αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής
-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, (βελτίωση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, επιμόρφωση εκπ/κών, βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης, των υποδομών κ.α.) προς όφελος πάντα της τοπικής
και περιφερειακής ανάπτυξης (σύνθεση με την παραγωγή και την αγορά εργασίας κ.α.) και γενικά του κοινωνικού
συνόλου, χωρίς να θίγεται η αποστολή και ο ρόλος του κάθε συνεργαζόμενου φορέα. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
“Η ίδρυση και λειτουργία των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η ίδρυση και λειτουργία σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αποτελούν εκπαιδευτικές διαδρομές, που επιλέγονται από τους νέους προκειμένου να αποκτήσουν
ένα επάγγελμα αντίστοιχου επαγγελματικού επιπέδου προς τις σπουδές τους. Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των σπουδών μέσα στις μονάδες αυτές προσδιορίζουν και την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των αποφοίτων στο χώρο εργασίας. Κατά συνέπεια αν θελήσουμε να αυξήσουμε το όφελος και την προστιθέμενη αξία υπέρ του μαθητή της Τεχνικής -Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, από την λειτουργία των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε τοπικό επίπεδο, οδηγούμαστε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει οι υπηρεσιακές μονάδες του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, να αξιοποιούν τους πόρους (ανθρώπινους, οικονομικούς και υποδομών) προκειμένου να βελτιστοποιηθούν οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αλλά και το όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Οι υπηρεσιακές μονάδες του Υπουργείου Παιδείας λόγω της ιδιαίτερης δομής τους, προσφέρουν μεγάλο πεδίο συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών δράσεων με τους συλλόγους γονέων, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους συνεταιρισμούς, τις επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις και επιμελητήρια, τις εργοδοτικές οργανώσεις, τις Μ.Κ.Ο., τους πολιτιστικούς φορείς, κ.λπ.. Κατά συνέπεια
η συνεργασία Εκπ/κών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπ/σης και Σχολικών Μονάδων Δ/θμιας Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπ/σης, μπορεί να περιλαμβάνει ευρύτερες συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά και ιδιαίτερων αναγκών των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα τώρα για την Περιφέρεια Κρήτης, η
παραπάνω συνεργασία αφορά στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου
Χανίων με το Πολυτεχνείο Κρήτης και στο 6ο ΕΠΑΛ
Ηρακλείου με το ΤΕΙ Κρήτης και οι τομείς στους οποίους καλούνται να συνεργαστούν είναι οι παρακάτω:
Συνεργασία για την μελέτη της συμβατότητας των λειτουργούντων ειδικοτήτων στις μονάδες της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τις ανάγκες της τοπικής ανάπτυξης.
Αξιοποίηση των εργαστηρίων των Εκπ/κών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπ/σης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν ασκήσεις που δεν καλύπτονται επαρκώς από τα εργαστήρια που εξυπηρετούν τις σχολικές μονάδες.
Συνεργασία εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ και καθηγητών των Εκπ/κών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπ/σης, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ΕΠΑΛ, αξιοποιώντας τις υποδομές και των δυο μονάδων.
Αξιοποίηση των υποδομών των Εκπ/κών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπ/σης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν
επιμορφωτικές-ενημερωτικές συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και ειδικά σεμινάρια για μαθητές.
Συνεργασία για τον προσδιορισμό μαθητικών εργασιών, για τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαστήρια, και θα μπορούν να έχουν συμπληρωματική υποστήριξη από το εκπαιδευτικό δυναμικό των Εκπ/κών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπ/σης, πέραν της καθοδήγησης του εκπαιδευτικού του μαθήματος.
Συνεργασία για τον προσδιορισμό καινοτόμων έργων με τη συμμετοχή μαθητών σε διάφορα προγράμματα.
Χρησιμοποίηση της βιβλιοθήκης των Εκπ/κών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπ/σης από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των ΕΠΑΛ.
Συνεργασία για την υποβολή κοινών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Κάθε άλλο θέμα, που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας, χωρίς να θίγεται το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΕΠΑΛ.
Για την πραγμάτωση της συνεργασίας, οι συνεργαζόμενοι φορείς θα υποβάλλουν το πρόγραμμά τους στον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης, ο οποίος θα το διαβιβάζει στη Δ/νση Δ/θμιας Εκ-π/σης του Υπουργείου με κοινοποίηση στο γραφείο Υπουργού και Υφυπουργού. Υπεύθυνοι του προγράμματος συνεργασίας είναι ο Δ/ντής του ΕΠΑΛ και ο Πρόεδρος του αντίστοιχου ΤΕΙ ή του Πολυτεχνείου, ενώ ανά τετράμηνο θα συντάσσεται έκθεση πεπραγμένων και στο τέλος θα εξακολουθεί αξιολόγηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα