Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
Καθυστέρηση πτήσεων λόγω βλάβης αεροπλάνου
Περίπου δύο ώρες παρουσίασε καθυστέρηση η προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί χθες πτήση της Olympic Air από το αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” για Αθήνα. Η καθυστέρηση οφείλονταν σε ένδειξη βλάβης που παρουσίασε το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Χανιά, με συνέπεια ο κυβερνήτης να επιστρέψει στα Σπάτα και να γίνει αντικατάσταση του αεροπλάνου.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο εκτελών χρέη αερολιμενάρχη στον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων, Κωνσταντίνος Τσιώρος, λίγο μετά που ξεκίνησε η πτήση της Olympic Air 532 από Αθήνα με προορισμό τα Χανιά το αεροσκάφος παρουσίασε κάποια ένδειξη βλάβης: “Ο κυβερνήτης αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα και έγινε αλλαγή αεροσκάφους με άλλο ιδίου τύπου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η πτήση από Χανιά περίπου 2 ώρες”.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΧΕΤΑΚΗΣ:
“Υπερβολικό” το κόστος αγοράς των έξι δικύκλων
«Υπερβολική» χαρακτηρίζει ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων, επικεφαλής του συνδυασμού «Τα Χανιά των Πολιτών», Αντώνης Σχετάκης την τιμή απόκτησης (45.000 ευρώ) έξι δικύκλων για τις ανάγκες της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Χανίων. Ο κ. Σχετάκης κατέθεσε, μάλιστα, σχετική ερώτηση -που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου- ζητώντας εξηγήσεις – διευκρινίσεις από τη Δημοτική Αρχή για το «υψηλό κόστος».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, παρουσιάζοντας τα έξι δίκυκλα, είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι «τα έξι μηχανάκια τα οποία παρουσιάζουμε σήμερα χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν το “τέρας της γραφειοκρατίας” και χρειάστηκε να έχουμε διαδικασίες επί διαδικασιών επί δύο χρόνια για να τα προμηθευτούμε. Σήμερα, λοιπόν, που πατάξαμε το “τέρας της γραφειοκρατίας” σας παρουσιάζουμε τα έξι μηχανάκια, τα οποία στοίχισαν στον Δήμο 45.000 ευρώ περίπου».
ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Συμπαράσταση στους κτηνοτρόφους
Τη συμπαράστασή τους “στον αγώνα του Συλλόγου κτηνοτρόφων Ν. Χανίων για τα δίκαια αιτήματά του ενάντια στην πολιτική που οδηγεί στον αφανισμό”, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους αγροτικοί Σύλλογοι.
Στο κείμενο, που υπογράφεται από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και τους Αγροτικούς Συλλόγους Αρμένων, Μηθύμνης, Αμυδαλοκεφαλίου Κισσάμου, Κάινας και Π. Ρουμάτων, απευθύνεται κάλεσμα στους αγροτο-κτηνοτρόφους του νομού Χανίων να διεκδικήσουν τις εξισωτικές επιδοτήσεις του 2009 και “τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που να εξασφαλίζουν το κόστος και ένα κέρδος, για στήριξη ενάντια στα καρτέλ των ζωοτροφών”.
Οι αγροτικοί Σύλλογοι εκφράζουν ακόμη, τη διαφωνία τους για “το ξεπούλημα της ΑΤΕ” και ζητούν την κατάργηση του ΦΠΑ “σε αγροτικά εφόδια επιδότηση βασικών εφοδίων (λιπάσματα,ζωοτροφές, κλπ).
“Διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας. Να πληρωνόμαστε τον κόπο μας, να μπορούμε να καλύπτουμε τις οικογενειακές μας ανάγκες και να ζήσουμε στα χωριά μας”, επισημαίνουν οι αγρότες.
ΣΤΟ ΜΑΙΧ
Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών
και Οικονομικών Σπουδών
Το Eλληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία (GAAEC), σε συνεργασία με τo Fund for American Studies (TFAS) και το πανεπιστήμιο της Georgetown, φιλοξενεί το 15ο Ετήσιο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών (ΔΙΠΟΣ)
από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Οι 80 σπουδαστές προέρχονται από όλες τις Βαλκανικές χώρες, τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, τις Μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. και τις Η.Π.Α. Συνολικά συμμετέχουν 54 Πανεπιστήμια και 16 Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί που προέρχονται από 23 περίπου χώρες (Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελ Σαλβαδόρ, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ισραήλ, Ρουμανία, Μαρόκο, Ρωσία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Παλαιστίνη, Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία, Συρία, Κύπρος, και ΗΠΑ).
Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η συμβολή στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση και προετοιμασία των νέων «πιθανών» ηγετών του αύριο. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους νέους αυτούς ανθρώπους να ζήσουν μαζί, να προβληματιστούν και να συζητήσουν τα προβλήματα της εποχής μας και ενθαρρυνόμενοι από τους οργανωτές, να παραμερίσουν εχθρότητες ή αντιπαλότητες και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συνεργασίας που πιθανόν να διαρκέσει σε όλη τους τη ζωή και να αποδειχθεί χρήσιμο και για τις χώρες τους.
Επίσης, οι συμμετέχοντες του ΔΙΠΟΣ έχουν πολλές ευκαιρίες να ερευνήσουν την ομορφιά και τον πολιτισμό της Κρήτης.
Οι εργασίες του ΔΙΠΟΣ θα λήξουν τη Κυριακή 8 Αυγούστου με την τελετή αποφοίτησης στο MAICΗ, στις19:30.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Αιτήσεις ορισμού
μελών Π.Υ.Σ.Π.Ε.
Από την Περιφερειακή Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κρήτης καλούνται οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με βαθμό Α’, οι οποίοι υπηρετούν σε οργανική θέση στην περιφέρεια του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Χανίων και διαθέτουν τα προβλεπόμενα προσόντα
(σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 47 του Ν, 3848/2010) και επιθυμούν να ορισθούν μέλη του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Χανίων, να υποβάλουν σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης από 27-7-2010 μέχρι και 10-08-2010.
Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα πρέπει να απευθύνεται στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, μέσω της Διεύθυνσης Α/θμιας  Εκπαίδευσης Ν. Χανίων και  να συνοδεύεται από Βεβαίωση Υπηρεσίας του υποψηφίου εκπαιδευτικού, στην οποία θα υπολογίζεται αναλυτικά η πραγματική διοικητική του υπηρεσία σε θέσεις Διευθυντή Σχολείου, Προϊσταμένου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προϊσταμένου Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Αφιέρωμα στα Χανιά
Στα Χανιά, με φόντο τον μαγευτικό Μπάλο, ταξιδεύει τους αναγνώστες του το μηνιαίο Γερμανικό περιοδικό “Merian”.
Κάθε τεύχος του μηνιαίου εντύπου είναι αφιερωμένο σε μια συγκεκριμένη πόλη ή περιοχή του κόσμου. Το τεύχος Ιουλίου, που κυκλοφορεί, είναι αφιερωμένο στον νομό Χανίων και περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες για τη φυσική ομορφιά, τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους του τόπου.
Δημοσιογράφοι από το γερμανικό περιοδικό είχαν φιλοξενηθεί στα Χανιά πριν λίγο χρονικό διάστημα, από το τμήμα Τουριστικής Προβολής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές των Χανίων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ταξιδιωτικά περιοδικά της Γερμανίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1948 και κυκλοφορεί σε χιλιάδες αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ
Διακοπές με ένα
βιβλίο στο χέρι?
Βιβλιοφάγοι αποδεικνύονται οι Χανιώτες σύμφωνα με πρόσφατη Έρευνα της “Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Νομού Χανίων” (ΕΠΚΧΑΝ), που δείχνει ότι οι συμπολίτες μας συνδυάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές με την ανάγνωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαβάζει βιβλία στις διακοπές, με τις γυναίκες να προτιμούν τη γυναικεία λογοτεχνία σε αντίθεση με του άντρες, που δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ιστορία. Οι μεγάλες ηλικίες προτιμούν τους Έλληνες συγγραφείς, ενώ οι νέοι επιλέγουν τους ξένους σε ποσοστό 80%. Αναφορικά με την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην αγορά του βιβλίου, η έρευνα της ΕΠΚΧΑΝ έδειξε ότι 9 στους 10 πολίτες θεωρούν, πως η οικονομία δεν “αγγίζει” τη λογοτεχνία, καθώς οι λάτρεις του βιβλίου εξακολουθούν να το υποστηρίζουν. Η Ένωση Καταναλωτών καλεί τους Χανιώτες, να στηρίξουν τη λογοτεχνία, τονίζοντας, ότι «το βιβλίο έχει χάσει έδαφος με την ηλεκτρονική αντικατάσταση ενημέρωσης και πληροφόρησης και οι άνθρωποι του κλάδου από πνευματικούς παραγωγούς έως και τον τελευταίο βιβλιοπώλη βρίσκονται στον κυκλώνα της οικονομικής κρίσης,  που περνούν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι».
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Εκστρατεία ενημέρωσης στα Χανιά
Εκστρατεία ενημέρως και ευαισθητοποίησης του κοινού των Χανίων γύρω από το έργο και τη δράση της οργάνωσης, θα πραγματοποιήσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ).
Η ομάδα “Face to Face” (F2F) της οργάνωσης, θα βρεθεί στην πόλη μας στις 5,6 και 7 Αυγούστου και θα ενημερώνουν τον κόσμο σε κεντρικά σημεία της πόλης πρωινές και απογευματινές ώρες, μοιράζοντας υλικό που αφορά τις δράσεις των Γ.Χ.Σ. σε όλο τον πλανήτη. «Είναι σημαντικό να έρθουμε κοντά σε όλους εκείνους που βρίσκονται ή επιθυμούν να βρεθούν κοντά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αναγνωρίζοντας και υποστηρίζοντας έμπρακτα την ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση», αναφέρει σε δήλωσή της η υπεύθυνη της ομάδας F2F, Φανή Παπαγιαννοπούλου.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής ανεξάρτητη ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση (ιδρύθηκε το 1971) που στόχο έχει την παροχή ιατρικής βοήθειας στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, πολιτικές πεποιθήσεις ή φύλο. Το ελληνικό τμήμα των ΓΧΣ δημιουργήθηκε το 1990 και αποτελεί ένα από τα 19 τμήματα της οργάνωσης συμπληρώνοντας φέτος 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα χάρη στην πολύτιμη ηθική και οικονομική υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιωτικές δωρεές που αποτελούν το 99% των εσόδων του ελληνικού τμήματος των ΓΧΣ, μπορούν να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της δράσης μας».
Περισσότερες πληροφορίες για τους ΓΧΣ, παρέχονται στην ισοσελίδα της οργάνωσης, στη διεύθυνση www.msf.gr .
ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αιτήσεις για
τις σχολές του Ο.Τ.Ε.Κ.
Από τις 9 Αυγούστου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2010, θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για φοίτηση στις σχολές του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.), για το εκπαιδευτικό έτος 2010-2011
Στο Ηράκλειο όπου λειτουργεί η ΕΠ.ΑΣ. και το ΙΕΚ του Ο.Τ.Ε.Κ, προσφέρονται οι εξής ειδικότητες:
ΕΠ.ΑΣ. Ηρακλείου:
-Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Υπηρεσιών: 60 άτομα
-Μαγειρικής Τέχνης : 60 άτομα
-Ζαχαροπλαστικής Τέχνης: 25 άτομα
Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου:
-Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης: 50 άτομα
-Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας: 25 άτομα
Στις ειδικότητες των ΕΠΑ.Σ του Ο.Τ.Ε.Κ διετούς φοιτήσεως γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή:
Έλληνες πολίτες ή Έλληνες το γένος.
Υπήκοοι χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και πληρούν τους όρους της προκήρυξης. Αλλοδαποί υπήκοοι χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και πληρούν τους όρους της προκήρυξης.
Οι υποψήφιοι, πρέπει να έχουν τουλάχιστον προαχθεί στην Β΄ τάξη των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων ή στην Β΄ τάξη των Τ.Ε.Ε Α΄ κύκλου ή άλλων ισότιμων σχολείων και η ηλικία τους να μην υπερβαίνει το 23ο έτος, (δηλαδή να έχουν γεννηθεί από 1.1.1987 και μετέπειτα).
Οι Αιτήσεις υποβάλλονται:
α) Στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δραγατσανίου 4, Πλατεία Κλαυθμώνος, από ώρα 9.30 π.μ μέχρι 14.00 μ.μ όλες τις εργάσιμες ημέρες και β) στις κατά τόπους Γραμματείες των Σχολικών μονάδων του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, από ώρα 9.30 π.μ μέχρι 14.00 μ.μ όλες τις εργάσιμες ημέρες, τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεπτούν την ιστοσελίδα του Ο.Τ.Ε.Κ. στη διεύθυνση, http://www.otek.edu.gr/
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Ένταση
στο Ηράκλειο
Ηράκλειο
Ένταση επικράτησε χθες το πρωί στην περιοχή των Γουβών του Ηρακλείου, όπου επιχειρήθηκε, παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικής δύναμης, η κατεδάφιση αυθαιρέτων ξύλινων κατασκευών (αναψυκτηρίων κ.λπ) στον αιγιαλό, η οποία τελικά αναβλήθηκε.
Οι κάτοικοι και ο δήμος ζήτησαν αναβολή της κατεδάφισης των συγκεκριμένων κτισμάτων και αναστολή της άμεσης εφαρμογής σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη, μεσούσης της υψηλής τουριστικής περιόδου, κατά την οποία την περιοχή επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες λουόμενοι.
Το πρωί της Πέμπτης, ιδιοκτήτες αυθαιρέτων εμπόδισαν την κατεδάφιση. Ένας από αυτούς, σκαρφάλωσε σε οροφή κτίσματος και απείλησε να αυτοπυρποληθεί.
Οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν πως οι κατασκευές είναι παράνομες, υποστηρίζουν, όμως, ότι γι αυτές πληρώνουν κανονικά στην εφορία και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Παράλληλα, διαμαρτύρονται ότι η επιχείρηση αρχίζει από τους μικρούς ιδιοκτήτες και όχι από τα μεγάλα ξενοδοχεία.
Τελικά, ο εισαγγελέας έκανε αποδεκτό το αίτημα για παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση ότι τις κατασκευές θα απομακρύνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα