Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΛΙΚΙΑΝΟ 5 ΜΕ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

“Οι τέχνες και τα γράμματα στην Κύπρο” είναι το θέμα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Αυγούστου στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου στον Αλικιανό. Η εναρκτήρια πανηγυρική συνεδρία θα γίνει την Πέμπτη, 5 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, ενώ λίγο αργότερα στις 8.30 το βράδυ θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του αφιερώματος ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Ανδρέας Δημητρίου.
Το αφιέρωμα, που διοργανώνεται από τους: Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Επιθεώρηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Χανίων, εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων από την Ελλάδα και την Κύπρο αναμένεται να δώσουν το “παρών” ανιχνεύοντας τον πολιτιστικό πλούτο της Κύπρου αλλά και τις σχέσεις του με την Ελλάδα και ειδικότερα την Κρήτη.
Οι δύο πρώτες ημέρες του συνεδρίου (5 και 6 Αυγούστου) είναι αφιερωμένες κυρίως στις τέχνες και περιλαμβάνουν διαλέξεις για τις εικαστικές τέχνες και το θέατρο στην Κύπρο, τις σχέσεις Κύπρου – Κρήτης στα νεότερα χρόνια κ.ά.
Στις επόμενες δύο ημέρες (7 και 8 Αυγούστου) θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις με θέμα, μεταξύ άλλων, την κυπριακή πεζογραφία και την ποίηση, μεγάλες μορφές των κυπριακών γραμμάτων, τον ρόλο των πνευματικών δημιουργών σε περιόδους κρίσης κ.ά.
Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, θα λειτουργήσει στον χώρο έκθεση κυπριακού βιβλίου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, 6 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ, το κυπριακό παραδοσιακό συγκρότημα “ΟΙ ΛΑΣ” θα δώσει παράσταση με κυπριακά τραγούδια και χορούς, ενώ το Σάββατο, 7 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου της Κύπρου θα παρουσιάσει τη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, διασκευασμένο σε κυπριακό ιδίωμα από τον Κώστα Μόντη και σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Πιερή.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τα “Χ.Ν.” μίλησαν με τον διευθυντή της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, Ερατοσθένη Καψωμένο, για τους στόχους του τετραήμερου συνεδρίου.
Ο κ. Καψωμένος υπογράμμισε, ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών που βρίσκεται στην τοποθεσία Πύργος Αλικιανού (στο χώρο του πρώην Ιδιωτικού Γυμνασίου του αείμνηστου σχολάρχη Γεωργίου Καψωμένου), εγκαινιάζει μια νέα περίοδο για την εταιρεία: “Το συνέδριο έχει δύο άξονες, τις τέχνες και τα γράμματα. Η πρότασή μας προς το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν να οργανώσουμε ένα τρίπτυχο προς τιμήν της Κύπρου για τα 50 χρόνια της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα περιλαμβάνει τις τέχνες, τα γράμματα και τον λαϊκό πολιτισμό. Πρακτικοί λόγοι μας οδήγησαν στο να συμπυκνώσουμε σε μία εκδήλωση τις τέχνες και τον πολιτισμό. Έτσι στις 5-6 Αυγούστου θα έχουμε μια σειρά ομιλιών από ειδικούς μελετητές και καλλιτέχνες της Κύπρου και της Ελλάδας για τις τέχνες στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια 7-8 του μηνός θα ασχοληθούμε με τα γράμματα, δηλαδή κυρίως με τη λογοτεχνία της Κύπρου, η οποία – όπως και της Κρήτης – βρίσκεται σε άνθηση και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα”.
Ο κ. Καψωμένος επεσήμανε ακόμα, ότι οι προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί και μελετητές που θα έρθουν από την Κύπρο είναι οι κορυφαίοι στον τομέα τους και υπογράμμισε ακόμα την υψηλή ποιότητα των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν τις ομιλίες.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το συνέδριο – αφιέρωμα αποτελεί μια ευκαιρία για να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και να αναδειχθούν οι προαιώνιες κοινές αξίες που διαπνέουν τον πολιτισμό τους.
Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Γεια σας,

    Θα μπορούσατε να μου στείλετε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του συνεδρίου, μέσω του email μου;

    Ευχαριστώ,
    Δημοσθένης Κωνσταντινίδης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα