Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΑθΗνα
Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκεσε η χθεσινή μαραθώνια συνάντηση των εκπροσώπων των απεργών ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης με τον υπουργό Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, ενώ μετά την σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των ομοσπονδιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, θα υπάρξει απόφαση από τους ιδιοκτήτες φορτηγών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Χερσαίων και Εμπορευματικών Μεταφορών, Γιώργος Τζωρτζάτος. «Μέχρι τότε η απεργία συνεχίζεται κανονικά» ανέφερε. Νωρίτερα χθες, επικράτησε ένταση όταν οι απεργοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών.
“Ήρθαμε για να συνεχίσουμε το διάλογο και μας υποδέχτηκαν με ΜΑΤ και δακρυγόνα. Αυτή είναι η ανοιχτή διαβούλευση; Είναι ντροπή” δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης, Γ. Τζωρτζάτος, αμέσως μετά τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία. Ο Γ. Τσάμος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο για τη συνέχιση του διαλόγου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο κλάδος του θα συμμορφωθεί με την επιστράτευση, καθώς δεν σκοπεύουν να παραβούν τους νόμους του κράτους.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι οδηγίες που θα λάβουν θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες, σχετικά με την αφετηρία και τον προορισμό των καυσίμων που θα κληθούν να μεταφέρουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ζητούν δημόσια δήλωση του υπουργού ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί εντός του Αυγούστου, γεγονός για το οποίο διαβεβαίωσε ήδη από χτες ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Χάρης Τσιόκας.
Επίσης ζητούν η μεταβατική περίοδος να μην αρχίζει από τις 30 Ιουλίου, αλλά από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ φαίνεται να εγκαταλείπουν το αίτημα για την επιμήκυνσή της από τα τρία στα πέντε χρόνια.
Τα φΥλλα πορεΙας
Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής των φύλλων πορείας για την επιστράτευση των βυτιοφορέων και των οχημάτων τους, προκειμένου να τροφοδοτηθεί με καύσιμα η αγορά και να αποκατασταθεί η λειτουργία της.
Όπως δήλωσε ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, οι νομαρχίες έλαβαν από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τη σχετική εγκύκλιο για επιστράτευση ιδιοκτητών, οδηγών και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων.
Αναφορικά με τη περιφέρεια της δικής του αρμοδιότητας, η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας στους ιδιοκτήτες των φορτηγών δημόσιας χρήσεως, αναμενόταν ότι έχει ολοκληρωθεί ως χθες το βράδυ.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. της νομαρχίας Αθηνών, Νίκος Παπαθέου, σημείωσε ότι η διαδικασία συλλογής στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου αυτά να σταλούν στις αστυνομικές αρχές, από όπου θα γίνει η διανομή των εγγράφων κλήτευσης.
Οι κυρώσεις, σε όσους δεν συμμορφωθούν, θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς θα διωχθούν για κακούργημα με την αυτόφωρη διαδικασία.
ΜικροεπεισΟδια
και τραυματισμοΙ
Το υπουργείο Υποδομών πολιορκήθηκε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης από εκατοντάδες οδηγούς από πολλές πόλεις της χώρας. Το κλίμα ήταν εκρηκτικό ενώ σημειώθηκαν αψιμαχίες ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.
 Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών όταν κάποιοι διαδηλωτές ανέβηκαν πάνω στα κάγκελα και προσπάθησαν να μπουν μέσα στο υπουργείο ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν έξω από το υπουργείο Υποδομών.
 Απεργοί επιτέθηκαν στα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους, ενώ χτύπησαν έναν δημοσιογράφο και δύο τεχνικούς, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Οι δημοσιογράφοι βλέποντας περίπου 100 διαδηλωτές με άγριες διαθέσεις, κρύφτηκαν σε μια σχολή οδηγών και χρειάστηκε περίπου μισή ώρα ώσπου να φυγαδευτούν από αστυνομικές δυνάμεις. Ορισμένοι διαδηλωτές προπηλάκισαν τους δημοσιογράφους και αυτοί απομακρύνθηκαν από το σημείο.
 ‘”Συγνώμη” ζήτησε, λίγο αργότερα ο Άγγελος Φάλαρης, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ιδιοκτητών βυτιοφόρων λέοντας ότι “ζητούμε συγνώμη από αυτούς που δέχθηκαν την επίθεση και ελπίζω να είναι καλά. Ζητώ από τους απεργούς την κατανόησή τους. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα, καταλαβαίνω την αγανάκτηση αλλά αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να μην χάσουμε και το δίκιο μας”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα