Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ
Νέος διοικητής ο Ρ. Σπυρόπουλος

Αθήνα
Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ως νέος διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, με την ομόφωνη απόφαση που εκφράστηκε με τη θετική ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ υπήρξε μία λευκή ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ και μια αρνητική ψήφος του ΚΚΕ.
Κατά την ακρόασή του, ο κ. Σπυρόπουλος έθεσε τους εξής άξονες ως τις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης του ΙΚΑ:
1) Μείωση της εισφοροδιαφυγής, που ανέρχεται σήμερα στο 30% περίπου, με ετήσια βήματα μείωσης 5% τουλάχιστον.
2) Ολοκλήρωση και επέκταση των υφιστάμενων μηχανογραφικών υποδομών ως το βασικότερο εργαλείο εποπτείας και ελέγχου του συνόλου των λειτουργιών του Ιδρύματος.
3) Εξορθολογισμός του συνόλου των δαπανών και επανακαθορισμός της εποπτείας αξιόπιστης απόδοσης των συντάξεων.
4) Αυστηρή εποπτεία του συνόλου των δαπανών ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, με τη θεσμοθέτηση και πλήρη επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές δομές υγείας.
5) Αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ, στη βάση των νέων δυνατοτήτων που θεσπίστηκαν με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο.
6) Δημιουργία κοινοπρακτικής δομής ανάμεσα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ, με κοινές δράσεις αγορών και προμηθειών και ελέγχου για τον εξορθολογισμό των ιατροφαρμακευτικών δαπανών στο σύνολό τους.
7) Μεταστέγαση όλων των κεντρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο νέο κτίριο, το οποίο θα στεγάσει την κεντρική δομή του υπουργείου Εργασίας στο Ρέντη (πρώην εργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗ) και επανεξέταση του συνόλου των συμβολαίων ενοικίασης των κτηρίων στέγασης των Υπηρεσιών του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα.
8) Εφαρμογή από το 2ο εξάμηνο του 2010, της υπηρεσίας του ασφαλιστικού ανταποκριτή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα ΚΕΠ, με στόχο την ριζική αποκέντρωση της συμβουλευτικής υποστήριξης και των Υπηρεσιών απονομής συντάξεων.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Aναστολή προσλήψεων
και στους δήμους

Αθήνα
Με επείγουσα εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου, γίνεται γνωστό ότι η αναστολή προσλήψεων επεκτάθηκε και στους ΟΤΑ α’ βαθμού, δηλαδή σε δήμους και κοινότητες.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «για τον διορισμό των επιτυχόντων που τα οριστικά αποτελέσματα εκδόθηκαν μέχρι 31-12-2009 αλλά και για αυτούς που τα οριστικά αποτελέσματα εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν μετά την 1-1-2010 ισχύουν ομοίως οι ρυθμίσεις του άρθρου 10 του ν.3833/2010 για σταδιακή πρόσληψή τους».
Επίσης, «ειδικά για τους επιτυχόντες που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση διορισμού μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.3848/2010 (19-5-2010) και εκκρεμεί η ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας, τότε η διαδικασία πρόσληψης συνεχίζεται και ολοκληρώνεται κανονικά».
Διευκρινίζεται δε, ότι «σε περίπτωση που οι φορείς ήδη απασχολούν επιτυχόντες που περιλαμβάνονται σε προσωρινούς πίνακες αυτοί θα απασχοληθούν μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων και ο διορισμός των περιλαμβανομένων στους οριστικούς πίνακες θα γίνει ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων».
Επισημαίνεται ακόμη, ότι «στην αναστολή προσλήψεων υπάγονται και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή των ΟΤΑ α΄ βαθμού, καθόσον αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας και ως εκ τούτου υπάγονται στις ρυθμίσεις των άρθρων 10 και 11 του ν. 3833/2010».

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Βελτίωση οικονομικού
κλίματος τον Ιούλιο

Αθήνα
Στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών βρέθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες Πέμπτη.
Στη μηνιαία της επισκόπηση, η Κομισιόν αναφέρει πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ΕΕ16 αυξήθηκε στις 101,3 μονάδες τον Ιούλιο από 99 μονάδες τον Ιούνιο.
Οι περισσότεροι αναλυτές δεν περίμεναν παρόμοια άνοδο.
Το επίπεδο του Ιουλίου είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο 2008 και αποτελεί σοβαρή ένδειξη πως η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη κερδίζει σταθερά έδαφος την ίδια περίοδο που τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ είναι κατά κανόνα απογοητευτικά.
Βελτίωση στον δείκτη καταγράφεται για τις περισσότερες χώρες-μέλη με την Γερμανία να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο.
Εντούτοις, Ισπανία και Ελλάδα, αποτελούν εξαιρέσεις με το δείκτη να σημειώνει μεγάλη πτώση υποδηλώνοντας πως οι πιο προβληματικές δημοσιονομικά χώρες έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν για την ανάκαμψη.
Η εξέλιξη αυτή του δείκτη εμπιστοσύνης στην ΕΕ16 δείχνει πως η ευρωζώνη είναι εξαρτημένη από το διεθνές εμπόριο και πως για να γίνει αυτοτροφοδοτούμενη η ανάκαμψή της απαιτείται η αναθέρμανση της καταναλωτικής ζήτησης.
“Συμπερασματικά, τα ενθαρρυντικά σημάδια για την Ευρώπη συνολικά πληθαίνουν, όμως για να στεριώσει η ανάκαμψη πρέπει να απλωθεί στην εγχώρια δαπάνη και στις περιφερειακές οικονομίες” δήλωσε η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.
Τα νέα στοιχεία βοήθησαν το ευρώ να αναρριχηθεί στα 1,3066 δολάρια.
ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Περαιτέρω σκλήρυνση
δανειστικών όρων

Αθήνα
Οι τράπεζες αναμένουν να συνεχισθεί το σφίξιμο στους πιστωτικούς κανόνες για δάνεια προς επιχειρήσεις στη διάρκεια του γ’ τριμήνου, δήλωσε χθες η ΕΚΤ.
Στο τελευταίο τριμηνιαίο της δελτίο για τον Τραπεζικό Δανεισμό, η ΕΚΤ τόνισε πως η κρίση των κρατικών χρεών καθιστά δυσκολότερη την ανεύρεση κεφαλαίων στις αγορές.
“Στο β’ τρίμηνο του 2010, η αρνητική διάχυση των επιπτώσεων από την κρίση των κρατικών χρεών φαίνεται να επιδείνωσε την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν χρηματοδοτήσεις” επισημαίνει το δελτίο.
Τους επόμενους τρεις μήνες, οι τράπεζες αναμένουν πως οι δυσκολίες στην χονδρική χρηματοδότηση θα διατηρηθούν αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, πρόσθεσε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΣΕΕ
Προσφυγή στη Διεθνή
Οργάνωση Εργασίας
Αθήνα
Η ΓΣΕΕ με υπόμνημα που κατέθεσε στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) ζητά την επείγουσα ενεργοποίηση του τακτικού ελεγκτικού μηχανισμού της εξαιτίας της παραβίασης θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας από τα νομοθετικά μέτρα της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του διεθνούς μηχανισμού δανεισμού της χώρας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, κεντρικά ζητήματα της προσφυγής αποτελούν η παράνομη κρατική παρέμβαση με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των κατώτατων ορίων προστασίας που επί δεκαετίες διασφαλίζονται από τις Εθνικές Γενικές ΣΣΕ, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και οι σοβαρές επιπτώσεις τους στα δικαιώματα των εργαζομένων, οι δραστικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των εργαζομένων.
Η ΓΣΕΕ, με εκτενή τεκμηρίωση, τονίζει ότι οι δεσμεύσεις της χώρας προς τους διεθνείς πιστωτές της δεν μπορούν να αποτελέσουν επιχείρημα για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που προστατεύονται από το ελληνικό Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, που δεσμεύουν τη χώρα.

ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Να μην υπάρξει παρέμβαση
στον ιδιωτικό τομέα
Αθήνα
Την πάγια πλέον θέση της Συνομοσπονδίας, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σκληρά και κοινωνικά άδικα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μειώσεις των συντάξεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος σε συνάντησή του με εκπροσώπους της τρόικας, μετά από πρόσκληση της τελευταίας.
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον Ιδιωτικό Τομέα η θέση που εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, ήταν «σαφής και κατηγορηματική».
«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία εκ νέου παρέμβαση, καθώς τα συνδικάτα και οι εργοδοτικοί φορείς, όπως απέδειξαν πρόσφατα, μπορούν με συμφωνίες να διαχειριστούν όλα τα ζητήματα της μισθωτής εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα. Ζητήματα, όπως μισθοί, εργασιακές σχέσεις, διαιτησία, συντάξεις, κ.ά».
Επιπλέον, υπογραμμίστηκε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, η αναγκαιότητα μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων μέσω της αύξησης των εσόδων από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς και η αύξηση των επενδύσεων για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης της οικονομίας με αντιμετώπιση της ανεργίας και διεύρυνση της απασχόλησης.

ΟΤΕ: Διακρίσεις στο συνέδριο
Cisco Summit
Αθήνα
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για παροχή ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων και υπηρεσιών ICT σε επιχειρήσεις, ο ΟΤΕ ενδυναμώνει τη στρατηγική του συνεργασία με τη Cisco επιτυγχάνοντας την πιστοποίησή του ως Gold Partner.
Η παραπάνω πιστοποίηση, από την πρωτοπόρο εταιρεία στο χώρο τεχνολογίας επικοινωνιών & δικτύων, προέκυψε μέσα από εκτενή διαδικασία αξιολόγησης και καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και ποιότητας που απολαμβάνουν οι εταιρικοί / επιχειρησιακοί πελάτες του ΟΤΕ. Η πιστοποίηση Gold Partner αναγνωρίζει την υψηλή τεχνογνωσία του ΟΤΕ σε εξειδικευμένες δικτυακές τεχνολογίες και επιβεβαιώνει την υπεροχή και αποτελεσματικότητα του ΟΤΕ στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την υποστήριξη εξειδικευμένων λύσεων προστιθέμενης αξίας με εγγυημένη ποιότητα.
Η πιστοποίηση του ΟΤΕ ως Gold Partner είναι το αποτέλεσμα εξειδικευμένης κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα τεχνολογίας, επένδυσης σε συστήματα και διαδικασίες, αλλά και εξαιρετικών επιδόσεων στην ικανοποίηση των πελατών. Με την πιστοποίηση αυτή αποδεικνύεται έμπρακτα η ικανότητα του ΟΤΕ να ανταπεξέρχεται με επιτυχία σε υψηλού επιπέδου προκλήσεις, όπως επίσης και η προσήλωσή του στην υψηλή ποιότητα παρεχόμενων λύσεων με στόχο τη μεγιστοποίηση της ικανοποίησης των πελατών του.
Παράλληλα, στο ετήσιο παγκόσμιο Συνέδριο Συνεργατών της Cisco, που έλαβε χώρα στο San Francisco, ο ΟΤΕ έλαβε δύο σημαντικές διακρίσεις ως Enterprise Partner για το 2010 για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και ως Service Provider Partner για το 2010 για την ίδια περιοχή.
Να σημειωθεί ότι τα Βραβεία Partner Summit της Cisco απονέμονται σε συνεργάτες της Cisco που διακρίνονται για το υποδειγματικό τους επιχειρηματικό μοντέλο, σε τρία επίπεδα: ανά χώρα, ανά γεωγραφική περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Profile: Επέκταση συνεργασίας
με Eurobank EFG
Αθήνα
H Eurobank EFG στo πλαίσιo της συνεργασίας της με την Profile, επέλεξε την επέκταση, σε εταιρικό και ενοποιημένο επίπεδο, της λύσης “SunGard Ambit BancWare Capital Manager”, στις θυγατρικές της, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία ενώ προγραμματίζεται και αντίστοιχη εγκατάσταση στην Πολωνία για την κάλυψη των απαιτήσεων της Τράπεζας για τον Πιστωτικό Κίνδυνο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η προσέγγιση που επιλέχθηκε είναι αποκεντρωμένη (decentralized) υλοποίηση που βασίζεται στις προδιαγραφές της μητρικής με την εφαρμογή όλων των προσεγγίσεων υπολογισμού κεφαλαιακών απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απαιτούμενες, από τις Τοπικές Εποπτικές Αρχές, ευχέρειες. Ο όμιλος της Eurobank EFG επωφελείται με αυτόν τον τρόπο και από τις συνέργιες και τις οικονομίες κλίμακος που προκύπτουν, αλλά και από την εφαρμογή τυποποιημένων μεθοδολογιών και πρακτικών διαχείρισης κινδύνων σε επίπεδο Ομίλου, λόγω της χρήσης της κοινής και ολοκληρωμένης πλατφόρμας Βασιλείας ΙΙ όσον αφορά στον Πιστωτικό Κίνδυνο.
Το σύστημα “SunGard Ambit BancWare Capital Manager” είναι ολοκληρωμένη λύση για την μοντελοποίηση και ανάλυση της Διαχείρισης Κινδύνων, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις κανονιστικής συμμόρφωσης με τη Βασιλεία II, εκτός από τον Πιστωτικό Κίνδυνο (Credit Risk), στον Κίνδυνο Αγοράς (Market Risk) και στον Λειτουργικό Κίνδυνο (Operational Risk).

E.T.E.: Αλλαγές
στην διοικητική πυραμίδα
Αθήνα
Αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας: Ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, μέχρι τώρα Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Λειτουργικής Στήριξης, ορίζεται Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Λιανικής Τραπεζικής.
Ο κ. Λεωνίδας Θεόκλητος, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος με μακρά και επιτυχή παρουσία στην τραπεζική αγορά, ορίζεται Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης (CΟO). Ο κ. Λ. Θεόκλητος θα έχει στην ευθύνη του την Λειτουργική Στήριξη, την Οργάνωση, την Πληροφορική, τις Προμήθειες, την Ακίνητη Περιουσία και την Ασφάλεια του Ομίλου. Παράλληλα θα έχει την εποπτεία των εργασιών της Εθνικής Ασφαλιστικής Α.Ε.Γ.Α. στην οποία παραμένει Πρόεδρος του ΔΣ. Η κ. Μαρία-Ιωάννα Πολιτοπούλου, διακεκριμένο στέλεχος στον τομέα της με επιτυχή προϋπηρεσία στην τραπεζική αγορά, ορίζεται Γενική Διευθύντρια στην ιδρυόμενη Γενική Διεύθυνση της Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής. Θα έχει την ευθύνη των καθυστερήσεων και των επανεισπράξεων λιανικής τραπεζικής και μικρών επιχειρήσεων. Θα αναφέρεται στον Γενικό Διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής, κ. Α. Θωμόπουλο.
Ο κ. Γεώργιος Πάσχας, έως τώρα Γενικός Επιθεωρητής της Τράπεζας και του Ομίλου, μετακινείται ως Γενικός Διευθυντής στους τομείς της Οργάνωσης, της Πληροφορικής και των Προμηθειών της Τράπεζας. Θα αναφέρεται στον Γενικό Διευθυντή Λειτουργικής Στήριξης, κ. Λ. Θεόκλητο. Ο κ. Πέτρος Φουρτούνης, έως τώρα Διευθυντής της Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων, ορίζεται Γενικός Επιθεωρητής της Τράπεζας και του Ομίλου της Εθνικής. Ο κ. Π. Φουρτούνης, ο οποίος προάγεται στο βαθμό του Βοηθού Γενικού Διευθυντή, είναι στέλεχος με σημαντική και πολύπλευρη εμπειρία τόσο στον τομέα της Επιθεώρησης, όπου υπηρέτησε για περισσότερο από 15 χρόνια, όσο και στους τομείς Πιστοδοτήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων και Διεθνούς Πίστης.
Ο κ. Γιάννης Μπαλαμπάνης, έως σήμερα Διευθυντής Οργάνωσης και υπεύθυνος Ασφαλείας της Τράπεζας, διατηρεί τα καθήκοντά του προαγόμενος σε Βοηθό Γενικό Διευθυντή.
Τέλος, η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας θα απαρτίζεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Απόστολο Ταμβακάκη και τους Γενικούς Διευθυντές κυρίους Άνθιμο Θωμόπουλο, Αλέξανδρο Τουρκολιά, Λεωνίδα Θεόκλητο, και Ομέρ Αρράς. Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης, θα έχει καθήκοντα Γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Μικρή άνοδος

Πάνω από τα επίπεδα των 1.700 μονάδων έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς επανήλθαν οι αγοραστές, μετά την προχθεσινή μικρή διορθωτική υποχώρηση, με τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.708,38 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 20,38 μονάδων, ή σε ποσοστό 1,21%.
Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.726,60 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 2,23%, τα οποία περιορίσθηκαν προς το τέλος των συναλλαγών. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 846,46 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,00%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.969,04 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 2,77%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 337,09 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,88%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.918,86 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,21%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.244,86 μονάδες, με κέρδη 1,19 %.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της MIG (+7,34%), της Βιοχάλκο (+5,94%), του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (+3,73%) και της Motor Oil(+3,62%). Συνολικά, 165 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 35 πτωτικά και 43 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Βωβός +17,32%, CPI+16,00%, ΝΕΛ+14,29% και ΑΝΕΚ(κο) +14,29%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές:Elmec Sport -9,59%,Ξυλεμπορία(πο) -8,70%, Alsinco -8,64% και Μάρακ Ηλεκτρονική -7,69% Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 129,893 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:MIG με 2.966.431 τεμάχια, Εθνική με 2.506.367, Alpha Bank με 2.380.099 και Marfin Popular Bank με 1.887.305 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 29,462 εκατ.ευρώ, Alpha Bank με 14,252, Eurobank με 7,594 και Folli Follie με 6,616 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 65,974 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα