Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Με πολύ μικρότερο αριθμό περιπτέρων από άλλες χρονιές και με αισθητά μειωμένη συμμετοχή κόσμου εγκαινιάστηκε χθες η 12η έκθεση “Αγροτικός Αύγουστος” στο Ενετικό Λιμάνι
των Χανίων.
Με αιχμές κατά της 28ης ΕΒΑ ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, “παράλογη” την εισήγηση της υπηρεσίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού που αφορούσε στον κίνδυνο φθοράς του μνημείου της παλιάς πόλης από την έκθεση: “Εμείς θεωρούμε ότι το μνημείο κινδυνεύει περισσότερο από την ολιγωρία της
Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και από την αδυναμία να συντηρήσει και να
αναδείξει το Ενετικό Λιμάνι”, ανέφερε και πρόσθεσε
ότι “ο θεσμός του Αγροτικού Αύγουστου, έπρεπε να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα,
δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνάει ο τόπος”.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο νομάρχης και κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κάνοντας λόγο για “διαχρονικά λανθασμένες επιλογές και ευκαιριακές πολιτικές, με αποτέλεσμα οι μεσάζοντες να κερδοσκοπούν και οι αγρότες να φυτοζωούν”.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα υποδομών κατήγγειλε τις ηγεσίες του υπουργείου διαχρονικά για “παλινωδίες”, τονίζοντας ότι “όποτε αλλάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ανακαλούνται οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις του προηγούμενου υπουργού”.
Επίσης, σχετικά με τη δέσμευση που είχε αποσπάσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων το 2008 για κονδύλια ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα “Αλ. Μπαλτατζής” που αφορούν την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, σημείωσε ότι η Νομαρχία είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου προσπαθώντας να πείσει για την αναγκαιότητα κατασκευής των έργων.
Αναφορά έκανε ακόμα στην εξασφάλιση των κονδυλίων για την κατασκευή του φράγματος Βαλσαμιώτη,
υπογραμμίζοντας ότι με την ολοκλήρωση του έργου στο τέλος του 2011, θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα άρδευσης του Νομού.
Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ακόμα τις πρωτοβουλίες που έλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα (ομάδες παραγωγών, συμμετoχή σε διεθνείς εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, δημιουργία διοικητηρίου αγροτικού τομέα στην Αγιά κ.λπ.).
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη οι αγρότες και οι φορείς τους να “πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να
απαλλαγούν από κάθε τι παλιό και φθαρμένο” και οι πολίτες των Χανίων να στηρίξουν τα τοπικά προϊόντα.
“Η σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα είναι επίσης ένα θέμα, το
οποίο προωθούμε, ως Νομαρχιακή Αρχή. Η απορρόφηση τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, είναι -αν θέλετε- και μια ηθική υποχρέωση απέναντι στους αγρότες μας”, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αρχοντάκης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κρητική διατροφή και το Κρητικό Σύμφωνο ποιότητας που προωθούν οι 4
Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις του νησιού.
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΤΗΣ ΤΕΔΚ
Ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων και αντιπρόεδρος της Ένωσης Λευτέρης Παπαδερός αφού ευχαρίστησε για τη συνεργασία όλους τους φορείς που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης, άσκησε κριτική στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λέγοντας χαρακτηριστικά: “Φέτος οι συνθήκες
ήταν πραγματικά δύσκολες και η έκθεση είχε σοβαρές πιθανότητες να μην πραγματοποιηθεί αφού το ΚΑΣ είχε προαποφασίσει να μην επιτρέψει τη διοργάνωση της εκδήλωσης στο Ενετικό Λιμάνι…”.
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδερός αναφέρθηκε στη συμβολή της Νομαρχίας, της ΤΕΔΚ, των βουλευτών του Νομού και του υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού
κ. Γερουλάνου στην προσπάθεια να γίνει η έκθεση στο Παλιό Λιμάνι, ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η έκθεση εγκαινιάζεται “σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο του Ενετικού Λιμανιού”.
Ο κ. Παπαδερός αναφέρθηκε ακόμα στις θεματικές που περιλαμβάνει η έκθεση και ειδικότερα τη σημασία
ανάδειξης της κρητικής διατροφής και υπογράμμισε την ανάγκη ο νέος διευρυμένος Δήμος Χανίων και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού σε συνεργασία με τη νέα εκλεγμένη Περιφέρεια “να φροντίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε να πραγματοποιηείται η έκθεση στον ίδιο χώρο και σε μεγαλύτερη επιφάνεια”.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Θανάσης Καρούντζος δεν προχώρησε σε καμία
ανακοίνωση όπως συνηθιζόταν άλλες χρονιές και παρέπεμψε στην σημερινή παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη στα Χανιά.
Στο σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε, ωστόσο, ότι “η 13η έκθεση θα πρέπει να είναι πλήρως αναβαθμισμένη με άλλο χαρακτήρα και άλλο περιεχόμενο” και πρόσθεσε ότι “είναι χρέος της μελλοντικής αυτοδιοίκησης που θα βγει σε λίγους μήνες να δει με σοβαρότητα έτσι
ώστε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του Νομού και της ευρύτερης περιοχής”.
Συνεχίζοντας ο κ. Καρούντζος τόνισε την ανάγκη να γίνει κουλτούρα σε πάρα πολλά ζητήματα η λέξη “ποιότητα”: “Νομίζω ότι αν αυτή η λέξη διαπεράσει σε όλα τα επίπεδα την ανάπτυξη της κρητικής οικονομίας τότε στον τομέα τον αγροτικό θα έχουμε πάρα πολύ θετικά και καλύτερα αποτελέσματα”, είπε ο κ. Καρούντζος υπογραμμίζοντας τη δύναμη που έχει ως “brand name” η έννοια της κρητικής διατροφής: “Μια τέτοια πρωτοβουλία και κατάκτηση θα βγάλει την Κρήτη από τα σύνορα τα γεωγραφικά και θα την αναδείξει ως κρητική διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η εκλεκτικότητα των προϊόντων είναι αυτή που μελλοντικά θα φέρει την ανάπτυξη είτε του τουρισμού είτε παραπέρα της
αγροτικής παραγωγής.
Αυτά μαζί με την ευθύνη που έχει η Αυτοδιοίκηση να βάζει τα ζητήματά της όσον αφορά την ανάπτυξη, το μέλλον, των υποδομών όπως μια σειρά έργα, όπως ο Βαλσαμιώτης, δρομολογήθηκαν και έχουν πάρει τον δρόμο
έτσι ώστε να δοθούν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Νομίζω ότι έχει μπει μια σειρά και με τα υπόλοιπα έργα αλλά θα πρέπει όλοι μας να δούμε μέσα από ένα πλαίσιο συνεργατικότητας και διαβούλευσης το πώς πρέπει να μπαίνει μια διεκδίκηση και το πώς πρέπει να συναποφασίζουμε”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Να σημειώσουμε τέλος ότι το “παρών” στα χθεσινά εγκαίνια έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανώλης Σκουλάκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι δήμαρχοι Μανώλης Σταματάκης, Μιχάλης Κυνηγός και Μανώλης Στρατουδάκης, αντινομάρχες και αντιδήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του Αγροτικού Αυγούστου 2010 το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ημερίδα.
Συγκεκριμένα, σήμερα, Σάββατο, στις 8:30 το βράδυ, στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφιών και αντικειμένων με θέμα: “Τα δημητριακά στην παράδοση της Κρήτης”. Το υλικό τής έκθεσης προσέφεραν η ΙΛΑΕΚ, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, η ΛΕΦΚΙ και ο κ. Αναστάσιος Χαλκιαδάκης.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 – 13.00 και από τις 19:30 – 23:30 μέχρι και τη Κυριακή 8 Αυγούστου 2010. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ
Επίσης, απόψε στις 9:30 το βράδυ, στον χώρο του Παλιού Τελωνείου, θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική βραδυά
από τους Δήμους Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου και Κεραμιών.
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών βραδυών από τους Δήμους του Νομού Χανίων που θα πραγματοποιούνται στο Παλιό Τελωνείο την ίδια πάντα ώρα, συνεχίζεται αύριο, Κυριακή, 1 Αυγούστου, με τους Δήμους Πλατανιά και Μουσούρων και τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου, με τους Δήμους Βουκολιών, Ιναχωρίου, Κισάμου, Μηθύμνης και Κολυμβαρίου.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Τέλος, τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων διοργανώνει ημερίδα με θέμα: “Τα δημητριακά, η βάση της πυραμίδας της κρητικής διατροφής”.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
– 20:00 – 20:15 Χαιρετισμοί
– 20:15 – 20:30 “Τα δημητριακά στην παράδοση της Κρήτης”, Βασίλης Χαρωνίτης, συγγραφέας, δάσκαλος.
– 20:30 – 20:45 “Η θέση των δημητριακών στην κρητική διατροφή και η διατροφική τους αξία”, Κώστας Οικονομάκης, Δρ. γεωπόνος, ερευνητής.
– 20:45 – 21:00 “Δημητριακά και θερμίδες: Μύθος και πραγματικότητα”, Ράνια Τζανακάκη, BS Med – Msc διαιτολόγος, διατροφολόγος, κινησιολόγος – γυμνάστρια.
– 21:00 – 21:15 “Δημητριακά και Υγιεινή Διατροφή: από την παράδοση στις νέες πρακτικές”, Ιωάννης Τισίζης, Γενικός Διευθυντής Μύλων Κρήτης.
– 21:15 – 21: 45 Τοποθετήσεις – Ερωτήσεις – Συζήτηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα