Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Συνεχίζουν την απεργία και στα Χανιά οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. σύμφωνα με την απόφαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου τους αγνοώντας την πολιτική επιστράτευσή τους από την κυβέρνηση.
Στα Χανιά χτες πραγματοποιήθηκε “κλειστή” σύσκεψη στο Νομαρχιακό Μέγαρο όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο να αναζητηθούν λύσεις, ώστε να μην φτάσει η κατάσταση στα άκρα, με δυσμενείς συνέπειες στον τουρισμό και τη συνολική εικόνα του Nομού.
Πάντως και χθες ο εφοδιασμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων του νομού έγινε με… δόσεις.
Η τροφοδοσία πραγματοποιήθηκε με δύο δρομολόγια Ι.Χ. βυτιοφόρων αυτοκινήτων από κάθε εταιρεία,με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Χανίων, Βαγγέλη Κώτσο, να ζητά ανάλογο αριθμό δρομολογίων και σήμερα.
Το αίτημα του κ. Κώτσου αναμενόταν να συζητηθεί αργά χθες το βράδυ στη συνέλευση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φορτηγών Χανίων.
Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων.
Εν τω μεταξύ, η Νομαρχία Χανίων ολοκλήρωσε χθες την αποστολή αποφάσεων επίταξης για συνολικά 1156 βυτιοφόρα υγρών καυσίμων και φορτηγών δημόσιας χρήσης και ισάριθμων αποφάσεων επίταξης στους οδηγούς των οχημάτων.
ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φορτηγών του Νομού Γιάννης Κουκουράκης σε δηλώσεις του στα “Χ.Ν.”, ανέφερε ότι “κληθήκαμε από τον Προϊστάμενο του τμήματος ΠΣΕΑ κ. Κοτσώνη και τον Προϊστάμενο στη Διεύθυνση Μεταφορών κ. Πατεράκη μαζί με τον Πρόεδρο των Βενζινοπωλών να συζητήσουμε για το θέμα της επίταξης. Το βασικό ζήτημα είναι να “βγαίνει” η ανάλογη βενζίνη που πρέπει και τα Δημοσίας χρήσεως οχήματα να πηγαίνουν στον προορισμό τους. Εμείς την βενζίνη αυτή που είπαμε θα την “βγάζουμε”. Θεωρούμε ότι στα Χανιά δεν χρειαζόταν να γίνει επίταξη με τη γραμμή που είχαμε κρατήσει μέχρι τώρα. Το θέμα είναι, ότι δεν θέλαμε εμείς προσωπικά οι αυτοκινητιστές των Χανίων, να έρθουμε σε σύγκρουση με τις διάφορες Υπηρεσίες. Θέλουμε να ξέρουν ότι συνεχίζουμε να τηρούμε αυτά που υποσχεθήκαμε και δεν θέλουμε να υπάρξει διαστρέβλωση, όπως αυτό που ειπώθηκε, ότι δηλαδή ενοχλούμε τα αυτοκίνητα από το καράβι, ότι δεν αφήνουμε τα βυτιοφόρα Ι.Χ να βγαίνουν από τον Άγιο Ονούφριο κ.α. Εμείς, ότι υποσχεθήκαμε στη σύσκεψη που έγινε πριν λίγες μέρες στο Αστυνομικό Μέγαρο, θα τα τηρήσουμε. Σήμερα (χτες) συζητήσαμε για δύο αυτοκίνητα την ημέρα, το οποίο δεν μπορώ να υποσχεθώ, διότι πρέπει να πραγματοποιηθεί πρώτα γενική συνέλευση του Συλλόγου. Από εκεί και πέρα τα αυτοκίνητα θα βγουν το πρωί, όπως έχουμε πει, ένα αυτοκίνητο που βγαίνει μέχρι τις 12:00 και μετά το δεύτερο. Θα κάνουμε συνέλευση και θα απαντήσουμε αύριο (σήμερα) σε συνάντηση που θα γίνει στη Νομαρχία”.
Παράλληλα ο κ. Κουκουράκης σημείωσε, ότι “υπάρχουν αυτοκίνητα που αδειάζουν τα λύματα των ξενοδοχείων, των σπιτιών, του Νοσοκομείου και όπου μας ζητηθεί. Αυτά τα χρήματα δεν θα τα λάβουν οι άνθρωποι που δουλεύουν αλλά θα τα μαζέψουμε και θα τα προσφέρουμε για τις ανάγκες των παιδιών του ΚΗΦΑΜΕΑ”.
Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Τμήματος ΠΣΕΑ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, Χρήστος Κοτσώνης, επεσήμανε ότι “συζητήσαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φορτηγών του Νομού κ. Κουκουράκη και τον πρόεδρο βενζινοπωλών Χανίων κ. Κώτσο προκειμένου να βρούμε μια λύση με βάση την ΚΥΑ, που εκδόθηκε στις 28/7 περί επιτάξεως και επιστρατεύσεως των οδηγών και των οχημάτων του Νομού είτε βυτιοφόρα είναι αυτά είτε Δ.Χ. Στόχος της συζήτησης ήταν να μην αφήσουμε το νομό μας χωρίς καύσιμα και τρόφιμα. Παράλληλα να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με όλους αυτούς τους κλάδους ώστε να μην έχουμε προβλήματα ειδικά κατα την τουριστική περίοδο. Διότι το ζήτημα αυτό απασχολεί όλους τους καταστηματάρχες και τους επαγγελματίες στον τουρισμό του Νομού. Πιστεύω, ότι δεν υπάρχει λόγος οι επαγγελματίες των κλάδων να έρχονται σε ρήξη μεταξύ τους ούτε η Νομαρχία η οποία είναι εκτελεστής των εντολών και των Νόμων του κράτους”.
“Πιστεύω ότι μέχρι αύριο (σήμερα) που θα έχουμε την επόμενη συνάντηση μετά τις αποφάσεις του Δ.Σ των μεταφορέων και των βενζινοπωλών, όλα θα κυλήσουν καλά για τον Νομό μας” σημείωσε ο κ. Κοτσώνης και πρόσθεσε ότι: “δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ούτε όσον αφορά τα καύσιμα ούτε για τον εφοδιασμό τροφίμων, διότι δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση τον Νομό μας να στερέψει σε κάποιο είδος. Αυτό φάνηκε σήμερα (χτες) όπου οι “ουρές” στα βενζινάδικα ήταν μικρότερες σε σχέση με άλλες μέρες. Εκτιμώ ότι από αύριο (σήμερα) οι συνθήκες θα είναι ακόμη καλύτερες”.
ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος βενζινοπωλών Χανίων Βαγγέλης Κώτσος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι” μετά από συνεννόηση με το Σωματείο των Δ.Χ φορτηγών, δέχτηκαν να βγει άλλο ένα βυτίο Ι.Χ και να κάνει δρομολόγια ανά εταιρεία σήμερα (χθες) το απόγευμα. Αυτό θα αποσυμφορήσει λίγο την κατάσταση. Κατά την σύσκεψη στη Νομαρχία σήμερα (χθες) συζητήσαμε το θέμα των επιστρατεύσεων των Δ.Χ φορτηγών αυτοκινήτων και των οδηγών. Επίσης συζητήσαμε τρόπους, ώστε να εκτονωθεί λίγο η κατάσταση με τα δρομολόγια των Ι.Χ βυτιοφόρων αυτοκινήτων των εταιρειών εάν αυτά κάνουν δύο δρομολόγια την ημέρα. Αν αυτό συμβεί, με τα δέκα αυτοκίνητα την ημέρα στο Νομό Χανίων θα μπαίνουν 300.000- 350.000 λίτρα ανά μέρα στα πρατήρια του Νομού. Αυτό, βέβαια, δεν λύνει το πρόβλημα αλλά θα το εκτονώσει σε έναν βαθμό. Πιστεύω ότι αύριο (σήμερα) που θα γίνει νέα συνάντηση στη Νομαρχία θα έχουμε πιο σαφείς απαντήσεις από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φορτηγών του Νομού, αφού υπάρξουν αποφάσεις στη γενική συνέλευσή τους”.
Η ΕΠΙΤΑΞΗ
Εν τω μεταξύ, στην πράξη δεν υπάρχει γενικευμένη εφαρμογή της πολιτικής επιστράτευσης.
Χθες στη Νομαρχία Χανίων η διαδικασία της πολιτικής επιστράτευσης συνεχίσθηκε με την αποστολή αποφάσεων επίταξης για συνολικά 1156 βυτιοφόρα υγρών καυσίμων και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του τμήματος ΠΣΕΑ κ. Χρήστο Κοτσώνη, έως χθες στις έντεκα το πρωί είχαν διανεμηθεί 1156 «φύλλα πορείας» σε ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων. Ο κ. Κοτσώνης επεσήμανε ότι ” μέχρι σήμερα (χθες) στις έντεκα το πρωί είχαν επιδοθεί 373 φύλλα ατομικής προσκλήσεως και 783 φύλλα επιτάξεως ρυμουλκών. Συνολικά έχουν επιδοθεί 1156 φύλλα συν άλλα τόσα για τους οδηγούς”.
Πάντως οι απεργοί δεν φαίνεται να πτοούνται από την εξέλιξη της επιστράτευσης.
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φορτηγών του Νομού κ. Κουκουράκης ανέφερε, ότι τους έχουν επιδοθεί τα φύλλα πορείας και επεσήμανε ότι: “δεν μας έχει ζητηθεί να πάμε πουθενά, κι έτσι θα προχωρήσουμε. Συνεχίζουμε την απεργία σύμφωνα με τις εντολές που έχουμε πάρει από την Αθήνα, ενωμένοι και πιο δυναμικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα”.
Πάντως μετά από έκτακτη διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υποδομών για την εφαρμογή της επίταξης και την αντιμετώπιση της κατάστασης, αποφασίστηκε τα στοιχεία των παραβατών να διαβιβάζονται στους εισαγγελείς για άσκηση ποινικών διώξεων, να εφαρμοστούν κυρώσεις που φθάνουν ως την αφαίρεση της άδειας, ενώ κινητοποιούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις για τη μεταφορά των καυσίμων.
Επίσης το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να αρθούν κατ’ εξαίρεση οι περιορισμοί στην κυκλοφορία φορτηγών και βυτιοφόρων για τη μεταφορά καυσίμων το Σαββατοκύριακο.

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Επεισόδιο με αυτοκινητιστές

Εν τω μεταξύ επεισόδιο δημιουργήθηκε προχθές το βράδυ στην Σούδα μεταξύ αυτοκινητιστών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας “τις βραδινές ώρες χθες (προχθές) στη Σούδα, ένας 50χρονος ημεδαπός, αυτοκινητιστής, οδηγώντας Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ακόμη δύο συνάδελφοί του, ημεδαποί, ηλικίας 50 και 47 ετών, έκλεισε το δρόμο και ακινητοποίησε Ι.Χ.Φ αυτοκίνητο το οποίο εξήλθε από το λιμάνι και μετέφερε ηχοληπτικό υλικό.
Στη συνέχεια οι ανωτέρω, εξύβρισαν, απείλησαν και προκάλεσαν σωματικές βλάβες στον οδηγό και στους επιβάτες του φορτηγού, πετώντας δε πέτρες, προκάλεσαν φθορές στο φορτηγό.
Από την προανάκριση που ενεργεί το Α.Τ. Σούδας, έχουν προκύψει τα στοιχεία των δραστών, οι οποίοι μετά την πράξη τους τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται”.
Το επεισόδιο κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φορτηγών του Νομού κ. Γιάννης Κουκουράκης ο οποίος υποστήριξε ότι: ” αυτό το θέμα δεν είναι θέμα της απεργίας αλλά προσωπικό ζήτημα δύο ατόμων,το οποίο έληξε. Επίσης δεν έγινε μέσα στο λιμάνι αλλά εκτός του χώρου του λιμανιού”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα