Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Έργα για τη βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας Καντάνου και την αγορά νέου εξοπλισμού προγραμματίζει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων.
Ο δρόμος για την αναβάθμιση του κτηρίου που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας άνοιξε μετά την παραχώρηση της χρήσης του κτηρίου, από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας στο Νοσοκομείο, ύστερα από πρωτοβουλία του δημάρχου της περιοχής Ευτύχη Δασκαλάκη.
Ο κ. Δασκαλάκης και ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Μιχάλης Νικολαράκης, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν χθες το πρωί, αναφέρθηκαν στη θετική αυτή εξέλιξη, με τον πρώτο να ζητά, εκ νέου, την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και τον δεύτερο να απαντά ότι «ήδη έχουν προκηρυχθεί κάποιες θέσεις γιατρών προκειμένου άμεσα, από τον Σεπτέμβριο και μετά, να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό απ? όλες τις ειδικότητες».
Ο κ. Δασκαλάκης σημείωσε, ότι την απόφαση για την παραχώρηση -στο Νοσοκομείο- της χρήσης του κτηρίου που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας Καντάνου, έλαβε πριν από λίγες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Καντάνου.
Ο κ. Δασκαλάκης τόνισε ότι το συγκεκριμένο κτήριο -που κατασκευάστηκε το 1972- είχε αφεθεί στην τύχη του από το 1983, απ? όταν δηλαδή στεγάστηκε σε αυτό το Κέντρο Υγείας Καντάνου. Καμία παρέμβαση για την αναβάθμισή του δεν ήταν δυνατή από το Νοσοκομείο Χανίων, καθώς το κτήριο ανήκε στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, διευκρίνισε ο κ. Δασκαλάκης.
Πλέον ο «σκόπελος» αυτός ξεπεράστηκε με την παραχώρηση της χρήσης του, πρόσθεσε ο δήμαρχος Καντάνου επισημαίνοντας, ότι από ?δω και στο εξής «οφείλει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων να συνεργαστεί με τον Δήμο για να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που έχει το Κέντρο Υγείας».
Ο κ. Δασκαλάκης, πέραν της αναβάθμισης του κτηρίου και της αγοράς νέου εξοπλισμού, ζήτησε την «πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες».
Παράλληλα, άσκησε κριτική σε προηγούμενες Διοικήσεις του Νοσοκομείου Χανίων, τις οποίες κατηγόρησε για αδιαφορία όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.
«Από την 1η Ιανουαρίου 2007 που ανέλαβα δήμαρχος το πρώτο μας μέλημα ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα, ως Αυτοδιοίκηση, καλύτερης παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του Δήμου Καντάνου και γενικότερα του Σελίνου. Δυστυχώς, οι προηγούμενες διοικήσεις του Νοσοκομείου δεν έπραξαν το αυτονόητο. Αδιάφορες, δεν μπήκαν ποτέ σε μια διαδικασία να υπηρετήσουν πραγματικά την ενδοχώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλάκης.
Κληθείς να διευκρινίσει τι θα γίνει με τον Πυροσβεστικό Σταθμό, που στεγάζεται σε μέρος του κτηρίου, τη χρήση του οποίου παραχώρησε το Εθνικό Κέντρο Νεότητας στον Δήμο Καντάνου, ο κ. Δασκαλάκης υπογράμμισε ότι «η Πυροσβεστική θα μείνει εκεί. Ήδη ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στον Δήμο. Θα συνεργαστούμε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα βοηθήσω ώστε αυτό το κτήριο, που είναι εγκαταλελειμμένο, να αναβαθμιστεί. Επίσης, το υπόλοιπο μέρος του κτηρίου που παραχωρήθηκε στον Δήμο αναμένεται να αξιοποιηθεί», τόνισε ο δήμαρχος, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση στην Παγκρήτια Ένωση Αμερικής, ενώ πρόσθεσε ότι «ο Δήμος θα συνεργαστεί με τους φορείς ως προς τη χρήση του».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Μιχάλης Νικολαράκης ευχαρίστησε «τον Δήμο Καντάνου και το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας για την παραχώρηση του οικήματος του Κέντρου Υγείας Καντάνου. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και κοινές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων βγήκε αυτή η απόφαση. Μας ανοίγει τον δρόμο για να μπει το Κέντρο Υγείας στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις της τάξεως των 220.000 ευρώ και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται στον τομέα της υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Σελίνου», σημείωσε ο κ. Νικολαράκης.

Η απόφαση του Εθνικού
Ιδρύματος Νεότητας

Με την πρόσφατη απόφασή του το Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας εγκρίνει:

? «Την παραχώρηση της χρήσης από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, για τριάντα χρόνια άνευ ανταλλάγματος της πτέρυγας της Μ.Ε. Καντάνου καθώς και του περιβάλλοντος χώρου προς το Νοσοκομείο Χανίων, όπου και υπάγεται το Κέντρο Υγείας, με απαράβατους συμβατικούς όρους, τη συνέχιση της λειτουργίας του ως Υγειονομική Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Περίθαλψης του Νομού Χανίων και εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης του κτηρίου ώστε να υπάρχουν οι υποδομές λειτουργίας Κέντρου Υγείας
? Την παραχώρηση της χρήσης από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας στον Δήμο Καντάνου και για τριάντα χρόνια άνευ ανταλλάγματος, του υπολοίπου του κτηρίου της Μ.Ε. Καντάνου (πέραν του Κέντρου Υγείας Καντάνου) με απαράβατους συμβατικούς όρους, η χρήση να πραγματοποιείται για κοινωφελείς σκοπούς της τοπικής κοινωνίας. Για οποιαδήποτε δράση φιλοξενίας (φοιτητών – σπουδαστών – ομογενών) θα έχει συνεργασία ο Δήμος με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Επίσης, ο Δήμος Καντάνου θα έχει την επιβάρυνση της απαραίτητης συντήρησης των παραχωρούμενων προς αυτόν χώρων.
? Η παραχώρηση γίνεται με τον όρο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της χρήσης εκτός του σκοπού για τον οποίο παραχωρείται. Για οποιαδήποτε κτηριακή παρέμβαση από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και τον Δήμο Καντάνου θα ενημερώνεται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.
? Η Νομική Υπηρεσία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας θα αναλάβει τη σύνταξη και υπογραφή των συμβάσεων με τους αντίστοιχους φορείς».

Πιστώσεις για
το Νοσοκομείο
Ρεθύμνου

Απόφαση για την καταβολή πίστωσης συνολικού ύψους 1.519.835 ευρώ για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, μετά την υποβολή σχετικών αιτημάτων της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, έλαβε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ειδικότερα, εγκρίθηκαν:
? Η διάθεση πίστωσης ύψους 150.000 ευρώ για την εκτέλεση του υπολειπόμενου συμβατικού αντικειμένου του έργου «Επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου», που έχει ανατεθεί στη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.
? Η διάθεση πίστωσης ύψους 159.835 ευρώ για ειδικές απαιτήσεις – αποζημιώσεις του αναδόχου του προαναφερόμενου έργου.
? Η εκτέλεση των συμπληρωματικών εργασιών του έργου «Επέκταση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου» προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.210.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση των ανωτέρω ανέρχεται σε 1.519.835 ευρώ και θα αντιμετωπισθεί από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του έργου 2010 ΣΕ 9150006 της ΣΑΕ 091/5 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗΣ
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες, Παρασκευή, σύσκεψη που θα πραγματοποιούνταν στη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, με τους διοικητές όλων των Νοσοκομείων του νησιού, με κύρια θέματα συζήτησης την εκκρεμότητα της σύμβασης με την εταιρεία διπλογραφικού συστήματος αναλυτικής λογιστικής, την εξέταση ενδεχόμενης εφαρμογής και την οικονομική πορεία των μονάδων το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η συνάντηση -που αναβλήθηκε λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κρήτη- θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα