Η ανακύκλωση και η διαχείριση αποβλήτων είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν το αστικό ιδίως περιβάλλον. Η σωστή διαχείριση και οι κατάλληλες στρατηγικές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και εθισμό των πολιτών στην προσεκτική μεταχείριση των απορριμάτων από τα οποία επιβαρύνεται σημαντικά το αστικό περιβάλλον.
Πολλοί είναι οι Οργανισμοί που εμπλέκονται στην ανακύκλωση και διαχείριση των αποβλήτων. Ας δούμε σήμερα τι κάνει σχετικά ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (EOAN) και κυρίως ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο του Οργανισμού.
Πράγματι λοιπόν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης το Στρατηγικό Σχέδιο του Οργανισμού για την περίοδο 2020 – 2022.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός σε σχετική του ανακοίνωση, το σχέδιο υπηρετεί τον σκοπό του ΕΟΑΝ, που είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της πολιτικής για την πρόληψη και την εναλλακτική διαχείριση συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων.
Οι 5 στρατηγικοί στόχοι
Το σχέδιο αναδεικνύει τους πέντε κύριους στρατηγικούς στόχους:
1. Μείωση δημιουργίας αποβλήτων, μέσω της θέσπισης και εποπτείας μέτρων πρόληψης
2. Αύξηση της ανακύκλωσης, μέσω της θέσπισης και εποπτείας προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης
3. Ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου όλων των εμπλεκόμενων φορέων
4. Εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης, των αρχών της κυκλικής οικονομίας και του ερευνητικού έργου του Οργανισμού
5. Διαρκής βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του Οργανισμού
Συνεκτικό πλέγμα δράσεων και συνεργασιών
Κάθε ένας από τους πέντε στρατηγικούς στόχους του ΕΟΑΝ θα επιδιωχθεί την επόμενη περίοδο, μέσα από ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων, αλλά και συμπράξεων και συνεργασιών με συναρμόδιους φορείς.
Ειδικότερα, με σκοπό τη μείωση της δημιουργίας αποβλήτων, έχουν σχεδιαστεί μια σειρά από δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αξιολόγηση και την επικαιροποίηση υφιστάμενων μέτρων πρόληψης, καθώς και την εκπόνηση νέων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, επίσης, οι δράσεις αξιοποίησης του περιβαλλοντικού τέλους, ενώ προβλέπονται και δράσεις αξιοποίησης δευτερογενών υλικών, στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρακολούθηση υφιστάμενων και στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης, για υλικά όπως πλαστικά αλιευτικά εργαλεία, γεωργικά πλαστικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, έπιπλα, παιχνίδια κ.ά.
Παράλληλα, προβλέπονται δράσεις για τη βελτιστοποίηση της εγκριτικής διαδικασίας και των όρων λειτουργίας των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, καθώς για την αναβάθμιση του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών. Τομέα προτεραιότητας αποτελεί, επίσης, η υλοποίηση δράσεων επικοινωνίας, με στόχο την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και την προώθηση της ανακύκλωσης ως τρόπου ζωής.
Τέλος, σημαντικό μέρος του Στρατηγικού Σχεδίου αφορά τη συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό την παρακολούθηση των επιδόσεών τους σε θέματα ανακύκλωσης συσκευασιών και την υποστήριξη σχετικών πρωτοβουλιών.
Ο ΕΟΑΝ
Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Βασικός σκοπός του είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της πολιτικής για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων συσκευασιών και άλλων προϊόντων, που υπάγονται στο πλαίσιο του ν. 2939/2001, όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 4496/2017 και ισχύει.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες με κοινό σύνθημα “Αθέατα Απόβλητα – Ποιο είναι το πραγματικό βάρος τους;” οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια για την ανακλύκλωση.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι ο εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας European Week for Waste Reduction (EWWR).