Από τούτο δω το βήμα, έχω εκφράσει πολλές φορές την άποψη ότι όλες αυτές οι παγκόσμιες και διεθνείς γιορτές, είναι μόνο για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια και να μας απενοχοποιούν για όλα όσα θα έπρεπε να κάνουμε για την καλυτέρευση του κόσμου, της κοινωνίας και της ζωής μας. Και που τελικά δεν τα κάνουμε. Εξαντλούμε όλες μας τις καλές προθέσεις στα λόγια-όσα πιο παχιά τόσο καλύτερα. Όσο για τα έργα… αυτά μένουν συνήθως μόνο στον αέρα, άντε καμιά φορά και στα χαρτιά.
Ωστόσο αυτές οι μέρες που κάθε τόσο τα ημερολόγια μάς υπενθυμίζουν, δίνουν στον καθένα μας, αν το αποφασίσει και το θελήσει, μια αφορμή τουλάχιστον για σκέψη. Και ίσως κάποιοι πιο συνειδητοποιημένοι, να τα καταφέρουν να προχωρήσουν και σε πράξεις .
Αποφάσισα λοιπόν ότι αυτό θα είναι το εβδομαδιαίο θέμα μου -το περιβάλλον- κι ας έχουν περάσει τόσες μέρες από τον εορτασμό του. Και όπως το συνηθίζω έψαξα να βρω στοιχεία. Για την μόλυνση του πλανήτη, για την κλιματική αλλαγή, για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μπήκα μέσα στον παγκόσμιο ιστό και άρχισα το σεργιάνι. Άρθρα, ομιλίες, εικόνες, στατιστικά. Στοιχεία άπειρα. Να μιλήσεις για όλα; Αδύνατον. Να καταπιαστείς με ένα μόνο από αυτά; Ναι αλλά με ποιό; Όλα είναι σπουδαία. Όλα έχουν την σημασία τους. Όλα επηρεάζουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την ζωή μας.
Ξαφνικά όμως μια σκέψη πέρασε από το μυαλό μου. Έκλεισα το κομπιούτερ και άφησα τα δεδομένα αδιάβαστα. Το θέμα δεν είναι μόνο οι πληροφορίες και η γνώση που θα αποκομίσουμε από αυτές. Είναι η ευθύνη που έχουμε. Ως πολίτες που ζουν μέσα σ αυτήν την φύση που την χρησιμοποιούν, που την εκμεταλλεύονται. Μέχρι ποιού σημείου φτάνει η δικαιοδοσία μας; μέχρι ποιού σημείου έχουμε δικαίωμα να εξαντλήσουμε τους πόρους της χωρίς να τους υπολογίζουμε;
Προσέχουμε το σπίτι που μένουμε να είναι γερό, καθαρό, περιποιημένο και τακτικό γιατί εκεί μέσα διαβιούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας. Το ίδιο και η φύσις. Είναι κι αυτή σπίτι μας. Μεγαλύτερο με όρια ευρύτερα πέρα από αυτά της πόλης ή της χώρας μας. Ωστόσο είναι κι αυτό σπίτι μας. Μέσα σ αυτήν διαβιούμε. Αν χαλάσει ή καταστραφεί θα μείνουμε εμείς οι ίδιοι ανέστιοι. Δεν γίνεται να λέμε πως η επικείμενη καταστροφή δεν μας αφορά. Ή ότι δεν έχουμε ευθύνη.
Και βέβαια έχουμε ευθύνη. Και βέβαια μας αφορά. Κι αν η δική μας γενιά δεν ζήσει τις μεγάλες αλλαγές που προαναγγέλλουν οι επιστήμονες, θα τις ζήσουν οι επόμενες γενιές των παιδιών μας ή των εγγονιών μας. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό; Μας νοιάζει μόνο ο εαυτός μας και το σήμερα; Ωστόσο, να και το σήμερα. Έχετε καμιά αμφιβολία ότι όλη αυτή η καταστροφή που βρήκε το νησί μας, που βρήκε τον νομό μας τον χειμώνα φέτος, δεν είναι εν πολλοίς δημιούργημα δικό μας και των επιλογών μας; Η παράνομη αμμοληψία, η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση το μπάζωμα των ρεμάτων η κοπή των δέντρων και… τόσα άλλα. Δεν είμαστε πλέον αθώοι. Μέχρι τα τώρα σπαταλούσαμε και εξαντλούσαμε τους πόρους της γης, γιατί υποτίθεται δεν ξέραμε. Σήμερα όμως δεν μπορούμε να συνεχίζουμε την ίδια ζωή και να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα.
Η φύσις είμαι σίγουρη, θα βρει τρόπους να ξεπεράσει τα όποια πλήγματα της καταφέρουμε και θα συνεχίσει να υπάρχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έχει περάσει εποχές παγετώνων και εποχές ξηρασίας. Κάθε φορά είχε την δυνατότητα να μετεξελιχτεί. Εμείς είμαστε που θα πληγούμε, γιατί εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Τι θα γίνει άραγε το ανθρώπινο είδος όταν θα έχουμε εξαλείψει τα περισσότερα από τα άλλα έμβια όντα, ακόμα και αυτά που μας είναι χρήσιμα και απαραίτητα; Όταν θα έχωμε εξαντλήσει όλες τις πηγές ενέργειας; Όταν η γη υπερθερμανθεί και η στάθμη των ωκεανών θα έχει αλλάξει τελείως την σημερινή ακτογραμμή παγκοσμίως;
Ένας μεγαλόσχημος δήλωσε στο μήνυμά του προχθές πως δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Αυτή είναι η μάχη της ζωής μας, τόνισε. Και μη μου πείτε ότι όλο αυτό το θέμα είναι θέμα κυβερνήσεων και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Και βέβαια μπορούμε. Από το πλαστικό που θα χρησιμοποιήσουμε, ως την σπατάλη νερού και ενέργειας που θα επιτρέψουμε. Από το να αδειάσωμε το βόθρο μας στην θάλασσα που κολυμπάμε εμείς οι ίδιοι, από το να κόψουμε τα δέντρα που μας εμποδίζουν, ως και να χτίσωμε πάνω στην αμμουδιά.
Τι αγωγή και τι μηνύματα δίνουμε στα παιδιά μας όταν αφήνουμε το νερό να τρέχει στις ντουζιέρες της παραλίας ανεξέλεγκτο και να χάνετε στην άμμο; Όταν μας βλέπουν να πετάμε σκουπίδια στους δρόμους και την θάλασσα; Τι τα μαθαίνουμε όταν καμαρώνουμε για όλα τις παρανομίες που κάνουμε;
Εμείς-η πιο μεγάλη γενιά -έζησε σ αυτόν τον πλανήτη σε εποχές όπου όλα επιτρέπονταν. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ας αναλάβει ο καθένας μας την ευθύνη που του αναλογεί. Όλοι μπορούμε να βρούμε τρόπους και να βοηθήσουμε. Μια φίλη μαζεύει το νερό από τα ξεβγάλματα χεριών και πιάτων και ποτίζει τις γλάστρες της. Μια άλλη έβγαλε παντελώς από την ζωή της οτιδήποτε πλαστικό. Όχι μόνο τις τσάντες αλλά μέχρι και τις μπατονέτες που έχουν πλαστική βάση. Υπάρχουν εκατοντάδες μικρά ή μεγαλύτερα πράγματα που μπορούμε να πράξουμε για να κάνουμε αυτόν τον μεγάλο κόσμο, το σπίτι μας ομορφότερο και ασφαλέστερο. Και δεν αφορά μόνο τους διπλανούς. Μας αφορά όλους.
Μπεμπλιδάκη Αγγελική
Υ.Γ. Έμαθα πολλά χρήσιμα πράγματα από την διάλεξη ενός συντοπίτη μας. Του Κώστα Συνολάκη. Σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα:
https://www.blod.gr/lectures/i-klimatiki-allagi-kai-oi-paralies-tis-ellados/
Ήξερες πως 214 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως θέλουν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη αλλά δεν έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης;
O αγώνας για την προάσπιση της Υγείας και των Δικαιωμάτων της γυναίκας αποτελεί συνώνυμο του αγώνα για τη διασφάλιση της ισότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Οι Γιατροί του Κόσμου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και την Κύπρο, συμμετέχουμε αυτήν την εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο «Women Deliver» στο Vancouver στον Καναδά, στο μεγαλύτερο συνέδριο για την προάσπιση της ισότητας των φύλων, της πρόσβασης στην υγεία και της ευημερίας της γυναίκας.
Κεντρικό μήνυμά μας η προάσπιση των Σεξουαλικών και Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων της γυναίκας ως η βασική προϋπόθεση για την ενδυνάμωση του γυναικείου φύλου και για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην Υγεία.
******
Για ακόμη μία χρονιά οι Γιατροί του Κόσμου ξεχώρισαν για το έργο και τις δράσεις τους και διακρίθηκαν ως μία από τις κορυφαίες ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα λαμβάνοντας το βραβείο “Corporate Superbrand 2018 – 2019″.
Η τελετή απονομής του ομώνυμου θεσμού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες & όλους εσάς που μας γεμίζετε δύναμη και συμβάλετε με τον καλύτερο τρόπο στις προσπάθειές μας για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
Μια μουσικοχορευτική παράσταση για τους Γιατρούς του Κόσμου…
ελάτε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε παραδοσιακά τραγούδια της χώρας μας τη Κυριακή 16 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων …μια μουσικοχορευτική παράσταση τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για το τμήμα Χανίων των Γιατρών του Κόσμου..
σας περιμένουμε…ολοι μαζι κάνουμε τη διαφορά..
***
Ο Μαραθώνιος δρόμος έχει αρχή, μέση και τέλος.
Ο δικός τους όχι.
Τρέξε στο Μαραθώνιο με τους Γιατρούς του Κόσμου και βοήθησέ μας να στηρίξουμε τα παιδιά και τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Έλα στην ομάδα μας και τρέξε μαζί μας στο δρόμο.
Λίγες μέρες μένουν ακόμα μέχρι και τη λήξη των εγγραφών. Κάνε την εγγραφή σου τώρα μέχρι και τις 21 Ιουνίου!
Τα στατιστικά για την εβδομάδα από 03/06/2019 έως και 07/06/2019 είναι
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ 30
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 9
ΜΑΡΟΚΟ 7
ΠΑΚΙΣΤΑΝ 5
ΑΛΒΑΝΙΑ 3
ΣΥΡΙΑ 2
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ 1
ΑΛΓΕΡΙΑ 1
ΓΚΑΝΑ 1
ΣΟΥΔΑΝ 1
ΠΟΛΩΝΙΑ 1
ΣΕΡΒΙΑ 1
ΣΕΝΕΓΑΛΗ 1
ΙΡΑΚ 1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ 1
ΣΥΝΟΛΟ 65