» Αναφορές σε εκδήλωση στα Χανιά
Ο προβληµατισµός για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, ξεδιπλώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών, Ίδρυµα Καψωµένου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τράπεζας Χανίων χθες το απόγευµα.
«Κύπρος 50 χρόνια τουρκικής κατοχής. Αντίλογος από την Ελλάδα τη δεύτερη του Απάνω κόσµου», ήταν το θέµα της εκδήλωσης η οποία συµβάλει και αυτή, όπως δήλωσε ο Γιώργος Μαργαρίτης, Καθ. Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΑΠΘ, στις προσπάθειες που γίνονται να διατηρηθεί η µνήµη και το σύνθηµα ∆ΕΝ ΞΕΧΝΩ και συνεχίσει την ιστορική του διαδροµή. «Πενήντα χρόνια πέρασαν, κατοχής, διαίρεσης της δηµοκρατίας της Κύπρου, ενός κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως φαίνεται, αυτά δεν βοηθάνε καθόλου και δυστυχώς αντί να προχωράµε προς κάποια επίλυση του ζητήµατος κάποια άρση της αδικίας και τις βίας που εξασκήθηκε στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία, µπαίνουµε σε µία γενικευµένη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης, εξηγώντας πως όλα που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή δείχνουν: «…ότι ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόµους για την όποια επίλυση του κυπριακού. ∆ηλαδή από δω και πέρα τα συµφέροντα που παίζουν στην περιοχή οι συγκρούσεις που γίνονται στην περιοχή, είναι εξαιρετικά σηµαντικές και βίαιες για τους ισχυρούς και φυσικά καταλαβαίνετε ότι η τύχη των κρατών που είναι διαιρεµένα, που υποφέρουν, η τύχη τους κινδυνεύει να αφεθεί στα κύµατα των γενικότερων εξελίξεων. Σε βάρος των λαών φυσικά, σε βάρος της όποιας ελευθερίας, ανεξαρτησίας, αξίας, όλα αυτά τα οποία διαφηµίζονται δεξιά και αριστερά και για τους λαούς αυτό που ετοιµάζεται, είναι µάλλον εφιαλτικό».
Ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι τα 50 χρόνια που πέρασαν δεν βοηθήσανε στο να αποκατασταθούνε λίγο τα πράγµατα, έτσι όπως ήταν ότι δηλαδή υπάρχει µία Κύπρος µε Κύπριους κατά βάση και αυτό διασύρεται καταλύεται και θα γίνει µπαλάκι στα µεγάλα παιχνίδια που παίζουν στην περιοχή. Φανταστείτε να είχαµε ξεχάσει το σύνθηµα ∆ΕΝ ΞΕΧΝΩ… ¨όλα τότε θα φαινόντουσαν φυσιολογικά. Η εκδήλωση αυτό το χαρακτήρα έχει. Να θυµίσουµε πως ότι συµβαίνει δεν είναι καθόλου φυσιολογικό και πως οι λαοί µπορούν να ζήσουνε καλύτερα χωρίς πράσινες γραµµές, χωρίς περάσµατα, χωρίς ελέγχους».
Το δικό του στίγµα άφησε στην εκδήλωση ο ∆ιπλωµάτης Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ επί τιµή, Γιώργος Αϊφαντής θέση του οποίου είναι πως: «Το να αλλάξει η διαίρεση και η κατοχή της Κύπρου προς µία κατεύθυνση που εµείς θα θέλαµε, είναι το ζητούµενο και όχι δηλαδή να αλλάξουν τα πράγµατα και να γίνουν χειρότερα µε πλήρη συναίσθηση ότι αυτό που συµβαίνει τώρα στην Κύπρο, το φαινόµενο θα µετακοµίσει πολύ εύκολα και στον Ελλαδικό Νησιωτικό χώρο εάν δεν πράξουµε ότι είναι απαραίτητο, ώστε να κάνουµε εµείς παρέµβαση προς µία άρση της κατοχής και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευµάτων. Αν τα αφήσουµε τα πράγµατα έτσι ως έχουν, η φορά των πραγµάτων είναι ότι, το φαινόµενο της κατοχής θα επεκταθεί και σε νησιωτικές δικές µας ελλαδικές περιοχές».
Η διπλωµατική του εµπειρία του έµαθε όπως είπε πως: «Η ∆ιπλωµατία είναι για να αλλάζει καταστάσεις δεν είναι για να επικυρώνει καταστάσεις. Αλλά για να µπορέσει να είναι αποτελεσµατική, χρειάζεται να αλλάξουν οι συσχετισµοί επί του πεδίου. ∆ιπλωµατία χωρίς ισχύ πολιτική, στρατιωτική, οικονοµική, επί του πεδίου δεν υπάρχει».
Το σύνθηµα ∆ΕΝ ΞΕΧΝΩ είναι επίκαιρο όσο ποτέ, πέρασαν 50 χρόνια από την εισβολή την παράνοµη εισβολή και κατοχή του 37%, της Κύπρου µας, είπε ο καθηγητής Θεσµών της Ε.Ε στο Πανεπιστήµιο Κρήτης Νότης Μαριάς, πρώην βουλευτής Ηρακλείου και Ευρωβουλευτής επισηµαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει ένα µήνυµα. «Το µήνυµα είναι ότι το κυπριακό είναι ένα θέµα διεθνές, έχει άµεση σχέση µε την παράνοµη εισβολή τουρκικού στρατού και µε την παράνοµη κατοχή. Πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχουν ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής ένωσης, σε σχέση µε τα προβλήµατα και τον πόλεµο στην Ουκρανία. Είναι µία φάση λοιπόν που όπως οι Ευρωπαίοι αλλά και οι G7 και οι υπόλοιποι ζητούν την αποµάκρυνση το Ρώσων από την Ουκρανία είναι εξαιρετικά υποκριτικό, ότι δεν λένε τίποτε για την αποµάκρυνση των τουρκικών στρατευµάτων κατοχής από την Κύπρο. Αυτό πρέπει να είναι ένα από τα βασικά συνθήµατα τα οποία πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός και θα έλεγα όλοι οι λαοί της Ευρώπης».
Ο κ. Μαριάς ζήτησε να σταµατήσει η υποκρισία «…να µην υπάρχουν δύο µέτρα και δύο σταθµά στο ζήτηµα από τη διεθνή κοινότητα όπως επίσης, η ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδος πρέπει να σταµατήσουν να ψηφίζουν σε επίπεδο συµβουλίου υπουργών και σε επίπεδο ευρωπαϊκού συµβουλίου, τα κονδύλια για τον Ερντογάν, διότι δυστυχώς στις 13 Σεπτεµβρίου το συµβούλιο υπουργών επικύρωσε το πακέτο του προϋπολογισµού της ευρωπαϊκής ένωσης για το 2025. Άρα υπήρχαν πολλά δάκρυα για την Κύπρο και από πλευράς ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και από πλευράς κυπριακής ηγεσίας και ταυτόχρονα σε επίπεδο υπουργών Ελλάδα και Κύπρος ψήφισαν ξανά τη χρηµατοδότηση της Τουρκίας µε κονδύλια σηµαντικά».
Μιλώντας για την επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή ο πρόεδρος του Ιδρύµατος Ερατοσθένης Καψωµένος είπε πως το µήνυµα είναι ότι «Ο Ελληνισµός βρίσκεται σε έσχατο κίνδυνο. Αν δεν δραστηριοποιηθούµε όλοι δεν θα σωθεί ο Ελληνισµός. ∆εν µπορούµε να µεταθέσουµε την ευθύνη µας µόνο στους πολιτικούς εκπροσώπους µας. Πρέπει να είµαστε όλοι παρόντες».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάµου ΕΠΟΦΕΚ Στέλιος Κουνελάκης, είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι θέµα πολιτισµού στο να υπάρχει µία ενιαία Κύπρος. «Οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ελλάδος Κύπρου πρέπει να επιδιώξουν όλες οι µεγάλες δυνάµεις να ακούσουν το µήνυµα πως η Κύπρος είναι µία και αδιαίρετη».
Ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων Γιάννης Χατζηιωάννου, ζήτησε λύση βασισµένη στο δίκαιο, που θα επουλώσει πληγές. «Για µας η πράσινη Γραµµή δεν είναι σύνορα. Απλά αφορά σε µία παύση του χρόνου ώστε να µπορέσουµε και πάλι να περάσουµε ελεύθερα στην άλλη πλευρά».