Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε χθες (Παρασκευή) από τον Αγιο Νικόλαο ο πρωθυπουργός. “Δουλεύουμε και προωθούμε αλλαγές για να μην έχουμε ποτέ πια κηδεμονία και μνημόνια” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων στο χωριό Κριτσά Λασιθίου και σημείωσε ότι “θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε από την κρίση”.
“Η χώρα μας ζει μια δύσκολη στιγμή και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου για να αναδειχθεί μια άλλη Ελλάδα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και μίλησε για το παράδειγμα της Κρήτη.
Ο κ. Παπανδρέου έφθασε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου το μεσημέρι της Παρασκευής όπου τον υποδέχθηκαν ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης, η Νομάρχης Ηρακλείου, ο δήμαρχος, βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και το βράδυ κήρυξε, με ομιλία του, την επίσημη έναρξη του συνεδρίου των Κρητών όπου γης, που πραγματοποιείται στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, και διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου.
Αμέσως μετά την άφιξη του αναχώρησε για την Κριτσά Λασιθιου, όπου και επισκέφθηκε τον εκεί πρότυπο αγροτικό συνεταιρισμό. Ο Γ. Παπανδρέου συνεχάρη τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους για την άψογη ποιότητα των προϊόντων τους, η οποία έχει επιφέρει σειρά σημαντικών διακρίσεων και βραβείων. Ακολούθως μετέβη στην πλατεία της Κριτσάς όπου έτυχε θερμής υποδοχής. “Είστε ευλογημένος τόπος. Ήρθα εδώ στην Κρήτη για να πάρω δύναμη, αλλά και να δείξω σε όλους ότι η περιφέρεια και η Ελλάδα έχουν δύναμη”, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι “αυτό δείχνει ότι υπάρχει η Ελλάδα της αξίας, της φαντασίας, της δουλειάς, της δημιουργικότητας”.
“Πρέπει να ξαναβρούμε τις δυνάμεις μας, να μην στηριζόμαστε σε δάνειες δυνάμεις”, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, ευχαρίστησε για την υποδοχή και είπε χαρακτηριστικά ότι δίνει και ο ίδιος ένα “αγώνα για να ξαναβρεί η Ελλάδα την αξία της. Μπορεί να πληρώνουμε λάθη του παρελθόντος, αλλά θα ξαναβρούμε το δρόμο μας. Κι εδώ το παράδειγμά σας είναι χαρακτηριστικό”.
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν χθεςτο πρωί στο ξενοδοχείο “Miramare” στον Άγιο Νικόλαο.
Τους σύνεδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, πρώην Υπουργός κ. Νίκος Σκουλάς, ενώ τους υποδέχθηκαν ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης και ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιώργος Αεράκης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο του απόδημου Ελληνισμού και στα θέματα του Συνεδρίου.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλης και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.
Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ενώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου κ. Νεκτάριος.
Την πρώτη μέρα διεξήχθησαν δύο συνεδρίες:
Η πρώτη με θέμα τις υποδομές της Κρήτης που είχε ως διακεκριμένο ομιλητή τον Ακαδημαϊκό, Καθηγητή Φυσικής, A&M Texas University κ. Δημήτρη Νανόπουλο.
“Πρέπει να είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης και πιο γενικά του πολιτισμού είναι η Βασική Έρευνα στη Φυσική, Βιολογία, Χημεία και Μαθηματικά”, τόνισε και παρουσίασε στοιχεία που παγιώνουν την παραπάνω άποψη, καθώς και μερικές πολύ πρόσφατες εξελίξεις στην κατανόηση του Σύμπαντος που μας αλλάζουν ριζικά τις απόψεις μας περί κόσμου. Επίσης αναφέρθηκε στην Ελληνική πραγματικότητα και τις εγγενείς παθογένειες που πολλαπλασιάζονται και διογκώνονται από την ανικανότητα των εκάστοτε διοικούντων.
Εισηγήσεις στην ενότητα έγιναν από τους Προέδρους των δύο Τμημάτων του ΤΕΕ της Κρήτης κ.κ. Πέτρο Ινιωτάκη και Αντώνη Πιταριδάκη. Ο κ. Βασίλης Φωτεινόπουλος παρουσίασε τη μελέτη για το νέο οδικό άξονα Κρήτης ή ΚΟΑΚ όπως είχε ονομαστεί αρχικά ενώ ο πρώην ΓΓ. Της Περιφέρειας Κρήτης και του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καμπέλης αναφέρθηκε στο περιβάλλον ως πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος, ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΟΑΣ κ. Νίκος Πετράκης μίλησε για την πράσινη ανάπτυξη και ο Διευθυντής του ΙΤΕ κ. Κώστας Στεφανίδης για την έρευνα και την τεχνολογία στην Κρήτη.
Η δεύτερη συνεδρία ασχολήθηκε με το θέμα “Πολιτισμός – Τουρισμός – Σύγχρονη Ζωή”, όπου διακεκριμένος ομιλητής ήταν ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη κ. Γιώργος Γραμματικάκης, ενώ εισηγητές η Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κα Κατερίνα Κόπακα, που αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό και μνημειακό πλούτο της Κρήτης. Ο Συγγραφέας και Δημοσιογράφος κ. Νίκος Ψιλάκης, ασχολήθηκε με τον παραδοσιακό πολιτισμό του νησιού ενώ ο Πρόεδρος του “Διαζώματος” κ. Σταύρος Μπένος έδωσε ως παράδειγμα εθελοντισμού, την πρωτοβουλία για την διάσωση των αρχαίων θεάτρων.
Για τον τουρισμό μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Νίκος Αγγελόπουλος, ενώ ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστας Ντούνας για το παράδειγμα των τεχνητών υφάλων στην προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης. Τέλος ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης μίλησε με θέμα: “Η Κρήτη, σύνδεσμος Βορρά και Νότου, η ιδανική πρωτεύουσα μιας μελλοντικής ενοποιημένης Μεσογείου”.
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου φιλοξενείται έκθεση με πιστοποιημένα προϊόντα κρητικών εταιρειών που συμμετέχουν στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας.