Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Ποσά αντιστρόφως ανάλογα?

Κάθε μέρα στους δήμους του Νομού, γίνεται γνωστή και μια νέα υποψηφιότητα δημάρχου, ο οποίος αναλύει τις προγραμματικές διακηρύξεις του με τη σιγουριά ότι θα δώσει (ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει να δώσει) τις λύσεις που πρέπει στα προβλήματα που έχουν καταγραφεί τοπικά και συνολικά σε επίπεδο Νομού. Και ενώ ο «Καλλικράτης» ελαχιστοποίησε τον αριθμό των δήμων, από 22 σε 6 (συν την Γαύδο), οι υποψηφιότητες αυγατίζουν κατά αντιστρόφως ανάλογο τρόπο. Ως γνωστόν αντιστρόφως ανάλογα είναι δυο ποσά όταν το γινόμενο των αντίστοιχων τιμών τους διατηρείται σταθερό. Αν συγκριθούν τα στοιχεία των υποψηφιοτήτων των τελευταίων εκλογών στους Καποδιστριακούς Δήμους με αυτά που θα προκύψουν τελικά στους Καλλικρατικούς, θα διαπιστώσουμε ότι ισχύει ο κανόνας των ίσων γινομένων που ανέφερα. Ήδη διαπιστώνεται ότι όσο λιγότεροι είναι οι δήμοι τόσο περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι (ό.έ.δ. που έλεγαν και παλαιότερα οι μαθηματικοί). Το πρόβλημα βεβαίως δεν έχει να κάνει με την αριθμητική, αλλά με την αντοχή των τοπικών κοινωνιών και των δημογραφικών στοιχείων για τόσους υποψήφιους δημάρχους και τόσους συνδυασμούς. Είναι θετικό όμως, αντίθετα με τα υποστηριζόμενα πως οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, ότι αυτό δεν συμβαίνει. Πολλοί πολίτες, οι περισσότεροι αξιόλογοι και κατά τεκμήριο δημιουργικοί, διεκδικούν την προτίμηση των εκλογέων για να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους, τα οποία θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε εκ προοιμίου ανεδαφικά. Αρκεί οι ίδιοι που τα εξαγγέλλουν να μη νομίσουν ότι αρκεί η περιγραφή μιας λύσης για να την έχουν έτοιμη στο πιάτο τους. Η Επαρχία, ο Καλλικράτης, η Αυτοδιοίκηση, θέλουν δουλειά πολλή και όποιος θέτει υποψηφιότητα περιμένοντας «μπράβο» είναι βαθιά νυχτωμένος. Η απόδοση επαίνων είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογη με τη δημιουργικότητα των εκλεγμένων.
ΑΕΣ

Ναυαγοί στους δρόμους
Προκαλεί απορίες γιατί μεσούσης της τουριστικής περιόδου η κυβέρνηση έδωσε αφορμή να εκδηλωθεί η απεργία των μεταφορέων υγρών καυσίμων και επί πλέον γιατί πήρε εναντίον τους το σαφώς αντιδημοφιλές μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Η εξήγηση, λένε μερικοί, είναι ότι η απόφαση δεν είναι του κ. Ρέππα και των συν αυτώ, αλλά η αδήριτη ανάγκη να παρουσιάσουμε στην «τρόικα» πως στα πλαίσια του «Μνημονίου» λαμβάνομε μέτρα που αναδιαρθρώνουν τη λειτουργία του κράτους σε τομείς όπου κυριαρχούν προνόμια και δυσκαμψίες, όπως συμβαίνει στις περιοχές της οικονομίας που εξυπηρετούν τα κλειστά επαγγέλματα. Αντίθετα από ό,τι νόμιζα, είναι πολλοί εκείνοι που, αναγνωρίζοντας κάποια δίκια στους απεργούς, συμφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να τους επιστρατεύσει, κατηγορώντας τους μεταφορείς καυσίμων, ότι με την απεργία τους στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου ακινητοποίησαν την Ελλάδα στα βενζινάδικα να εκλιπαρεί για μερικά λίτρα βενζίνης και έκαναν τεράστια ζημιά στα τουριστικά επαγγέλματα. Όλοι με όσους μίλησα θεωρούσαν άκαιρη την απεργία αυτή την περίοδο, όταν είναι γνωστό ότι το μόνο που μας έμεινε να πουλήσουμε είναι ο Τουρισμός – ο οποίος γονάτισε αυτόματα – και μια παράταση της απεργίας (μαζί με αυτήν των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και του αποκλεισμού προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στο Πειραιά και αλλού) θα τον τίναζε στον αέρα μαζί με την εθνική οικονομία. Κάποιοι γράψανε ότι η απόφαση της επιστράτευσης θυμίζει παλαιότερες ανελεύθερες εποχές και δεν έχουν ίσως άδικο, όπως και αυτοί που υπενθύμιζαν ότι οι άδειες που αποκτήθηκαν παλαιότερα ως προνόμιο- πολιτικό ρουσφέτι αντί ενός χαρτοσήμου (για να πάρουν αμέσως συλλεκτική αξία όπως ο πάπυρος του Ρίντ) χορηγήθηκαν για να τηρηθούν κάποια προσχήματα? «για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου» και όχι για να μπορούν κάθε στιγμή οι ιδιοκτήτες τους να θέτουν σε ομηρία τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας ακινητοποιώντας τα τροχοφόρα τους στους δρόμους λόγω έλλειψης καυσίμων. Είναι λογικό, όσοι αγόρασαν τελευταία άδειες, να διεκδικούν να μην χάσουν τις χιλιάδες ευρώ που έδωσαν, αν και ο κ. Ρέππας φρόντισε οι νέες άδειες που θα χορηγεί το κράτος, να στοιχίζουν περισσότερα από ό,τι στην ελεύθερη αγορά αλλά δεν έχουν δίκιο όσοι λένε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε τομείς όπως αυτός των κλειστών επαγγελμάτων. Εκτός κι αν κάποιοι που αμφισβητούν ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τόσο κακή, όσο αυτή που περιγράφει το «Μνημόνιο», επιδιώκουν να την κάνουν χειρότερη.
ΑΕΣ

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε?!
“Η ΝΔ που κατηγορεί η κυβέρνηση για τα σκάνδαλα ζητώντας να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις δεν υπάρχει πια” υποστήριξε στη Λέσβο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς διαχωρίζοντάς την υπό την αρχηγία του νέα ΝΔ από στελέχη της προηγούμενης υπό τον κ. Καραμανλή, που βρίσκονται στο στόχαστρο των εξεταστικών επιτροπών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλάζοντας την πολιτική που είχε εξαγγείλει για απομάκρυνση από την παράταξη όσων την προσέβαλαν και αποτελούν βαρίδια γι αυτήν, κατηγόρησε από τη Μυτιλήνη το ΠαΣοΚ, ότι προχωρεί σε διώξεις και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και προσπαθεί να σύρει τη ΝΔ σε Εξεταστικές Επιτροπές και? Ειδικά Δικαστήρια. Με την ευκολία να περιορίζει την αναγνώριση των πολιτικών, έστω, ευθυνών της παράταξής του σε φραστικές αοριστίες, προσπαθεί να την απενοχοποιήσει απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ως και οι καθαρτήριες αλλαγές που επέφερε στη ΝΔ να έφτασαν αισίως στο τέλος τους κάνοντάς την να λάμπει ως κρύσταλλος και το προτρέπει: “Ψάξτε όσο θέλετε. Ψάξτε όποιον θέλετε και όσο θέλετε. Ετσι κι αλλιώς, χάρη μάς κάνετε(!!!) Γιατί όπου βρεθεί αληθινό σκάνδαλο με εμπλοκή νεοδημοκράτη, μας βοηθάτε (!!!) να ξεφορτωθούμε βαρίδια της παράταξης”. Δηλαδή δεν το αποκλείει, αν και δεν παίρνει την ευθύνη να το αντιμετωπίσει ως αρχηγός και συμπληρώνει: “Κι όπου δεν βρείτε τίποτε και απλώς ταλαιπωρείτε ανθρώπους, μας βοηθάτε να συσπειρώσουμε την παράταξη” (γιατί -όπως προφανώς αναγνωρίζει- στον τομέα αυτό εμείς δυστυχώς αποτύχαμε?!). Σε σχέση με τα οικονομικά ο κ. Σαμαράς υποστήριξε με την γνωστή απλοποιητική του μέθοδο ότι, “υπάρχει άλλος δρόμος”. Γιατί όχι, όλη η αντιπολίτευση και σε όλες τις εποχές υποστηρίζει πάντα ότι υπάρχει ένας “άλλος” δρόμος από αυτόν που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά το πρόβλημα τώρα είναι ότι, το δημόσιο χρέος, το έλλειμμα, η δυσκολία δανεισμού, η κατάρρευση κάθε παραγωγικής δυνατότητας της χώρας, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας με τις άλλες αγορές, δεν μπορούν να απαλειφθούν με ένα απλό… “ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε”. Και για το “λέρωμα” της χώρας, κυρίως υπεύθυνη είναι η παράταξή του.

ΑΕΣ

Οι αυταπάτες τέλειωσαν
Σε στάση πληρωμών προχωρά ο Δήμος Πειραιά από τις 13 Αυγούστου, λόγω οικονομικού αδιεξόδου? Δίχως να είμαι ορκωτός λογιστής, αυτή νομίζω είναι, η εκδίκηση του “αριστερότροπου” λάιφ – στάιλ που ενδημούσε στην πολιτική ζωή του τόπου.
Και γι? αυτό το φαινόμενο, έχει ευθύνες και το βαθύ ΠΑΣΟΚ.
Ηθοποιοί, τραγουδιστές, μπασκετμπολίστες, χωρίς συνείδηση διαχείρισης και οικονομικό, γνωστικό υπόβαθρο, ανέλαβαν στρατηγικές θέσεις, χωρίς να διαθέτουν πλεονεκτήματα? στρατηγού.
Η άσκηση διοίκησης, ξέρετε, απαιτεί μετριοπάθεια και σύνεση?
Και οπλοστάσιο ώριμων
εμπειριών, που δεν εδράζονται στην επονείδιστη αμάθεια, και στον “τηλεοπτικό χρόνο προβολής”.
Εν πάσει περιπτώσει οι κρουνοί του “κρατικού πατερούλη” στέρεψαν και τώρα
απαιτείται σχέδιο, φαντασία και τόλμη, για να σταθούν στα πόδια τους οι ΟΤΑ.
Αυτό ας το λάβουν καλά υπόψιν τους και οι φερέλπιδες νέοι Δήμαρχοι?.

Γ. Ουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα