Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, ολοκληρώθηκε προχθές το 3ο διεθνές σκακιστικό τουρνουά Παλαιόχωρας, το οποίο προσέφερε μεγάλες συγκινήσεις και τα μετάλλια στις διάφορες κατηγορίες κρίθηκαν στον 9ο και τελευταίο γύρο.
Φετινός νικητής αναδείχθηκε ο ουκρανός γκραν μέτρ της ΣΑΧ Γιούρι Κριβορούτσκο, ο οποίος δεν “έπεσε” ποτέ από την πρώτη θέση, παρά τις τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες που είχε στους αντίστοιχους τελευταίους γύρους, με αποτέλεσμα να αποκτήσει… συγκάτοικους στην κορυφή, των οποίων όμως υπερίσχυσε στα κριτήρια ισοβαθμίας. Ο ουκρανός παίκτης ήταν ο μόνος που έκανε αρχικά το “έξι στα έξι”, ενώ στη συνέχεια έφερε ισοπαλίες, πρώτα με τον Μίσα Παπ (Σερβία) και μετά με τον Αντρέι Ριτζάκοφ (Ρωσία). Όλα κρίθηκαν στον τελευταίο γύρο, οπότε έπαιξε με τον πρωταθλητή μας Χρήστο Μπανίκα, ο οποίος αν κέρδιζε θα ήταν “μέσα” στα μετάλλια. Τελικά η “μάχη” ολοκληρώθηκε ισόπαλη και ο Κριβορούτσκο πήρε την 1η θέση παρά τις νίκες των Αλεξάντερ Ζουμπάρεβ (Ουκρανία) και Ντμίτρι Σβετούσκιν (Μολδαβία), που έτσι έφτασαν και αυτοί στους 7.5 βαθμούς, όμως πήραν τη 2η και 3η θέση, αντίστοιχα. Ο Μπανίκας με 7β ήταν ο καλύτερος έλληνας (5ος στην κατάταξη, ενώ άλλοι 5 παίκτες είχαν ίδια συγκομιδή βαθμών) και ακολούθησε ο Γιάννης Γεωργιάδης, που μάζεψε” (μαζί με ακόμη 18 σκακιστές, ανάμεσα τους και οι Κώστας Μακρίδης, Επαμεινώνδας Κουρούσης) 6.5β.
Μεγάλος ήταν ο συναγωνισμός και στις γυναίκες, κάτι που το περίμεναν όλοι, λόγω της συμμετοχής κορυφαίων ονομάτων και τελικά καλύτερη αναδείχθηκε η δις πρωταθλήτρια Ευρώπης Κατερίνα Λάχνο (Ουκρανία), η οποία κερδίζοντας στους δυο τελευταίους γύρους έφτασε στους 7β (9η στη γενική), αφήνοντας πίσω της την Μπέλα Κοτενασβίλι (Γεωργία) που με μια νίκη – μια ήττα βρέθηκε στους 6.5. Τρίτη κατετάγη η Νίνο Μπατσιασβίλι (Γεωργία), επίσης με 6.5β, ενώ η Ιρίνα Μπουλμάγκα (Ρουμανία) πήρε την 1η θέση στην κατηγορία κάτω των 18 ετών (U18), με 2η την Ντόνα Σούτ (Ολλανδία -5.5β) και 3η την Τόνια Χριστοδουλάκη (5.5β). O Πρασάνα Ράο (Ινδία) με 6.5β κέρδισε στην U16 (19ος στη γενική), με 2ο τον χανιώτη Μάνο Καζάκο (6β-39ος) και 3ο τον Παπέλη, ενώ ένα άλλο χανιωτάκι, ο Σπύρος Ναούμ ήταν πρώτος στην U14 (6β-40ος), με 2ο τον Κώστα Λιοδάκη (5.5β-64ος).
Όσον αφορά τις άλλες κατηγορίες, στους βετεράνους κέρδισε ο Παναγιώτης Μπαλάσκας (5.5β), στην U18 αγοριών ο Θανάσης Παπαδημητρίου (5.5β, όσους ο 2ος Στουρτ και ο 3ος Τσοκόπουλος), στην U16 κοριτσιών η Λίσα Σουτ (Ολλανδία -5.5β), με 2η την Δανάη Αγναντή (4.5β) και 3η την Σκαράκη Αντιγόνη (4.5β), στην U14 κοριτσιών η Σοφία Μαρκάκη (4.5β), στην U12 αγοριών ο Ανδρέας Κελίρρης (Κύπρος -5β) και στην U12 κοριτσιών η Ελένη Κόκοτα (4β) – περισσότερα για τις δυο μικρές κατηγορίες στη σελίδα 63.
Τέλος, από τους ντόπιους παίκτες, την 1η θέση πήρε η Χρυσούλα Φουρναράκη, με 2ο τον Λευτέρη Φουρναράκη και 3ο τον Αντώνη Σαρτζετάκη.
Σε ομαδικό επίπεδο, καλύτερος σύλλογος αναδείχθηκε η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, 2η η Πνευματική Στέγη Περιστερίου και 3η η Cannes Echecs (Γαλλία).
Οι άριστες και φέτος εντυπώσεις των επισκεπτών (οι οποίοι μέσα από τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις του τουρνουά, είχαν την ευκαιρία να κάνουν και εκδρομές σε εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσίες) και η σημαντική προβολή της Παλαιόχωρας στο σκακιστικό χώρο έχουν αποτυπωθεί γλαφυρά στο Βιβλίο Εντυπώσεων του τουρνουά, το οποίο γέμιζε με καταιγιστικούς ρυθμούς και κάτι τέτοιο μπορούσε να επιτευχθεί μόνο σ’ ένα ζεστό και φιλόξενο μέρος όπως είναι η Παλαιόχωρα. Στην τελετή λήξης, περίπου 240 παίκτες απ? όλο τον κόσμο, με διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό, που τους ενώνει η αγάπη για το σκάκι και κάτω από το κεντρικό σύνθημα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας «Όλοι είμαστε μια οικογένεια» αποχαιρέτησαν το 3ο διεθνές τουρνουά, αλλά όλοι είπαν “… και του χρόνου πάλι εδώ”.
Η επιτυχία του τουρνουά και των παράλληλων εκδηλώσεων οφείλεται στη δουλειά και στην προσφορά πολλών. Πρωτοστάτης ο Δήμος Πελεκάνου και προσωπικά ο δήμαρχος, Γιώργος Ζουριδάκης, που εκτός από τις προετοιμασίες που προηγήθηκαν, βρισκόταν κοντά στη διοργάνωση και φρόντιζε κάθε θέμα και τις 8 ημέρες που διήρκησε. Ακόμη, η εμπειρία και η τεχνογνωσία των στελεχών της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων είχαν εξασφαλίσει την οργανωτική επιτυχία του αγωνιστικού μέρους, σημαντική ήταν η προσφορά και των χορηγών, ενώ συνολικά, η τοπική κοινωνία στήριξε ενεργά το τουρνουά σε κάθε του πτυχή και η θερμή φιλοξενία και εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επιχειρήσεων, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους επισκέπτες.
Το 3ο διεθνές σκακιστικό τουρνουά Παλαιόχωρας διοργάνωσαν ο Δήμος Πελεκάνου σε συνεργασία με την Σκακιστική Ακαδημία Χανιών και συνδιοργανώτρια τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χανίων, χορηγοί του ήταν οι:Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων, Α.Ε. Ακίνητα Μονομετοχική του Δήμου Πελεκάνου, Σύλλογος Επαγγελματιών Παλαιόχωρας, Εμπορικός Σύλλογος Παλαιόχωρας, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Παλαιόχωρας, Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Παλαιόχωρας, Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, κατάστημα Ηλεκτρικών Ειδών «Σκορδυλάκης», ενώ πολύτιμη συνεισφορά είχαν τα σούπερ-μάρκετ Βλησίδη και Πετράκη και το αρτοποιείο Βακάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα