Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

ΟΜΑΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ

Κανονικά ξεκίνησε η τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα και άλλα είδη καθώς χθες το απόγευμα έλαβε τέλος η 7ημερη κινητοποίηση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.
Μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ότι αναστέλεται η κινητοποίηση και στα Χανιά φορτηγά και άλλα οχήματα δημόσιας χρήσης ξεκίνησαν να επιβιβάζονται στα πλοία στο λιμάνι της Σούδας ενώ παράλληλα άρχισαν και οι διανομές καυσίμων και προϊόντων.
Νωρίτερα το πρωί η κατάσταση στην αγορά είχε ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς η τροφοδοσία των βενζινάδικων γίνονταν με 10 βυτία των πετρελαικών εταιρειών. Οι ουρές στα πρατήρια ήταν εμφανώς μειωμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες καθώς οι οδηγοί είχαν πληροφορηθεί ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση και η κινητοποίηση θα σταματήσει.
“Εμείς, ως σωματείο, είχαμε πάρει απόφαση να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί δε θέλουμε την καταστροφή μας. Ομως η απόφαση της Ομοσπονδίας μας για σταμάτημα της κινητοποιήσης προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με το Υπουργείο μας επιβάλλει να τη σεβαστούμε και να προχωρήσουμε στην αναστολή της απεργίας” ανάφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών φορτηγών Νομού Χανίων κ. Γιάννης Κουκουράκης.
Ο κ. Κουκουράκης τόνισε πως η κίνηση των οχημάτων “ξεκινάει άμεσα. Ηδη άρχισε το φόρτωμα αυτοκινήτων και η διακίνηση προϊόντων”.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Εν τω μεταξύ πριν τη λήξη της απεργίας, σε σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία Χανίων το Σάββατο, είχε συμφωνηθεί η διανομή καυσίμων με 10 βυτιοφόρα των εταιρειών στα Χανιά προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη βενζινοπώλεις, ιδιοκτήτες φορτηγών, Νομαρχία Χανίων η ποσότητα που θα διανέμονταν ημερησίως, 350.000 περίπου λίτρα, θα αρκούσε για την κάλυψη του 80% της αγοράς.
Η απόφαση αναστολής
Η πρόταση αναστολής της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων όλης της χώρας εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία στην έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου χθες Κυριακή, η οποία διήρκησε πάνω από τέσσερεις ώρες.
Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των συνδικαλιστών του κλάδου Γιώργος Τζωρτζάτος, από αύριο το πρωί όλοι οι οδηγοί θα βρίσκονται στο τιμόνι, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η πολιτική επιστράτευση και θα ξεκινήσει νέος γύρος διαλόγου με την κυβέρνηση. 
“Με αίσθημα ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κινητοποίηση πήραμε την απόφαση” δήλωσε ο κ. Τζωρτζάτος. 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας αποδέχθηκε την πρόταση των απεργών με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δέσμευση από την πλευρά τους ότι δε θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις όσο θα κρατήσει ο διάλογος για το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Προηγήθηκαν έντονες διαβουλεύσεις από το Σάββατο το απόγευμα, καθώς από τις παραγωγικές και επιχειρηματικές τάξεις διατυπώθηκε η πρόταση να ανασταλεί η απεργία και η κυβέρνηση να άρει την πολιτική επιστράτευση.
Την εν λόγω πρόταση υιοθέτησαν οι απεργοί, ενώ έγινε αργότερα αποδεκτή και από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των απεργών ότι δεν προσφύγουν σε νέες κινητοποιήσεις όσο θα κρατήσει ο διάλογος για το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Να “προχωρήσει επιτέλους σε ένα ειλικρινή διάλογο που στόχο θα έχει αφενός την προστασία του χώρου από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και αφετέρου μια στοιχειώδη μέριμνα για εκείνους που συνεισέφεραν στη λειτουργία της αγοράς μέχρι σήμερα” καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, επεσήμανε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης “τις τελευταίες μέρες η ελληνική κοινωνία πληγώθηκε, η δημόσια εικόνα της χώρας εθίγη”.
Τόνισε δε ότι η Νέα Δημοκρατία “θα είναι δυναμικά και με συνέπεια παρούσα προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον, την Εθνική Οικονομία και τους Έλληνες πολίτες”.
“Από τη στιγμή που κυβέρνηση και ιδιοκτήτες φορτηγών βρήκαν κοινό τόπο επαφής, προς τι ο διασυρμός της Ελλάδας και το πλήγμα στον τουρισμό; Διερωτάται κανείς ποιος θα πληρώσει τις ζημιές που υπέστη ο τουρισμός και γενικότερα η πατρίδα;”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ και προσθέτει: “Ηθικό δίδαγμα: Πιο προσεκτικές αποφάσεις και προσεκτικότερες μεθοδεύσεις”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα