Ηράκλειο
Ζητήματα ανάπτυξης της κρητικής διατροφής, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού αλλά και των δράσεων νεολαίας, είναι οι βασικές προτεραιότητες, που θα προωθηθούν άμεσα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου.
Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Συνεδρίου αποφασίστηκε, πως τα συγκεκριμένα ζητήματα αποτελούν υψίστης σημασίας θέματα τόσο για τους απόδημους όσο και για τους
υπόλοιπους Κρητικούς και πρέπει να αναπτυχθούν το συντομότερο δράσεις σε σχέση με αυτά.
Ένα ακόμα θέμα που ήδη προωθείται, είναι οι τρόποι δικτύωσης όλων των Κρητικών μέσα από τη βοήθεια των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων.
Οι διοργανωτές του συνεδρίου θεωρούν τις εργασίες του ως απαρχή για την έναρξη σκληρής δουλειάς σε όλα τα επίπεδα, η οποία θα αναβαθμίσει την Κρήτη και τα προϊόντα της, αλλά και θα συμβάλει στη γενικότερη τόνωση της χώρας. Γι? αυτόν ακριβώς το λόγο, ήδη το προεδρείο του Συμβουλίου επεξεργάζεται τους τρόπους δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα.
Σε σχέση με την κρητική διατροφή υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία ενός ισχυρού πιστοποιητικού των κρητικών προϊόντων, για επίσημη λίστα καταγραφής τους, αλλά και για συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού και Υγείας.
Σε επίπεδο επιχειρηματικότητας υπάρχουν σκέψεις για δικτύωση των απόδημων και Κρητικών επιχειρηματιών, αλλά και για την προώθηση νέων τεχνολογιών μέσω της Κρήτης. Αναφορικά με τον πολιτισμό επεξεργάζονται προτάσεις γενικότερης προώθησης κι αναβάθμισης του. Σε κορυφαία προτεραιότητα επίσης αναδεικνύεται η οργάνωση και δικτύωση της νεολαίας μέσα από ενεργά όργανα.
Προτάσεις λύσεων
Λύσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να αναπτυχθεί και να αποτινάξει το αρνητικό πρόσωπο της στο εξωτερικό, αναζήτησαν οι πρόεδροι των Παγκρητίων Ενώσεων στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών.
Οι πρόεδροι αναφέρθηκαν εκτενώς στην αρνητική προβολή της χώρας από τα ξένα δίκτυα, υποστηρίζοντας πως πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα “ομογενών πρεσβευτών” που θα κινηθεί στην κατεύθυνση θετικής προβολής της χώρας.
Τόσο ο Γιάννης Επιτροπάκης της Παγκρητικής Ένωσης Ευρώπης όσο και ο Γιάννης Νικολακάκης από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας υποστήριξαν το πώς οι ομογενείς οφείλουν να κινηθούν για την προώθηση της καλύτερης δυνατής εικόνας της χώρας, αλλά και παράλληλα να προγραμματίσουν δράσεις για την προβολή της μέσω των ενώσεων του εξωτερικού.
Προτάσεις σε τρεις άξονες για την έξοδο από την κρίση έκανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής κ. Μανουσάκης.
Ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής πρότεινε οι ομογενείς στο σύνολο τους να ξοδεύουν τα χρήματα των διακοπών τους αποκλειστικά στην Κρήτη ή εναλλακτικά σε κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας για την ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος.
Ο κ. Μανουσάκης χαρακτήρισε παράλληλα την Κρήτη “ναυαρχίδα των νέων τεχνολογιών” στην Ευρώπη υποστηρίζοντας πως αυτό αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, η Κρήτη μπορεί να προσφέρει στους ομογενείς πρόσφορο έδαφος
επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να δημιουργηθεί στο νησί ένας τεχνολογικός πυλώνας-πρότυπο για όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Μανουσάκης ακόμα ανέφερε πως η Ελλάδα, μπορεί εκμεταλλευόμενη τον ήλιο και τον άνεμο να αποτελέσει τη νούμερο ένα “πράσινη χώρα” και να γίνει πρώτη σε επίπεδο διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών.
Επιχειρηματικότητα
Θέματα της τοπικής αλλά και εθνικής επιχειρηματικότητας απασχόλησαν σχετική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου.
Ο διακεκριμένος ομιλητής της συνεδρίασης, επιχειρηματίας Μανώλης Ηλιάκης, υποστήριξε πως αν η Ελλάδα δεν φτιάξει πρώτα την εικόνα της, δεν μπορεί να γίνει κανένας λόγος για ανάπτυξη. Ο κ. Ηλιάκης τόνισε, πως όλες οι αρνητικές εξελίξεις στη χώρα συντελούν αρνητικά στην
επιχειρηματικότητα διευκρινίζοντας, πως αν δεν γίνουν ριζικές τομές, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη.
“Η Ελλάδα χρειάζεται δομικές αλλαγές σε επίπεδο ηγεσίας και διαχειριστών της εξουσίας” τόνισε ο κ. Ηλιάκης, προσθέτοντας:
“Αν δεν φτιάξουμε την Ελλάδα πρώτα δεν μπορούμε να μιλάμε για βιομηχανία. Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε εισαγωγές επενδύσεων, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ανάπτυξη, αν δεν φτιάξουμε τη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική βελτίωση προς τα πάνω, αλλιώς θα κάτσουμε να λέμε μόνον ωραία λόγια”.
Στην ενσωμάτωση όλης της Κρήτης σ? ένα άρτια καταρτισμένο ηλεκτρονικό σύστημα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Καλαμπόκης. Ο κ. Καλαμπόκης έκανε λόγο επίσης για την “ενοποίηση του κρητικού χώρου” υποστηρίζοντας πως όπου υπάρχουν Κρητικοί, μπορεί να υπάρξει και ανάπτυξη Κρητικών προϊόντων.
Αλλαγές σε επίπεδο διοίκησης επιχειρήσεων, αλλά και σε επίπεδο διαχείρισης marketing πρότεινε για την ενίσχυση των εξαγωγών ο πρόεδρος της εταιρίας management κ. Νίκος Μπουνάκης.
Τη διαφοροποίηση του τρόπου παραγωγής στην Κρήτη αλλά και τον σχεδιασμό πάρκων βιολογικής καλλιέργειας πρότεινε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης κ. Βαγγέλης Καπετανάκης.
Ένα σύστημα για την προώθηση των κρητικών προϊόντων στο εξωτερικό μέσα από τη διανομή και πώλησή τους σε διακεκριμένα εστιατόρια πρότεινε ο πρόεδρος της ελληνικής ακαδημίας γεύσης Αντώνης Παναγιωτόπουλος, ενώ ο διευθυντής ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μιχάλης καθαράκης αναφέρθηκε στους τρόπους προώθησης της καινοτομίας στις επιχειρήσεις.
Στην προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε η Μαρία Καποτά, που απέσπασε το πρώτο βραβείο video επιχειρηματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παγκόσμιο Συμβούλιο της Κρητικής Νεολαίας
Το δικό τους Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητικών θα έχουν επίσημα από την επόμενη χρονιά οι νέοι της διασποράς.
Αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο εργασιών του Εργαστηρίου Νεολαίας κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που πραγματοποιείτο το Σαββατοκύριακο στον Άγιο Νικόλαο. Στο Εργαστήριο Νεολαίας αποφασίστηκε παράλληλα να δημιουργηθεί μια πρώτη άτυπη ομάδα Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητικών Νεολαίων, η οποία θα δρομολογήσει τις διαδικασίες έως ότου να δημιουργηθεί επίσημα το πρώτο ιδρυτικό Συμβούλιο Κρητικών Νεολαίων το 2011.
Σημειώνεται, πως στην άτυπη ομάδα συμμετέχουν η πρόεδρος της Νεολαίας Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής Ελένη Σωπασή, η πρόεδρος νεολαίας της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Εύη Αρμενοπούλου, η πρόεδρος Νεολαίας Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Δήμητρα Ματθαιάκη και η πρόεδρος Νεολαίας Παγκρητικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αφρικής.
Εκτός όμως από τους προέδρους των Ομοσπονδιών, υπάρχει και μια “Ηρακλειώτικη” συμμετοχή, καθώς οι εμπνευστές του Συμβουλίου ζήτησαν έναν δίαυλο εκπροσώπησης με την Ελλάδα, όσο δρομολογούνται οι διαδικασίες. Υπεύθυνος εκπροσώπησης εκλέχτηκε ομόφωνα στο πλαίσιο των διαδικασιών, το μέλος του Youthnet Hellas, της μοναδικής πανελλαδικής οργάνωσης νέων με έδρα το Ηράκλειο, Αντώνης Τριανταφυλλάκης.