Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Τα είδη διατροφής και τα παραδοσιακά καλλιτεχνήματα αποτελούν τα πιο δημοφιλή εκθέματα και του φετινού “Αγροτικού Αυγούστου”, που συνεχίζεται στο παλιό Τελωνείο.
Κάνοντας μια μικρή περιήγηση στα περίπτερα, μιλάμε με τους επαγγελματίες για τα προϊόντα και την έκθεση.
ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ
“Λειτουργούμε από το 1980 ως τυροκομική επιχείρηση με γάλα από τον Αποκόρωνα και τα Κεραμειά. Στο περίπτερό μας ο επισκέπτης θα βρει ό,τι τυροκομικό παράγει ο Ν. Χανίων. Aθότυρο, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, μυζήθρα, στάκα κ.α. Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει και να προτιμήσει τα Χανιώτικα προϊόντα, ειδικά τα τυροκομικά, έχουν βραβευτεί επανειλημμένως” αναφέρει ο κ. Βαγγέλης Κωστάκης, ιδιοκτήτης της ομώνυμης επιχείρησης και πρόεδρος των τυροκόμων του Ν. Χανίων. Προϊόντα του βρίσκονται πέρα από την τοπική αγορά σε super market στην Αθήνα και σε καταστήματα με Κρητικά προϊόντα και στόχος είναι “να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τον κύκλο των πωλήσεών μας”.
Αναφορικά με την έκθεση σημειώνει πως “αν και ο “Αγρ. Αύγουστος” είνα κουτσουρεμένος, με την προσέλευση του κόσμου αποδεικνύει ότι είναι το κορυφαίο γεγονός που γίνεται στην πόλη σε πείσμα ορισμένων που προσπάθησαν να πολεμήσουν αυτήν την διοργάνωση”.
ΚΕΡΑΜΙΚΑ
Ιδιαίτερα σκεύη κεραμικής, ειδικά για μαγείρεμα, όπως γάστρες, παραστιές (πυρομάχια), πήλινα τσουκάλια διαθέτει στο περίπτερό του ο κ. Λιοδάκης. “Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούμαι με αυτό το αντικείμενο στο εργαστήριό μου στην παλιά πόλη των Χανίων” εξηγεί. Τα δημιουργήματά του πουλιούνται όπως αναφέρει κομμάτι-κομμάτι σε εστιατόρια που κάνουν Κρητικά εδέσματα παραδοσιακά, όπως ο “Ντουνιάς” στα Κεραμειά, το “Χάνι” στην παλιά πόλη. “Η διάθεση δεν είναι μαζική αλλά μικρή στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου” τονίζει ο κ. Λιοδάκης.
ΣΠΙΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σπιτικά προϊόντα της Κρητικής κουζίνας προσφέρει στο περίπτερο της η κ. Ευτυχία Αντωνογιαννάκη. “Διαθέτουμε προϊόντα τα οποία παρασκευάζει η γυναίκα στην Κρήτη στο σπίτι της. Ερχόμενος στο περίπτερό μας θα βρει πίτες, καλιτσούνια, τσικουδιά, χυλοπίτες, ελιές τσακιστές. Ολα είναι χειροποίητα” αναφέρει η κ. Αντωνογιαννάκη. Η ίδια δηλώνει πολύ ευχαριστημένη από την απήχηση του κόσμου. “Στον κόσμο αρέσουν τα εδέσματά μας. Εχουμε πολύ καλή επισκεψιμότητα και από Ελληνες και από ξένους που έρχονται να δουν πώς παρασκευάζονται και να δοκιμάσουν τη γεύση τους” αναφέρει.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ
“Δραστηριοποιούμαστε ως βιοτεχνία έντονα τα τελευταία 3 χρόνια. Είμαστε μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση” εξηγεί ο κ. Μ. Ελληνάκης, της ομώνυμης βιοτεχνίας που τυποποιεί και πουλάει παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. “Εχουμε μια μεγάλη ποικιλία από καλιτσούνια, αυγοκαλάμαρα, παστέλι, ξεροτήγανα, χυλοπίτες και άλλα πολλά. Ολα παρασκευάζονται χειροποίητα από μένα, το γιο και τη γυναίκα μου. Διαθέτουμε τα προϊόντα μας στους: ΙΝΚΑ, Αγκόπ, Γλυμιδάκη, Χλωράκη, Καφέπολη, Πλευράκη, Νικολακάκη και σε άλλους. Προσπαθούμε να κάνουμε μια επέκταση της επιχείρησης και να διαθέτουμε τα προϊόντα μας και εκτός Κρήτης” τονίζει.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
“Κίσαμος: Δήμοι πέντε … Πολιτισμός ένας”

“Κίσαμος: Δήμοι πέντε… Πολιτισμός ένας” είναι ο τίτλος της παρουσίασης της επαρχίας Κισάμου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Αγροτικός Αύγουστος 2010” στο παλιό Λιμάνι, σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου. Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η Φωτεινή Σεγρεδάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα