Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ

Eκθεση φωτογραφίας και αντικειμένων με θέμα: «Τα δημητριακά στην παράδοση της Κρήτης» εγκαινιάστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο ισόγειο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Η συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας και αντικειμένων λειτουργεί στο πλαίσιο της 12ης έκθεσης κρητικών προϊόντων «Αγροτικός Αύγουστος 2010». Το υλικό για την έκθεση φωτογραφίας και αντικειμένων προσέφεραν η ΙΛΑΕΚ, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, η ΛΕΦΚΙ, ο κ. Αναστάσιος Χαλκιαδάκης, ο κ. Μανώλης Μουντάκης και ο κ. Βασίλης Καλαϊτζής – Μουντάκις.
«Με την έκθεση αυτή προβάλλεται και διαδίδεται ο κρητικός πολιτισμός, που είναι ζωντανός, ακμαίος και πολύτιμος, ο τρόπος ζωής μας, η διατροφή και τα προϊόντα της γης και συγκεκριμένα ο κύκλος των δημητριακών. Ο τρόπος που τα παράγουμε και τα επεξεργαζόμαστε, το μεράκι μας γι’ αυτά, η ποιότητα της ζωής μας. Ένας πολιτισμός με ιστορία χιλιάδων ετών, με προϊόντα και διατροφή δοκιμασμένα στην Ιστορία», τόνισε ο αντινομάρχης Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οποίος πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης.
Ο κ. Κουκιανάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «απ’ όλες τις αρχαιολογικές ανασκαφές προκύπτει ότι οι αρχαίοι Κρήτες, οι Μινωίτες, παρήγαγαν και κατανάλωναν σχεδόν τα ίδια προϊόντα που παράγει και καταναλώνει σήμερα ο σύγχρονος Κρητικός. Μεγάλα πιθάρια με δημητριακούς καρπούς και όσπρια βρέθηκαν σε ανασκαφές οικισμών και Μινωικών παλατιών. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι εικονογραφίες της Μινωικής Εποχής, που αναπαριστούν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των αρχαίων Κρητών», επισήμανε ο κ. Κουκιανάκης.
Αναφερόμενος στην έκθεση ο κ. Κουκιανάκης είπε, ότι «δίδεται έμφαση στον λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης και ο επισκέπτης καλείται να συνειδητοποιήσει τον κόπο που κατέβαλαν οι άνθρωποι του “χθες” για την παραγωγή αυτών των βασικών ειδών διατροφής».
Σημειώνεται, ότι η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 8 Αυγούστου και είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 11.30 το βράδυ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα