“Ο Δασκαλογιάννης άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη και κληρονομιά για όλες τις γενιές. Η ηρωική του μορφή πάντοτε θα εμπνέει την ποιητική φλέβα παρακινώντας τους ποιητές της Κρήτης, να υμνούν τη ζωή, την προσφορά, τη μεγάλη φεγγοβολιά, που προσέφερε η θυσία του στον τόπο μας. Θυσία η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Κρήτης”.
Αυτό επεσήμανε η λογοτέχνης και Νομαρχιακή Σύμβουλος Χανίων κα Πηνελόπη Ντουντουλάκη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Σήφη Μ. Παπασηφάκη “Δασκαλογιάννης”, το Σάββατο στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
Τόσο το βιβλίο όσο και η εκδήλωση, ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του εθνομάρτυρα Γιάννη Βλάχου ή Δασκαλογιάννη, εμπνευστή και ηγέτη της πρώτης Μεγάλης Επανάστασης για την απελευθέρωση της Τουρκοκρατούμενης Κρήτης το 1769.
Όπως ανέφερε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Σήφης Μ. Παπασηφάκης “ο Δασκαλογιάννης είναι η ταυτότητα για όλους τους Κρητικούς.
Υπήρξε ο πρώτος Ελληνας που σήκωσε ανάστημα κατά των Τούρκων. Αποτελεί μεγάλη τιμή για μας που είναι Κρητικός, Σφακιανός και κυρίως Ανωπολίτης αφού γεννήθηκε στην Ανώπολη. Αξίζει αυτή η μορφή να μείνει αθάνατη όσες γενιές και να περάσουν για να μάθουν οι νεώτεροι την ιστορία του τόπου τους και να τη διδάξουν στα παιδιά τους”.
“Ο άνθρωπος αυτός από τη στιγμή που γεννήθηκε φαινόταν, ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνέχεια της ζωής του. Ηταν ο
μοναδικός εφοπλιστής στην Κρήτη, διέθεσε όλα του τα πλούτη, την πολυμελή οικογένειά του, μπήκε στον πόλεμο, προδόθηκε, έχασε την
Επανάσταση αλλά καμία επανάσταση δεν χάνεται. Γιατί η επανάσταση αυτή οδήγησε στην απελευθέρωση της Κρήτης” τόνισε ο κ. Παπασηφάκης.
Η ιατρός, λογοτέχνης και Νομαρχιακή Σύμβουλος Χανίων κα Πηνελόπη Ντουντουλάκη, παρουσιάζοντας το βιβλίο, ανέφερε ότι “η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε έναν μεγάλο ήρωα, σε έναν εθνομάρτυρα των Σφακίων, της Κρήτης και της Ελλάδας, τον Γιάννη Βλάχο ή Δασκαλογιάννη. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σήφη Μ. Παπασηφάκη “Δασκαλογιάννης”. Ο Δασκαλογιάννης υπήρξε ένας δάσκαλος φωτισμένος, που
έφερε πάνω του την σφραγίδα του ηγέτη. Αποφάσισε να ελευθερώσει την Κρήτη τη στιγμή που τα Σφακιά ήταν
ελεύθερα και ο ίδιος ζούσε
ελεύθερος. Πλήρωσε αυτήν την ευθύνη, την οποία έφερε και κουβάλησε ο ίδιος με γενναιότητα, πλήρωσε για την απόφασή του, που έδειξε εμπιστοσύνη σε φίλους και συμμάχους, που ήταν πρόθυμοι μόνο στα λόγια, με τίμημα την ίδια του την ζωή, που τέλειωσε με έναν πολύ μαρτυρικό τρόπο στο Ηράκλειο.
Αφησε πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη, μια μεγάλη κληρονομιά για όλες τις γενιές και πάντοτε θα εμπνέει την ποιητική φλέβα. Διότι πάντα οι ποιητές της Κρήτης, παραδοσιακοί και μη, θα παρακινούνται να υμνούν τη ζωή, την προσφορά και την μεγάλη φεγγοβολιά που προσέφερε η θυσία του στον τόπο μας. Θυσία, η οποία άνοιξε και τον δρόμο για την απελευθέρωση της Κρήτης”.
Ιστορικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρώην Νομάρχης Χανίων κ. Γεώργιος Κατσανεβάκης. Αποσπάσματα από το βιβλίο απήγγειλαν οι: Σήφης Μανουσογιαννάκης, μηχανικός ήχου, Σήφης Μανούσακας, μαθητής Λυκείου, Κωνσταντίνος Κοπάσης, μαθητής Γυμνασίου,και Γιάννης Καρναλής, μαθητής Δημοτικού.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν ο Παραδοσιακός Σύλλογος Ν. Χανίων “Τα Σφακιά”, ο Παραδοσιακός Σύλλογος Κρητικών Ασμάτων “Χρυσόθεμις” και οι καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής Γιώργος Μαγγελάκης (λύρα) και
Δημήτρης Πρινάρης (λαούτο). Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο δήμος Χανίων, η
ΚΕΔΗΧ και ο δήμος Σφακίων.
Ελ. Φ.
θα ηθελα να αγορασω το βιβλιο.θα μπορουσατε να με βοηθησεται;
ευχαριστω