Ιερουσαλήμ
“Άμεσα υπεύθυνη” για τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ που προέρχονται από τη Γάζα, θεωρεί την Χαμάς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος υποσχέθηκε να λάβα “όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τη χώρα του”.
“Θεωρώ τη Χαμάς ως άμεσα υπεύθυνη για όλες τις επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ και έτσι πρέπει η διεθνής κοινότητα να βλέπει τα πράγματα”, τόνισε ο Νετανιάχου πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ.
“Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους κατοίκους του και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμυνα του ισραηλινού κράτους”, υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο Νετανιάχου έκανε τις δηλώσεις αυτές ύστερα από μια σειρά επιθέσεων με ρουκέτες από την ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές στις πόλεις Σντερότ και Ασκελόν, αλλά όχι θύματα.
Σε αντίποινα, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο επιθέσεις εναντίον στόχων στη Γάζα, σκοτώνοντας στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και τραυματίζοντας εννέα άτομα.
ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους θα ξεκινήσουν εντός δύο εβδομάδων, καθώς διαπίστωσε ότι υπάρχει “ευνοϊκό κλίμα” για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο Νετανιάχου, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, δεν εξήγησε πού βασίζει τις εκτιμήσεις του, τόνισε όμως ότι συνομιλίες που είχε τις τελευταίες εβδομάδες καλλιέργησαν το έδαφος για προσέγγιση.
Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι άρχισαν έμμεσες συνομιλίες την άνοιξη με τη μεσολάβηση του Αμερικανού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ. Ο Νετανιάχου πιέζει για απευθείας συνομιλίες, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Από την πλευρά του όμως, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις από την πλευρά του Ισραήλ για πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας, αλλά και για τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι παρουσίασαν στον Αμερικανό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ ένα λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο για να το υποβάλει στο Ισραήλ.
Ο Ερεκάτ ανέφερε στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού ότι το σχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «την καλύτερη μέχρι σήμερα πρόταση» των Παλαιστινίων, καλύπτει ακανθώδη θέματα όπως η Ιερουσαλήμ, τα σύνορα και το θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων.
Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό παρουσιάσθηκε στον Μίτσελ πριν από δυο μήνες και πλέον και ότι ακόμα η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει λάβει απάντηση.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ “ΜΙΤ”
Την ανησυχία του εξέφρασε χθες ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, για το διορισμό του Χακάν Φιντάν στη θέση του επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, τον οποίο χαρακτήισε “υποστηρικτή του Ιράν”.
“Η Τουρκία είναι μια φίλη χώρα, ένας στρατηγικός σύμμαχος, αλλά ο διορισμός πριν από μερικές εβδομάδες, ενός νέου αρχηγού των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος υποστηρίζει το Ιράν, μάς ανησυχεί”, τόνισε ο Μπαράκ σε ομιλία του στο Εργατικό Κόμμα, η οποία μεταδόθηκε από το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με τον Μπαράκ, υπάρχει κίνδυνος μετά το διορισμό αυτόν να επιτραπεί “στους Ιρανούς να έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες”.
Ο Χακάν Φιντάν διορίστηκε επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (ΜΙΤ) στις 27 Μαΐου. Ο 42χρονος Φιντάν ήταν επικεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας για τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΤΙΚΑ), διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών και ήταν αντιπρόσωπος της Τουρκίας στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η τελευταία του θέση τού επέτρεψε να επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.