Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Πτώση της κίνησης που ξεπερνά το 15% στα τουριστικά καταλύματα του νομού, ακυρώσεις κατά 50% σε κρατήσεις στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και “πάγωμα” στις αφίξεις – κρατήσεις των ξενοδοχείων, συνθέτουν το σκηνικό της τουριστικής κίνησης στο νομό Χανίων, μετά την απεργία των βυτιοφορέων που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά εν μέσω της θερινής σεζόν.
Την ίδια ώρα, σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο νομό Χανίων και την καλύτερη προβολή του νομού στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων συγκαλεί σήμερα στις 1:30μ.μ. στο Νομαρχιακό Μέγαρο, το τμήμα Τουριστικής Προβολής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
Η ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
Για μεγάλη πτώση της κίνησης φέτος στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που ξεπερνά το 15%, κάνει λόγο η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων.
Στην ανακοίνωση της Ένωσης που υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ. Σ. κ. Ι. Κουκουράκης επισημαίνει ότι: “Αν μάλιστα προστεθεί η περυσινή πτώση καθώς και αυτή του 2008 και γίνει σύγκριση με τα στοιχεία του 2007, τότε έχουμε το δραματικό ποσοστό μείωσης που προσεγγίζει το 50%”. Τα μεγάλα ξενοδοχεία διαθέτοντας τη δυνατότητα του all inclusive και με μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές τους έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τις πληρότητες λίγο κάτω από τα περυσινά επίπεδα. Η καταγραφόμενη πτώση των αφίξεων το πρώτο εξάμηνο είναι πολύ μεγαλύτερη σ΄ εμάς που δεν έχουμε, λόγω μεγέθους, την εναλλακτική δυνατότητα να προσφέρουμε διατροφή-ψυχαγωγία στους πελάτες μας όπως γίνεται με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες”.
Παράλληλα ο κ. Κουκουράκης περιγράφει με “μελανά χρώματα” την εικόνα που παρουσιάζεται στην πόλη των Χανίων, λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Αν δούμε τι συμβαίνει στην πόλη μας θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Στην πλατεία 1866 τις βραδινές ώρες μέχρι πέρυσι οι ουρές των τουριστών να περιμένουν να φανεί κάποιο ταξί ήταν κανόνας.
Φέτος οι ουρές των διπλοπαρκαρισμένων ταξί, περιμένοντας τον τουρίστα, είναι η καθημερινή πραγματικότητα. Σε πολλά εστιατόρια τα γκαρσόνια στέκουν πάνω από τα άδεια τραπέζια, ενώ σε άλλα που παρατηρείται κίνηση, αυτή ελάχιστα οφείλεται σε ξένους τουρίστες αλλά κυρίως σε ντόπιους πελάτες με τους φιλοξενουμένούς τους.
Η κατάσταση επιβαρύνθηκε και με τις απεργίες των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καθώς και των βυτιοφόρων.
Ο Ελληνικός Τουρισμός πνέει τα λοίσθια την ώρα που η Τουρκία τρίβει τα χέρια της ετοιμαζόμενη να ξεπεράσει φέτος τους 30.000.000 τουρίστες”.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων, αφήνει αιχμές για την πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού όσον αφορά στα μέτρα για τον περιορισμό του all inclusive, τις αποσύρσεις ξενοδοχείων και διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:
“Ετσι θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση; Δε βλέπουν το λόγο για τον οποίο οι ξένοι μας γυρίζουν την πλάτη κάθε χρόνο και περισσότερο;
Την ακρίβεια που έχει υποσκάψει τα θεμέλια του Ελληνικού Τουρισμού;
Υπάρχει ελπίδα για αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα; Σίγουρα ναι, όταν η χώρα μας γίνει και πάλι φτηνή και ανταγωνιστική.
Μέχρι τότε υπομονή και όποιος αντέξει”.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Πτώση κατά 50% στην ενοικίαση αυτοκινήτων προκάλεσε η απεργία των βυτιοφορέων με την έλλειψη καυσίμων να δημιουργεί σοβαρές συνέπειες στη διάθεση αγαθών του τουριστικού κλάδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων του Νομού κ. Χρήστο Μυλωνάκη.
Οπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης: “Η μέση κίνηση στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα έπεσε σε ποσοστό άνω του 50%. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή δεν υπήρχαν καύσιμα για να προμηθεύσουμε τα αυτοκίνητα, για τα οποία είχαν γίνει νέες κρατήσεις και παράλληλα δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε τις ήδη υπάρχουσες κρατήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αφήνουν τα αυτοκίνητα, δηλαδή ακύρωναν την κράτηση είτε τη μετέφεραν για άλλη περίοδο και επίσης επισκέπτες μείνανε στους δρόμους όχι μόνο στα Χανιά αλλά σε όλη την Κρήτη”.
Ο κ. Μυλωνάκης περιγράφοντας την εικόνα των ακυρώσεων στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ανέφερε χαρακτηριστικά: “Υπάρχουν κάποιες εταιρίες οι οποίες είχαν κάνει τις κρατήσεις των αυτοκινήτων απευθείας από το εξωτερικό. Οπότε οι κρατήσεις αυτές ήταν ένα τετελεσμένο γεγονός. Δεν μπορούσαμε να τις ακυρώσουμε και έτσι τους μεταφέραμε είτε χρησιμοποιώντας ιδιωτικά μέσα ή ταξί. Η δεύτερη κατηγορία ήταν οι επισκέπτες που βρίσκονταν ήδη στα Χανιά και σκέφτονταν να πραγματοποιήσουν κάποια εκδρομή. Ομως έπειτα από την απεργία είτε ακύρωσαν την κράτηση ή δεν είχαν διάθεση πλέον και δεν ήθελαν να προβούν καν στην ενοικίαση αυτοκινήτου”.
Ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία του για το “τι μέλλει γενέσθαι” το επόμενο χρονικό διάστημα στον απόηχο της απεργίας των αυτοκινητιστών και των δυσμενών σεναρίων για τη χώρα μας στο εξωτερικό.
“Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο είναι μήπως η αναστάτωση και η αρνητική δημοσιότητα βλάψουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες που σκέπτονται στο άμεσο μέλλον, δηλαδή τους επόμενους μήνες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, να προγραμματίσουν ταξίδι επιλέγοντας ως τόπο προορισμού τα Χανιά και την υπόλοιπη χώρα, είτε να το ακυρώσουν είτε να διαλέξουν άλλο προορισμό. Αυτό που ακούγεται είναι ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, διότι θα γίνουν ακυρώσεις. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι η ροή των κρατήσεων για επιλογή προορισμού την Ελλάδα και την Κρήτη, έχει μειωθεί κατά πολύ. Πάντως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η δυναμική και η πορεία που καταγράφεται εδώ είναι καθοδική. Είναι γεγονός ότι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο στον τομέα του τουρισμού ήταν οι εποχικές επιχειρήσεις των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, διότι δουλεύουν δύο μήνες και η η απεργία ξεκίνησε πάνω στην αρχή της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας, δηλαδή στην περίοδο που περιμέναμε να κάνουμε κάποια έσοδα για να καλύψουμε την προηγούμενη κακή περίοδο λόγω οικονομικής κρίσης. Αυτό που συνέβη μας κατάστρεψε οικονομικά” κατέληξε ο κ. Μυλωνάκης.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Για “πάγωμα” των αφίξεων και των κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Χανίων κ. Νίκος Κόρακας.
Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στα “Χ.Ν.” ο κ. Κόρακας: “ακυρώσεις κρατήσεων μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έρχονται φέτος στα Χανιά είναι από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτό θα δείξει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, είναι ότι υπάρχει ένα πάγωμα στις αφίξεις διότι υπάρχει ανησυχία εάν θα εξυπηρετηθούν αυτοί που θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές, λόγω της απεργίας. Κάτι που συμβαίνει γενικότερα με τον προορισμό “Ελλάδα” εξαιτίας της απεργίας, από όλες τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών.
Αυτό δε σημαίνει ότι ακυρώνονται οι κρατήσεις, αλλά αναστέλλονται προσωρινά οι διακοπές των επισκεπτών. Γι?αυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα, θέλουμε να δούμε αν όντως υπάρχουν ακυρώσεις. Ομως είναι γεγονός ότι βλέπουμε ένα πάγωμα στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν έχουμε ακυρώσεις”. Πάντως όσον αφορά στα στοιχεία του Ιουλίου ο κ. Κόρακας ανέφερε ότι “μέχρι στιγμής ο Ιούλιος δείχνει μια αύξηση της τάξεως του 3% σε σχέση με πέρυσι”.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο κύριος όγκος των ξένων επισκεπτών φέτος το καλοκαίρι προέρχεται κατά 70% από τη Σκανδιναβία και ακολουθούν χώρες όπως: Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο.
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ψήφισμα στο οποίο ζητείται παρέμβαση και δημόσιος διάλογος για την άρση αδιεξόδων που μπορεί να προκύψουν όσον αφορά στο μέλλον του τουρισμού εξέδωσε το Δ.Σ του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης.
“Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό τραυματίστηκε βάναυσα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου και επισημαίνεται ότι σε δύσκολες στιγμές για την κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση προέχει η στάση της ευθύνης κι όχι η επιλογή της αποχής”.
“Η εκκίνηση της κορυφαίας στιγμής της τουριστικής περιόδου βρίσκει τη χώρα σε σχετική αναστάτωση λόγω της τελευταίας απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως” αναφέρει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης, τονίζοντας ότι “ως θεσμικός εκπρόσωπος σημαντικής μερίδας επαγγελματιών του κλάδου σε τοπικό επίπεδο, δεν μπορεί να μείνει απαθής σε όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες”.
“Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις (πολιτική επιστράτευση, δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό, διατήρηση προβληματικών καταστάσεων ειδικά στις τροφοδοσίες κ.λπ.) σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ το Σάββατο 31/07 κατέληξε στη σύνταξη απόφασης- ψηφίσματος, ως μιας ελάχιστης παρέμβασης στο δημόσιο διάλογο, έχοντας πάντα σταθερή παράμετρο δράσης τη συνεισφορά στην άρση του αδιεξόδου ή άλλων αδιεξόδων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον”, επισημαίνει το Δ.Σ του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης.
Και προσθέτει: “η εικόνα μας στο εξωτερικό τραυματίστηκε βάναυσα από όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ και μήνες. Οι απεργίες χωρίς κοινωνική αποδοχή και τεκμηριωμένη βάση, η αδυναμία του κράτους να επιβάλλει όρους ισονομίας, οι αλαζονικές συμπεριφορές των κατ’ επάγγελμα διαμαρτυρομένων. Οι ανεύθυνες επιλογές τόσο της διοίκησης, αλλά και πολλών επαγγελματιών, δίνουν λαβές για δυσφήμιση σε άσπονδους φίλους και σε ανταγωνιστές, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις, με τους εγκλωβισμούς τουριστών, την ακινητοποίηση οχημάτων κ.λπ. τρομοκράτησαν την τουριστική αγορά και οδήγησαν σε ματαιώσεις κρατήσεων. Δυστυχώς, κανένα προϊόν δεν είναι πιο ευαίσθητο από το τουριστικό, καθώς βασίζεται στο άυλο κεφάλαιο της αξιοπιστίας της ίδιας της χώρας υποδοχής. Ετσι, ο φόβος και η ανασφάλεια στρέφει τους πελάτες σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, καθώς με τη “βοήθεια” διαφόρων καλοθελητών σε ξένα, ιδίως ΜΜΕ, αυτοί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, κινδυνεύοντας να χάσουν τις λίγες ημέρες “ιερής” ξεκούρασης που διαθέτουν”.
” Οι κρατικοί φορείς πρέπει να ενσκήψουν με σοβαρότητα στα προβλήματα των διαφόρων κλάδων, με ξεκάθαρη ατζέντα και με πίστη στο διάλογο. Η αναμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου, δεν περνά ούτε από τις ανεύθυνες στάσεις συντεχνιών, ούτε από την αδράνεια της Πολιτείας. Περνά από τη δική μας, όλων μας, στάση ευθύνης” καταλήγει η ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ ομαλά πραγματοποιήθηκε ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων και στο νομό Χανίων, μετά τη λήξη της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα πρατήρια στα Χανιά είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που επικρατούσε μέχρι και την Κυριακή, αφού τα περισσότερα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν τους οδηγούς, χωρίς προβλήματα.
Μέχρι χθες μεσημέρι, ήδη είχε ολοκληρωθεί η τροφοδοσία σε ποσοστό 80%, και πλέον, των πρατηρίων στο νομό Χανίων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπολών Νομού Χανίων κ. Βαγγέλη Κώτσο “μέχρι σήμερα (χθες) το μεσημέρι το 80% των πρατηρίων διαθέτουν αμόλυβδη βενζίνη. Για να εφοδιαστούν όμως με προϊόντα όλα τα πρατήρια του νομού θα φτάσουμε την Τετάρτη. Αυτή τη στιγμή πρόβλημα ανεφοδιασμού των αυτοκινήτων δεν υπάρχει στο Νομό Χανίων”.
Σήμερα εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων σε όλη τη χώρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα