Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΒΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΚΑΚΑΝΟΣ
Παρουσία αρκετού κόσμου, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, συγγενών και απογόνων των ηρώων πολεμιστών πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής τα αποκαλυπτήρια του περικαλλούς μνημείου στη μνήμη των ηρώων και τα εγκαίνια της νέας διαμορφωμένης πλατείας στις Καλύβες Αποκορώνου. Στην επιμνημόσυνη δέηση προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.
Αλλαξε όψη το κέντρο αυτής της κωμόπολης με τον ευπρεπισμό της πλατείας και την εγκατάσταση του μνημείου απέναντι από τον περικαλλή καθεδρικό Ιερό Ναό, αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή που είναι και πολιούχος των Καλυβών. Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής άρχισε να συγκεντρώνεται ο κόσμος, του οποίου η πολυπληθείς παρουσία έδωσε τη δέουσα τιμή στη μνήμη όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Στην ομιλία του ο δήμαρχος κ. Πέτρος Βλαχάκης, τόνισε τα εξής: “Αγαπητοί εκπρόσωποι των φορέων και αρχών του νομού,
κυρίες και κύριοι,
σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση για τα εγκαίνια της πλατείας των Καλυβών και στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων των Καλυβών, του όμορφου αυτού χωριού του Αποκόρωνα που εκπλήρωσε και αυτό όπως όφειλε και όπως άρμοζε στην Κρητική λεβεντιά και παλικαριά, το χρέος του προς την πατρίδα, κατά τη διάρκεια των αμυντικών και απελευθερωτικών αγώνων του έθνους μας.
Το μνημείο που αποκαλύπτουμε σήμερα κατασκευάστηκε για να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη των Καλυβιανών, που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
Σήμερα τιμούμε τους Καλυβιανούς ήρωες, αλλά παραλλήλως τιμούμε τους αγώνες των πατεράδων μας και των παππούδων μας. Τιμούμε τημνήμη όλων εκείνων που πολέμησαν ηρωικά και πολλοί από αυτούς προσέφεραν τη νιότη τους για τη λευτεριά της Ελλάδος. Σήμερα για τις Καλύβες τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, δεν είναι μέρα γιορτής. Είναι μέρα χρέους και περισυλλογής. Είναι ημέρα μνήμης, υπερηφάνειας και έντονου προβληματισμού-χρέους προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Περισυλλογής για τα διδάγματα που οφείλουμε να αντλούμε. Μνήμης για το τι σημαίνει πόλεμος.
Είναι σπουδαίο αγαπητοί συγχωριανοί ότι σε καιρούς όπως οι σημερινοί, που αμφισβητείται ο πατριωτισμός, που η σημαία θεωρείται ότι είναι ένα κουρέλι και ένα πανί σκέτο, που οι θυσίες των παλικαριών των κατά καιρούς πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος παραθεωρούνται και παραγράφονται. Στους σημερινούς, λοιπόν, καιρούς είναι πολύ ελπιδοφόρο το ότι υπάρχουν Ελληνες, όπως εσείς, που ήλθαν εδώ για να τιμήσουν τα παιδιά αυτά που έπεσαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι.
Αυτά τα παιδιά δεν είχαν φανταστεί ότι θα ήσαν ήρωες. Ηταν παιδιά της καθημερινής ζωής όταν όμως η πατρίδα έκανε το προσκλητήριό της, χωρίς υπολογισμούς, έδωσαν το “παρών” και προσέφεραν ό,τι πολυτιμότερο είχαν: το αίμα τους και την ίδια τους τη ζωή.
Οι προγονοί μας, είχαν αυτή ως αρχή: χρωστάω εγώ στην πατρίδα και όχι η πατρίδα σε μένα.
Θέλω λοιπόν, να πιστεύω, ότι αυτή την αρχή ενστερνίζεσθε κι εσείς. Να αγαπάτε την πατρίδα, να της δίνετε την αγάπη σας, να προτρέπετε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας ν? αγαπήσουν κι? αυτά την πατρίδα μας. Η θυσία των 17 Καλυβιανών φέρνει στις μνήμες μας τις κορυφαίες στιγμές της λαμπρής ιστορίας του Έθνους μας. Ο χαμός τους για την προάσπιση του πάτριου εδάφους επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, πως η Ελλάδα ξεπερνώντας τη φθοροποιό δύναμη του χρόνου, δε σβήνει, δεν τρομάζει, δε λυγίζει, δεν υποκύπτει στη βία και τη βαρβαρότητα του οποιουδήποτε εισβολέα ή κατακτητή. Μένει ακλόνητη στο μετερίζι της ανθρωπιάς και των ακατάλυτων ιδανικών. Αιώνιος και ακοίμητος φύλακας των Θερμοπύλων της παγκόσμιας ελευθερίας.
Ο Ελληνισμός ακόμα και όταν σταυρώνεται δεν πεθαίνει. Αυτή η αδούλωτη ψυχή της Κρήτης, αυτό το ακαταμάχητο και ακατανίκητο πνεύμα των Ελλήνων, αυτή η παντοτινή πίστη της Ελλάδος στην ελευθερία μάς κρατούν όρθιους και ζωντανούς μέσα στην ιστορία.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω
α) τη Διοίκηση του Ναυστάθμου και τη Διεύθυνση ΔΝΟ, τον τέως υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ι. Πλακιωτάκη και τον τέως υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ε. Μεϊμαράκη για τη χορήγηση του πυροβόλου.
β) αυτούς που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν αυτό το έργο.
γ) όσους προσφέρθηκαν για την υλοποίηση της σημερινής εκδήλωσης.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι οι νεότερες γενιές πρέπει, με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, να παραδειγματίζονται και να παίρνουν το μήνυμα ότι η αντίσταση στους οποιουσδήποτε εισβολείς, είναι πράξη επιβεβλημένη και επαινετή”.
Τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια και χόρεψαν πεντοζάλι παραδοσιακοί Σύλλογοι. Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τελετή των αποκαλυπτηρίων και τις καταθέσεις στεφάνων από το δήμαρχο κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα