Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Κίνδυνος επιδημιών στο Πακιστάν

Πεσαουάρ
Αυξάνεται η ανησυχία στο Πακιστάν για τον κίνδυνο επιδημιών μεταξύ του πληθυσμού του 1,5 εκατομμυρίου των πλημμυροπαθών μετά τις φονικές πλημμύρες στη βορειο-δυτική περιοχή της χώρας που προκάλεσαν τον θάνατο 1.200 ανθρώπων.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, παρασύροντας χιλιάδες σπίτια και καταστρέφοντας αγροτικές εκτάσεις σε μία από φτωχότερες περιοχές του Πακιστάν, θέατρο βιαιοτήτων των δυνάμεων των ταλιμπάν και οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο επέκτασης της χολέρας και της γαστρεντερίτιδας εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού, διευκρινίζοντας ότι λαμβάνονται μέτρα εκκένωσης περιοχών στην επαρχία Σουάτ, θέατρο πρόσφατης μεγάλης επίθεσης των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων κατά των ταλιμπάν.
“Εκτιμούμε ότι περί τα 100.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, έχουν πληγεί από την χολέρα και ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος”, δήλωσε ο Σιέντ Ζαχίρ Αλί Σαχ, υπουργός Υγείας της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνχουα, του βορειο-δυτικού Πακιστάν.
“Προτεραιότητά μας είναι η μεταφορά πληθυσμών προς πιο ασφαλείς περιοχές και στη συνέχεια η παροχή φροντίδας”. Ιατρικές μονάδες έχουν σταλεί με ελικόπτερο στις πληγείσες περιοχές.
Η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε χθες βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ελικοπτέρων, πλοίων και προμηθειών στο Πακιστάν, ενώ βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων υποσχέθηκε και η Κίνα.
Το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποδέσμευση 30 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια προς το Πακιστάν.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΡΑΙΝΟΥ
Ευθύνες
στο ΡΚΚ

Κωνσταντινούπολη
Σε τρομοκρατική επίθεση αποδίδουν τα στελέχη των τουρκικών σιδηροδρόμων τον εκτροχιασμό τραίνου στην ανατολική Τουρκία, χθες το πρωί.
Οκτώ βαγόνια του τραίνου εκτροχιάστηκαν κατά την επίθεση, η οποία έγινε κοντά στην πόλη Ερζινκάν χωρίς να αναφερθούν τραυματίες.
Τα συγκεκριμένα στελέχη είπαν ότι υποψιάζονται ότι το τραίνο εκτροχιάστηκε από μέλη του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο έχει αυξήσει τις βίαιες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.
Το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και από τις ΗΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ
33 νεκροί σε ναυάγιο

Καμπάλα
Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, στο τμήμα της λίμνης Αλμπερτ που ανήκει στην Ουγκάντα.
“Σύμφωνα με πληροφορίες, 33 άνθρωποι πνίγηκαν. Υπάρχουν 17 επιζώντες”, δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Μαρτσελίνο Βανίτου. Η αστυνομία ανέφερε ότι στο πλοίο επέβαιναν έμποροι που μετέφεραν τα προϊόντα τους από την περιοχή Χόιμα στο νότιο τμήμα της λίμνης, προς την περιοχή Νέμπι, στο βόρειο τμήμα της λίμνης.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο και στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Η λίμνη Αλμπερτ αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ουγκάντα και τη Λαϊκή Δημμοκρατία του Κονγκό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα