Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟN Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Αύξηση κατά 26,76% σημειώθηκε φέτος τον Ιούλιο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι, στις αφίξεις επισκεπτών στον Νομό Χανίων με τα πλοία της ΑΝΕΚ και της Blue Star.
Ο σκληρός ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στα εισιτήρια (από 19 ευρώ το άτομο) και τις μεγάλες προσφορές από τις δύο μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Χανιά – Πειραιάς έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό -αφού εδώ και αρκετούς μήνες δεν υφίσταται πλέον μονοπώλιο- καθιστώντας, παράλληλα, τα Χανιά ως ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό και για ολιγοήμερες διακοπές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», αναφερόταν ότι τον φετινό Ιούλιο η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα κατέγραψε μέση μείωση 20%, «επηρεαζόμενη άμεσα από την υποχώρηση της τουριστικής κίνησης. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2010 η επιβατική κίνηση έτρεξε με ρυθμούς μειωμένους κατά 15%, ενώ σε κάποιες ακτοπλοϊκές γραμμές η κίνηση κατέγραψε μείωση έως και 30%. Με εξαίρεση τη γραμμή των Χανίων, όλες οι άλλες γραμμές του Αιγαίου εμφανίζουν σημαντική πτώση της επιβατικής κίνησης. Οι γραμμές της Κρήτης κινούνται σταθερά αφενός λόγω του μεγέθους και του χαρακτήρα τους αφετέρου λόγω του έντονου ανταγωνισμού στις τιμές μεταξύ των εταιρειών», επισημαινόταν, μεταξύ άλλων στο σχετικό δημοσίευμα.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2010 ήρθαν ακτοπλοϊκώς στα Χανιά 93.855 επιβάτες έναντι 74.040 τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς. Αύξηση -μικρή σε αριθμό επιβατών, αλλά μεγάλη σε ποσοστό- σημειώθηκε και στους επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια (715 το 2009, 1.525 το 2010, αύξηση 113,28%).
“ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ”
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα όσον αφορά στις πτήσεις εσωτερικού, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προς το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων.
Μετά την ανακοίνωση -τον περασμένο Φεβρουάριο- ότι Olympic Air και Aegean Airlines προχωρούν σε συγχώνευση ο ανταγωνισμός φαίνεται ότι δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων -μετά από μια περίοδο προσφορών και εκπτώσεων- να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
Έτσι, τον φετινό Ιούλιο σημειώθηκε μείωση κατά 25% του αριθμού των επισκεπτών στον Νομό Χανίων με πτήσεις εσωτερικού, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ την ίδια ώρα αρκετά είναι τα παράπονα τουριστικών πρακτόρων και επιβατών για τις υψηλές τιμές στα εισιτήρια των δύο εταιρειών που μεταφέρουν επιβάτες στα Χανιά από τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία», όπως παραδέχθηκε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ.Ν.», ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής (ΝΕΤΠ) Χανίων Γιώργος Μαραθάκης.
«Υπάρχουν σχόλια από πράκτορες και από ημεδαπούς επισκέπτες ότι τα αεροπορικά ναύλα είναι πάρα πολύ ακριβά σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Όλον αυτόν τον κόσμο που επρόκειτο να επισκεφθεί τα Χανιά αεροπορικώς, τον πήρε η ακτοπλοΐα», δήλωσε ο κ. Μαραθάκης.
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2010 ήρθαν αεροπορικώς (με πτήσεις εσωτερικού) στα Χανιά 22.823 επιβάτες, έναντι 30.315 το 2009.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Αύξηση επισκεπτών κατά 3%
Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλούν τα στοιχεία για τις αφίξεις επισκεπτών στον Νομό Χανίων από το εξωτερικό, καθώς τον φετινό Ιούλιο κατεγράφη αύξηση 3% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2010 έφτασαν στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», με πτήσεις τσάρτερ, 133.721 άτομα, έναντι 129.905 τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς.
Θέματα που αφορούν στην τουριστική προβολή του Νομού Χανίων την τρέχουσα περίοδο συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής.
Ο πρόεδρος της ΝΕΤΠ Χανίων Γιώργος Μαραθάκης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες «θα γίνουν κάποιες διαφημιστικές καταχωρήσεις σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης και σε έντυπα και σε διαδικτυακούς τόπους του εξωτερικού», προκειμένου «να ανατραπεί το κακό κλίμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των ιδιοκτητών βυτιοφόρων».
Ο κ. Μαραθάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορεί να ανατραπεί το κακό κλίμα. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ καλός μήνας για τα Χανιά κι έχουμε χρόνο μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Θα πρέπει όλοι οι ταξιδιώτες, Χανιώτες και μη, να καταλάβουν τα θετικά οφέλη που έχει ο ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα.
    Είναι απαράδεκτο όπως και προκλητικό τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να διπλασιάζονται αυτόματα μόλις τα πλοία της BlueStar αποχωρήσουν από την γραμμή.
    Ας στηρίξουμε και μία άλλη εταιρεία πέραν της ΑΝΕΚ (εταιρεία του ομίλου Βαρδηλογιάννη και όχι των Χανιωτών όπως οραματιζόταν ένας από τους ιδρυτές της (Ειρηναίος))

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα