Η Παρουσίαση του «Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας» είναι το θέμα της ημερίδας, που διοργανώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και η Εταιρεία «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» στο πλαίσιο του Αγροτικού Αυγούστου 2010.
Στόχος του «Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας», που αποτελεί πρωτοβουλία των τεσσάρων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του νησιού είναι η ενιαία προβολή της Κρητικής Διατροφής και η πιστοποίηση εστιατορίων, που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα και χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα.
Όπως ανέφερε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, εδώ και λίγες εβδομάδες έχει αρχίσει η διαδικασία της πιστοποίησης σε επιχειρήσεις στην Κρήτη με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί πέντε Κρητικές επιχειρήσεις, δύο στα Χανιά, δύο στο Λασίθι και μία στο Ρέθυμνο.
Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πιστοποίησης επτά εστιατορίων ακόμη στην Κρήτη, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει περίπου εβδομήντα επιχειρήσεις εστίασης σε όλο το νησί.
Σύμφωνα με τον Νομάρχη Χανίων ” η πιο ουσιαστική και σημαντική εκδήλωση, που γίνεται στο πλαίσιο του Αγροτικού Αυγούστου, είναι η ημερίδα παρουσίασης του “Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας”. Πρόκειται για μια εκδήλωση ενημέρωσης και γι΄ αυτό καλέσαμε όλους τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης προκειμένου να ενημερωθούν για το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας. Έχουμε κάνει πολλές αναφορές σε αυτή τη συνεργασία που έχουν οι τέσσερεις Νομαρχίες της Κρήτης προκειμένου να προωθήσουν την Κρητική κουζίνα. Είναι γεγονός, ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και αυτή την στιγμή επιθυμούμε την ηθική υποχρέωση που έχουν όλοι όσοι ζουν από την τοπική οικονομία, να στηρίξουν τα τοπικά προϊόντα, την τοπική κουζίνα. Παράλληλα, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, να πάρουν τα ανταποδοτικά οφέλη που πιστεύουμε ότι μπορούν να πάρουν”.
Ο κ. Αρχοντάκης κάλεσε: “όλους τους εστιάτορες, όσους εμπλέκονται με το σύστημα της εστίασης να παρακολουθήσουν την ημερίδα, όπου οι τέσσερεις Νομάρχες της Κρήτης, οι συνεργάτες του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας θα τους ενημερώσουν για τα οφέλη και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που θα μπουν σ΄ αυτό το Δίκτυο Κρητικής Κουζίνας”.
” Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο Δίκτυο Κρητικής Κουζίνας, ένα δίκτυο που θα κάνει τρόπο ζωής την Κρητική Κουζίνα και διατροφή. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θέλουμε να προβληθούν τα προϊόντα του τόπου, αλλά και να δημιουργήσουμε φανατικούς υποστηρικτές τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό” κατέληξε ο κ. Αρχοντάκης.
ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας ιδρύθηκε στα Χανιά, 1 Αυγούστου του 2008, από τις 4 Νομαρχίες της Κρήτης.
Στόχος της δημιουργίας του “Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας” είναι η δημιουργία ενός σήματος με υψηλό κύρος, αξιοπιστία και διεθνή αναγνωρισιμότητα, που θα καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, θα ενισχύσει τη φήμη του Κρητικού Διατροφικού Προτύπου και θα αυξήσει τη ζήτηση για την παροχή Κρητικής Κουζίνας .
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Τα οφέλη των πιστοποιημένων επιχειρήσεων είναι μεταξύ άλλων:
-η άμεση προβολή των πιστοποιημένων εστιατορίων
-έμμεση προβολή απ’ την προώθηση της Κρητικής Διατροφής και των τοπικών προϊόντων
-δικτύωση και κατάρτιση των πιστοποιημένων επιχειρήσεων και του προσωπικού τους
-υποστήριξη των επιχειρήσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους
-προώθηση των πιστοποιημένων επιχειρήσεων σε τουριστικούς πράκτορες και γραφεία
-Η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει κονδύλια για την υλοποίηση δράσεων προβολής, έντυπης και διαδικτυακής καθώς και την ανάπτυξη προγραμμάτων γαστρονομικού τουρισμού
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΗΜΑΤΟΣ
-Το μενού του εστιατορίου πρέπει να απαρτίζεται κατά τα 2/3 από εδέσματα της Κρητικής Κουζίνας.
-Γίνεται αποκλειστική χρήση έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιολάδου κρητικής προέλευσης σε όλη την κουζίνα και σε κάθε είδους τηγάνισμα.
-Γίνεται αποκλειστική χρήση τοπικών προϊόντων, τα οποία παράγονται σε επάρκεια στο νησί.
-Προσφέρονται οίνοι του Κρητικού Αμπελώνα.
ΠΟΡΕΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 6 επιθεωρήσεις σε εστιατόρια.
Το Σήμα έχει απονεμηθεί σε 5 εστιατόρια: 2 στον Νομό Χανίων (Ντουνιάς στη Δρακώνα Κεραμειών, Πιπεριά στις Καλύβες), 2 στον Νομό Λασιθίου (Villa Mala στις Μάλες, Πιπεριά στους Πεύκους), 1 στον Νομό Ρεθύμνου (Veneto στην Παλιά Πόλη)
Έχουν κατατεθεί επιπλέον 7 αιτήσεις πιστοποίησης από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Οι αιτούμενες επιχειρήσεις βρίσκονται στο στάδιο της πραγματοποίησης διορθωτικών ενεργειών προκειμένου να προχωρήσουν στο στάδιο της επιθεώρησης.
Εβδομήντα επιχειρήσεις από όλους τους Νομούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για πιστοποίηση, τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.
Σε 34 από αυτές πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ενημέρωσης.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με μεγάλη προσέλευση κοινού συνεχίζεται η έκθεση λαογραφικών αντικειμένων και φωτογραφίας με θέμα «Τα δημητριακά στην παράδοση της Κρήτης» που πραγματοποιείται στο ισόγειο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στα πλαίσια του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
Η έκθεση, που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτισμού της Ν.Α.Χ., θα είναι ανοικτή έως την Κυριακή 8 Αυγούστου. Το κοινό μπορεί να την επισκεφθεί από τις 10 το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 11.30 το βράδυ.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ
Στο μεταξύ συνεχίζονται στην Πλατεία Τελωνείου οι βραδιές παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Σήμερα Τετάρτη θα χορέψει ο χορευτικός όμιλος ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ (Μπούτζουκα). Αύριο, Πέμπτη θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του ο Δήμος Σφακίων, ενώ την Παρασκευή θα χορέψουν τα συγκροτήματα του Δήμου Ακρωτηρίου.