Πεσαουάρ
Για τον 21χρονο Χαμζά, γερμανό πολίτη τουρκικής καταγωγής, η διπλή ζωή στη Γερμανία εν μέσω γονέων και αδελφών δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα εύκολη. Γι? αυτό επί μήνες μάζευε κρυφά χρήματα και εξοπλισμό για το ταξίδι σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης μαχητών στο Πακιστάν.
Πέρυσι το καλοκαίρι είπε στους γονείς του ότι πηγαίνει να επισκεφθεί συγγενείς στην Τουρκία, την πατρίδα των γονέων του, όπου όμως έμεινε μόλις τρεις ημέρες πριν φύγει προς το Πακιστάν μέσω Ιράν, πληρώνοντας ακόμη και διακινητές ανθρώπων όταν χρειάστηκε, για να βρεθεί μαζί με τους συντρόφους του στη τζιχάντ, τον ισλαμικό ιερό πόλεμο εναντίον των δυνάμεων των «απίστων» που είχαν κηρύξει τον πόλεμο στους «αθώους» μουσουλμάνους του Αφγανιστάν.
Μετά από μήνες σε διάφορες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν του Πακιστάν, όπου επικρατεί πλήρης ανομία και αφού είχε πάρει μέρος σε επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο Χαμζά ήταν έτοιμος για ακόμη μεγαλύτερη αποστολή.
«Δόξα τω Θεώ, θα δώσω τη ζωή μου για να ολοκληρώσω την αποστολή που μου ανέθεσαν οι πρεσβύτεροι, είτε στο Αφγανιστάν, είτε σε άλλο μέρος του κόσμου», λέει ο Χαμζά, ο οποίος μίλησε θέτοντας ως όρο να μην αποκαλυφθούν η ακριβής θέση του στην περιοχή των φυλών και το πραγματικό του όνομα.
Φορά μία φαιοπράσινη παραδοσιακή πακιστανική ενδυμασία, κρατά ένα καλάσνικοφ και έχει παιδικό πρόσωπο, πίσω από το οποίο όμως κρύβεται μια καρδιά που έχει σκληρύνει από την προπαγάνδα της Ιτεχάντ ε τζιχάντ (IJU), της οργάνωσης Ισλαμική Ένωση Ιερού Πολέμου, μίας μαχητικής οργάνωσης που έχει ιδρυθεί από τουρκόφωνους ουζμπεκους και έχει μεγάλη επιρροή τόσο στους σκληροπυρηνικούς τούρκους μουσουλμάνους όσο και στους τουρκικής καταγωγής Γερμανούς.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΦΟΒΗΤΡΟ
H IJU ιδρύθηκε το 2002 στην περιοχή των φυλών του Πακιστάν από το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν, και έχει ήδη στρατολογήσει εκατοντάδες ευρωπαίους.
Σύμφωνα με τα όσα λέει η ίδια η οργάνωση, έχει 500 ξένους μαχητές, συμπεριλαμβανομένων 60 Γερμανών που ασπάστηκαν το Ισλάμ, πολλών τούρκων μαχητών γερμανικής καταγωγής και δεκάδων βομβιστών αυτοκτονίας.
Έχει την έδρα της στη μικρή πόλη Μιρ Αλι του Βόρειου Ουαζιριστάν και δεκάδες κέντρα εκπαίδευσης σε όλη την ορεινή περιοχή
«Μερικές από τις εγκαταστάσεις είναι τόσο απομακρυσμένες, που δεν έχουν οδική πρόσβαση και για να πας, κάνεις μία απόσταση με όχημα, σε λασπωμένους δρόμους και μετά μόνο με τα πόδια ή με άλογο», λέει στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών
Το 2007, η ομάδα φέρεται να ήταν πίσω από μία κακοσχεδιασμένη επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στη βάση Ραμστάιν.
Έχει στενούς δεσμούς με την αλ- Κάιντα και πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνη για μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη, τον Ιούλιο του 2004.
Το 2008 ανέλαβε την ευθύνη για μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Κοστ του Αφγανιστάν, την οποία εκτέλεσε ο Τσουνεγίτ Τσιφτσί από τη Βαυαρία.
Όπως λέει στέλεχος των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, το 2009 ίδρυσε μία ξεχωριστή ομάδα με στόχο να απευθυνθεί σε μουσουλμάνους ευρωπαίους, οι οποίοι δυσφορούν από τις αυξανόμενες διακρίσεις σε βάρος τους με βάση τη φυλή και τη θρησκεία.
Η ομάδα ονομάστηκε Ταϊφατούλ Μανσουρά και στη συνέχεια έκανε παράρτημα για τους δεκάδες γερμανούς μαχητές, τους Γερμανούς Ταλιμπάν Μουτζαχεντίν.
Αλλά και άλλες πακιστανικές μαχητικές ομάδες, προσελκύουν μουσουλμάνους που ζουν σε αστικά κέντρα στην Ευρώπη. Τουλάχιστον κάποιοι από τους βομβιστές αυτοκτονίας του 2005 στο Λονδίνο, είχαν διασυνδέσεις με πακιστανικές ομάδες, όπως είχε και ο Φαϊζάλ Σαζαντ, ο βομβιστής της Τάιμς Σκουέαρ.
Τα πακιστανικά στρατεύματα που πολεμούν τους ισλαμιστές αντάρτες, δεν δίνουν μεγάλη σημασία στην IJU διότι επιτίθενται στις ένοπλες οργανώσεις που κάνουν επιχειρήσεις μέσα στην χώρα και όχι σε εκείνες που έχουν ως στόχο τις διεθνείς δυνάμεις στο Αφγανιστάν
Αλλά τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη δεν έχουν περιορισμούς και έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στους μαχητές τα τελευταία δύο χρόνια.
Σε μία τέτοια επίθεση το Μάιο, σκοτώθηκε ο Έρικ Μπραϊνιγκερ, γνωστός ως Αμπντούλ ελ- Αλμανί, επικεφαλής της Ταϊφαφούλ Μανσουρά και των Γερμανών Ταλιμπάν Μουτζαχεντίν.
Τον διαδέχτηκε ο Ατουάλ Αμπντούρ Ρεμάν, τούρκος γεννημένος στη Γερμανία, περίπου 25 έως 30 ετών, ο οποίος είχε έλθει στην περιοχή, μόλις το 2009.
Ο Ρεμάν ξεχωρίζει δύσκολα από τους ντόπιους, πολλοί από τους οποίους όμως αισθάνονται άβολα με την «εισβολή των ξένων».
«Έχουν έλθει σα σμήνος από μέλισσες, τους δώσαμε καταφύγιο γιατί νομίσαμε ότι πολεμούν τους άπιστους, αλλά τώρα μας υπαγορεύουν τι θα κάνουμε στη γη μας», λέει ο Μπασίρ, ένας από τους αρχηγούς των τοπικών φυλών, προσθέτοντας ότι έχουν στήσει φυλάκια ελέγχου στους κύριους δρόμους και κάνουν ακόμη και έλεγχο ταυτότητας.
«Ποιοι είναι αυτοί που μας κάνουν τέτοιες ερωτήσεις;», λέει ο Μπασίρ. Αλλά όλα αυτά έχουν ελάχιστη σημασία για τον Χαμζα, ο οποίος τα χαρακτηρίζει «μικροπράγματα».
«Είμαστε εδώ για να νικήσουμε τους δυτικούς σταυροφόρους στο Αφγανιστάν και τίποτε δεν θα μας σταματήσει, αν θέλει ο Αλλάχ», λέει ο Χαμζά.
ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ…
Η διεθνής κοινότητα “στην οποία ανήκει και το Πακιστάν […] χάνει τον πόλεμο με τους ταλιμπάν” στο Αφγανιστάν, δήλωσε χθες ο πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
“Θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα, στην οποία ανήκει το Πακιστάν, χάνει τον πόλεμο με τους ταλιμπάν. Και αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή χάσαμε τη μάχη της κατάκτησης της καρδιάς και του πνεύματος”, δήλωσε ο πακιστανός πρόεδρος, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Γαλλία. Ερωτηθείς από την ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde σχετικά με τις κατηγορίες που θέλουν το Πακιστάν να διατηρεί σχέσεις με τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο κ. Ζαρντάρι τις χαρακτήρισε “γελοίες”.
“Δεν υπάρχουν καλοί ταλιμπάν με τους οποίους θα μπορούσε κανείς να συζητήσει και άλλοι, κακοί, τους οποίους πρέπει να πολεμήσουμε. Το Πακιστάν και ο λαός του είναι θύματα τρομοκρατών. Το μόνο που κάνουμε είναι να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας και να μαχόμαστε κατά της τρομοκρατίας και εκείνων που την πρεσβεύουν”, πρόσθεσε ο πακιστανός πρόεδρος, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από τη γαλλική πρωτεύουσα για το Λονδίνο.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον περί “διπλού παιχνιδιού” του Πακιστάν, ο κ. Ζαρντάρι δήλωσε ότι “μπροστά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και όχι αντιμέτωποι”. “Θα του εξηγήσω […] ότι στον πόλεμο αυτό η χώρα μου είναι αυτή που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές”.
Ο πακιστανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον βρετανό πρωθυπουργό την Παρασκευή, στην εξοχική του κατοικία στο Τσέκερς. Παρά τις έντονες αντιδράσεις για την απουσία του από τη χώρα, τη στιγμή που περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 χρόνων οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε άτομα, ο κ. Ζαρντάρι δεν σκοπεύει να συντομεύσει το ταξίδι του στη Βρετανία.