Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Η προμελέτη του έργου για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στον Πλάτανο Δήμου Κισάμου παραδόθηκε χθες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων από τον ΟΑΔΥK.
Το έργο κρίνεται απαραίτητο για την άρδευση της ευρύτερης περιοχής και με την οριστικοποίηση της μελέτης θα υποβληθεί στο πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”.
Η μελέτη, που παραλήφθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΝΑΧ και ΟΑΔΥΚ, αξιολογήθηκε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης εκκρεμούν η οριστική υδρογεωλογική και γεωτεχνική μελέτη, οι οποίες θα ανατεθούν εντός του Αυγούστου.
Η προμελέτη του έργου έχει υποβληθεί και στη Δασική Υπηρεσία προς έγκριση.
Χθες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό Μέγαρο,η μελέτη παρελήφθη από τον νομαρχιακό σύμβουλο κ. Μανώλη Σπανουδάκη, τον κ. Κων/νο Βοζινάκη, γεωλόγο, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων της ΝΑΧ και τον Νεκτάριο Κουμάκη, μηχανικό, ειδικό σύμβουλο ΝΑΧ.
Όπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο κ. Σπανουδάκης “εξετάσαμε τις ανάγκες της περιοχής και δώσαμε έμφαση στο γεγονός ότι η πιο παραγωγική περιοχή του Νομού, η δυτική Κίσσαμος, παρουσιάζει συμπτώματα ερημοποίησης. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε σε υψηλή προτεραιότητα την εξεύρευση λύσης για την άρδευση της περιοχής.
Το έργο πρόκειται να υποβληθεί στο πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η λιμνοδεξαμενή έχει χωρητικότητα 700.000 κυβικών νερού και θα δημιουργηθεί σε μια περιοχή που τροφοδοτείται απο τις πηγές των Βαλσαμακιών και Μελλισιάς. Το έργο, επειδή υπήρξε κωλυσιεργία λόγω των αλλαγών στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, αποφασίστηκε να υποβληθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπου ενέκρινε τη χρηματοδότηση της μελέτης και ανατέθηκε στον ΟΑΔΥΚ. Σήμερα (χτες) είμαστε στην ευχάριστη θέση, να παραδοθεί η προμελέτη του έργου και μάλιστα αξιολογήθηκε ως πολυ προχωρημένη οριστική μελέτη. Απομένουν ορισμένες εκκρεμότητες που θα αντιμετωπίσει η ΝΑΧ το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου το έργο να είναι έτοιμο για χρηματοδότηση”.

Ελ.Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα