Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Η ενιαία προβολή της Κρητικής Διατροφής και η πιστοποίηση εστιατορίων, που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα με τοπικά προϊόντα, ήταν ο στόχος της ημερίδας με θέμα: “Παρουσίαση Σήματος Ποιότητας Κρητικής Κουζίνας” που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Μεγάλο Αρσενάλι.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και η Εταιρεία «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» στο πλαίσιο του Αγροτικού Αυγούστου 2010.
Στην ημερίδα συμμετείχαν οι τέσσερεις Νομάρχες της Κρήτης: η Νομάρχης Ηρακλείου και Πρόεδρος του “Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας” κα Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης και ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης.
Ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας και επεσήμανε, ότι ” στόχος της ημερίδας είναι να ενημερώσουμε όλους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και παράλληλα να τους ευαισθητοποιήσουμε για το τί μπορεί να προσφέρει στις επιχειρήσεις τους η Κρητική Κουζίνα και διατροφή. Οι τέσσερεις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης έχουν συστήσει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, το “Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας” που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα: στην προώθηση της Κρητικής Κουζίνας και στη σύνδεσή της με το τουριστικό μας προϊόν”.
Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι: ” Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται τώρα στο να ευαισθητοποιηθούν τα καταστήματα εστίασης, να μπούνε σε ένα Δίκτυο και να προσφέρουν μετά από την απαραίτητη πιστοποίηση προϊόντα Κρητικής διατροφής. Οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν και τα αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη μέσω προβολής που θα γίνεται από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας και από τις τέσσερεις Νομαρχίες. Νομίζω, ότι τα ανταποδοτικά οφέλη, που θα έχει η κάθε επιχείρηση που θα μπει στο Δίκτυο, δεν είναι μόνο η προβολή αλλά και η διεύρυνση του πελατολογίου τους, αφού ολοένα και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για την Κρητική Κουζίνα και την υγιεινή διατροφή”.
Η Νομάρχης Ηρακλείου και Πρόεδρος του “Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας” κα Βαγγελιώ Σχοιναράκη μιλώντας για τις κεντρικές δράσεις του Σήματος Ποιότητας και τα οφέλη για τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις επεσήμανε: ” πριν δύο χρόνια οι τέσσερεις Νομάρχες της Κρήτης ξεκινήσαμε μια κοινή δράση έχοντας ως όπλο το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά μας, την Κρητική μας διατροφή. Κάναμε το Κρητικό σύμφωνο Ποιότητας, το οποίο δύο χρόνια μετά έχει αρκετές δράσεις στον απολογισμό του, που έχουν συμβάλει στην ενημέρωση του κόσμου και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου, το οποίο εάν αξιοποιήσουμε, θα δώσουμε τη θέση που πραγματικά αξίζει στην Κρητική διατροφή. 
Με αιχμή του δόρατος τα προϊόντα μας, τους ανθρώπους που ασχολούνται με την Κρητική διατροφή και όλους τους εμπλεκόμενους, προχωρούμε στην ενημέρωση των φορέων για το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας και στην πιστοποίηση εστιατορίων- χώρων εστίασης με βάση το Σήμα Ποιότητας της Κρητικής Κουζίνας”.
Σύμφωνα με τη Νομάρχη Ηρακλείου, στους τρεις μήνες που έχει ξεκινήσει η πιστοποίηση των επιχειρήσεων έχουν σταλεί περίπου 3.000 επιστολές.
Παράλληλα, 100 εστιατόρια από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και χώρες της Ε.Ε. έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνει η πιστοποίησή τους με βάση τους όρους και τα κριτήρια από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας.
Στην Κρήτη, ήδη, έχουν πιστοποιηθεί τα πέντε πρώτα εστιατόρια.
“Επίσης γίναμε δέκτες αιτημάτων όχι μόνο από το νησί μας αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα και απο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εστιατόρια που θέλουν να έχουν Κρητική Κουζίνα στο μενού τους. Κάτι που δείχνει ότι εάν αυτό το μεγάλο όπλο, η Εταιρεία που έχει διαμορφωθεί από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις του νησιού – το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας – λειτουργήσει σωστά, θα μπορέσουμε πραγματικά να καταφέρουμε πάρα πολλά” τόνισε η κα Σχοιναράκη.
ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΣΤΗΝ ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Η ίδια ανέφερε, ότι μία σημαντική δράση, που έχει αρχίσει να υλοποιείται, είναι η διαμόρφωση φακέλου που θα κατατεθεί στην Ουνέσκο, έτσι ώστε η Κρητική διατροφή να ενταχθεί στις άϋλες μορφές Πολιτιστικής κληρονομιάς.
“Η κρητική διατροφή είναι το μεγάλο μας όπλο, ο κορυφαίος σύμμαχός μας και το συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν θα πρέπει να αφήσουμε να χαθεί αλλά να προλάβουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε εντάξει αυτήν τη δράση μας σε προγράμματα, έχουν εξασφαλιστεί τα ποσά και ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα” σημείωσε.
Όσον αφορά τις αλλαγές που θα φέρει ο “Καλλικράτης”, η κα Σχοιναράκη τόνισε, ότι όπως όλα δείχνουν, το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας πρόκειται “να περάσει στα χέρια” της νέας Αιρετής Περιφέρειας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Νομάρχης Ηρακλείου “το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας θα είναι μια δυναμική δομή στα χέρια της νέας Αιρετής Περιφέρειας, αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά. Αυτό θα μείνει ως παρακαταθήκη. Μάλιστα οι δράσεις που γίνονται, θα είναι σε τέτοιο βαθμό ώριμες, έτσι ώστε να αποτελεί ένα δυναμικό εφαλτήριο για την αιρετή Περιφέρεια”.
Η ΚΡΗΤΗ
ΣΤΟΥΣ “ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ”
Η κ. Σχοιναράκη ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέσω του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού – η Κρήτη έχει ενταχθεί στους “Προορισμούς Αριστείας” και στο πλαίσιο αυτό το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται στο νησί εκπρόσωποι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
“Είναι μια πολύ μεγάλη δουλειά, που έχει ξεκινήσει από το Μάρτη του 2010 και συνεχίζεται. Από τις 22-27 Αυγούστου θα βρίσκονται στην Κρήτη εκπρόσωποι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, έτσι ώστε να διαμένουν για περίπου δύο μέρες σε κάθε Νομό και να συνεργάζονται με όλους τους φορείς. Με τα στοιχεία που έχουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις – σε συνεργασία με τους φορείς ανά νομό θα γίνουν εξειδικεύσεις και περαιτέρω δράσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε την Κρήτη όπως είναι άλλοι τουριστικοί προορισμοί, που έχουν αξιοποιήσει ανάλογες δράσεις και έχουν επωφεληθεί: οι Μαλδίβες, η Μαγιόρκα, η Πορτογαλία κ.α” κατέληξε η Νομάρχης Ηρακλείου.
Ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Παπαδάκης επεσήμανε, ότι “η κρητική διατροφή είναι ένα κομμάτι της παράδοσης και του πολιτισμού μας, αλλά αποτελεί και ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας. Εάν μάλιστα το συνδυάσουμε με τον γαστρονομικό τουρισμό, η κρητική διατροφή είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας, που πρέπει να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στο μέλλον.
Γι’ αυτό ακριβώς οι τέσσερεις Νομαρχίες έκαναν αυτήν την κίνηση με το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας και θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Είμαστε στο σημείο ευαισθητοποίησης για να δώσουμε ερεθίσματα στις παραγωγικές τάξεις, ξενοδόχους, εστιάτορες και χώρους κοινωνικής εστίασης, ώστε να αναδείξουμε σε πρώτη προτεραιότητα την Κρητική διατροφή και Κρητική Κουζίνα”.
Στην ημερίδα το “παρών” έδωσε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Σκουλάκης, ενώ χαιρετισμό έστειλαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευτύχης Δαμιανάκης και ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα