Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΤ

Την προώθηση των διαδικασιών για την παραχώρηση στο Δήμο Χανίων του ακινήτου ιδιοκτησίας Ε.Ο.Τ., στο οποίο βρίσκεται η πισίνα του πρώην ξενοδοχείου “Ξενία” και των κτηρίων, που υπάρχουν μέσα σε αυτό, ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ε.Ο.Τ. κ. Νίκο Κανελλόπουλο, ο δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.
Στη σχετική επιστολή, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Βιρβιδάκης ενημερώνει αναλυτικά τον πρόεδρο του ΕΟΤ για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
“Ο Δήμος Χανίων και η Ε.Τ.Α. Α.Ε., έπειτα από μακρόχρονο διάλογο υπόγραψαν σύμβαση χρησιδανείου (αρ.πρ. 42444/5-9-07), σύμφωνα με το οποίο παραχωρήθηκε το δικαίωμα χρήσης για εξήντα χρόνια, άνευ ανταλλάγματος, στο Δήμο Χανίων του ακινήτου “Εγκαταστάσεις Ξενία Χανίων” στον προμαχώνα San Salvatore των ενετικών οχυρώσεων των Χανίων, με σκοπό την ανάπλαση και αξιοποίηση του εκεί αρχαιολογικού χώρου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπάνω παραχώρηση ήταν η άμεση κατεδάφιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του “Ξενία”, με δαπάνες του Δήμου.
Σας γνωρίζουμε δε, ότι η κατεδάφιση του ξενοδοχείου “Ξενία” είχε εγκριθεί με την ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/ΧΩΡΟΙ/17659/65/10.4.1998 Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ με το 5116/11-4-2007 έγγραφο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης εγκρίθηκε η απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ., η οποία αφορούσε στην παροχή συναίνεσης του Ε.Ο.Τ. προς την Ε.Τ.Α. Α.Ε. για την κατεδάφιση του Ξενία Χανίων – Κρήτης, στο οποίο αναφερόταν ότι το χρονοδιάγραμμα της κατεδάφισης από το Δήμο Χανίων θα έπρεπε να λήγει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (2007).
Ο Δήμος Χανίων, προκειμένου να υλοποιήσει τους όρους παραχώρησης, προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης (αρ.πρ. 46523/27-9-07) με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ώστε να υλοποιηθεί το έργο της κατεδάφισης του ξενοδοχείου Ξενία και της ανάδειξης του χώρου. Το δε έργο της κατεδάφισης ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα.
Στο προαναφερόμενο μνημόνιο, αναφέρεται ότι τα σχετικά θέματα και οι όροι, όπως οι υποχρεώσεις και οτιδήποτε αφορά το υπολειπόμενο τμήμα της ευρύτερης έκτασης (ακίνητο πισίνας Ξενία), θα καθοριζόταν ειδικώς σε προγραμματική σύμβαση, η οποία θα έπρεπε να υπογραφεί εντός μηνός από την υπογραφή του χρησιδανείου.
Με το από 27-9-2007 έγγραφο του Δ/ντος Συμβούλου της Ε.Τ.Α. Α.Ε., ζητήθηκε από το Δήμο Χανίων η παράταση του χρόνου υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Ε. Τ.Α. Α.Ε. και του Δήμου, για το τμήμα Β’ της ευρύτερης έκτασης του ακινήτου του ξενοδοχείου. Ο λόγος που ζητήθηκε η παράταση ήταν ότι η Ε.Τ.Α. Α.Ε. θα προχωρούσε στην ανάθεση εκπόνησης μελέτης για την ανακαίνιση του αναψυκτηρίου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Η απόφαση για την ανάθεση της μελέτης θα πρέπει να εγκριθεί από το Δ.Σ. της εταιρείας και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατό να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στην προθεσμία που προβλεπόταν αρχικά στο χρησιδάνειο. Ο Δήμος Χανίων με την 828/2007 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε δεκτό το αίτημα της Ε.Τ.Α. Α.Ε
Κατά την εξέταση του φακέλου του ακινήτου, έχουν παρουσιαστεί προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν, ώστε να μπορέσει να γίνει η σύνταξη της μελέτης.
Το ακίνητο εμβαδού 6.398,67 τ.μ. (σύμφωνα με το δελτίο πληροφοριών Δημόσιου Αστικού κτήματος της Οικονομικής Εφορίας Χανίων) χαρακτηρίστηκε με το Β.Δ. 63/15-1-1970(Φ.Ε.Κ. 19/Α/1970) ως Δημόσιο Τουριστικό Κτήμα και με την 21819/28-2-70 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 204/Β/1970) ανατέθηκε η διοίκηση και διαχείρισή του στον Ε.Ο.Τ. Με την 15217/27-9-1984 Απόφαση του Νομάρχη Χανίων, καθορίσθηκε η γραμμή αιγιαλού-παραλίας καθώς και ο παλαιός αιγιαλός στην περιοχή.
Το ακίνητο που βρίσκεται εκτός σχεδίου, σε τμήμα του είναι εντός της ζώνης του αιγιαλού και της παραλίας και για το υφιστάμενο κτήριο (αναψυκτήριο) δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, οπότε θα πρέπει από τον Ε.Ο.Τ. να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη ώστε να θεωρηθεί νόμιμο και να μπορέσει να ανακαινισθεί”.
Ο Δήμαρχος Χανίων προσθέτει ότι “στην περιοχή έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, η οποία και λόγω της γειτνίασης με το Ενετικό Λιμάνι Χανίων, αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών της πόλης μας, ενώ στα πλαίσια της καλής συνεργασίας του Δήμου με την Ε.Τ.Α. Α.Ε., ο Δήμος προχωρά τακτικά στην αποκομιδή των απορριμμάτων, που συγκεντρώνονται εντός του ακινήτου, τόσο για λόγους υγιεινής αλλά και για λόγους ευπρεπισμού της περιοχής, όπως μας είχε ζητήσει και με το με αρ.πρ. 207/24-12-2007 έγγραφό του ο Δ/ντας Σύμβουλος της Ε.Τ.Α. Α.Ε., πλην όμως, εντός του υφισταμένου κτηρίου, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της χρήσης από αστέγους της πόλεως”.
Επειτα από τα παραπάνω, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και να καταστεί δυνατή η σύνταξη της μελέτης και η παραχώρηση του παραπάνω ακινήτου στο Δήμο μας, για την ανάδειξη και αξιοποίησή του”, καταλήγει ο κ. Βιρβιδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα