Κρέας -που δώρισε η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος- πρόσφεραν χθες, σε πολύτεκνες και άπορες οικογένειες των Χανίων, η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και ο Δήμος Χανίων.
Στο μεταξύ, ο μητροπολίτης Δαμασκηνός ανακοίνωσε χθες, την πρόθεση της τοπικής Εκκλησίας να προσφέρει -πιθανόν από το ερχόμενο φθινόπωρο- συσσίτιο, μέσα από τις ενορίες και σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Οπως ανέφερε ο διαχειριστής του Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητρόπολης πατήρ Χρήστος Αιγίδης η χθεσινή πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε, στο Δημοτικό Σφαγείο Χανίων, έπειτα από τη δωρεά 50 αρνιών από την Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος, ενώ ερωτηθείς για το αν σύμφωνα με την εικόνα που έχει η Εκκλησία υπάρχουν πολλές οικογένειες στα Χανιά που αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα, απάντησε: “Υπάρχει πρόβλημα αλλά δύσκολα το εξωτερικεύουν. Στη Μητρόπολη υπάρχει ένας μηχανισμός και μέσω των ενοριών προσεγγίζουμε τους ανθρώπους αυτούς. Γίνεται μια έκθεση – αναφορά του προβλήματος από τον εφημέριο της κάθε ενορίας και έπειτα στη Μητρόπολη βοηθάμε αναλόγως”.
Συνεχίζοντας ο πατήρ Χρήστος τόνισε, ότι η Μητρόπολη βοηθάει με ποικίλους τρόπους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως για παράδειγμα παρέχει οικονομική βοήθεια για την εξασφάλιση στέγης, φροντιστηριακή εκπαίδευση σε παιδιά, τρόφιμα και κουπόνια για αγορές από το ΙΝΚΑ σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, βοήθεια για τη μεταφορά ασθενών ή την αγορά φαρμάκων κ.ά.
“Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2010 πάνω από 50.000 ευρώ έχει προσφέρει η τοπική Εκκλησία στους ανθρώπους αυτούς”, είπε ο πατήρ Χρήστος.
Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός επεσήμανε, ότι στο πλαίσιο της ενότητας που διέπει την τοπική Εκκλησία με τα μοναστήρια και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το Δήμο Χανίων γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθούν τρόποι να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη: “Γι’ αυτό το λόγο το Μοναστήρι της Αγ. Τριάδος θεώρησε καλό να προσφέρει αυτά τα ζώα σε πολύτεκνους και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ώστε τουλάχιστον αυτές τις ημέρες, τουλάχιστον την ημέρα της Παναγίας, να υπάρχει μια καλύτερη αντιμετώπιση και να νιώσουν και εκείνοι ότι η τοπική Εκκλησία δεν αδιαφορεί και δε βρίσκεται εκτός πραγματικότητας”.
Ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ανέφερε ακόμα ότι η τοπική Εκκλησία προσπαθεί να προσφέρει και πρόσθεσε: “Βεβαίως, δεν είναι σωστό να παρουσιάζεται το έργο της τοπικής Εκκλησίας, αλλά δυστυχώς επειδή πολλά ακούγονται και γίνεται πολλά σχόλια κατά της Εκκλησίας, θεωρώ, προσωπικά, ότι κάποια στιγμή πρέπει και η Εκκλησία να κάνει το έργο της”.
Συνεχίζοντας ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου ανακοίνωσε τη σκέψη που υπάρχει στην τοπική Εκκλησία για την προσφορά συσσιτίου μέσω των ενοριών: “Σκεφτόμαστε -δεν ξέρω αν τα καταφέρω μέχρι τον Οκτώβριο να το κάνουμε- είναι δύσκολο, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και χρήματα, διότι η κρίση δεν άπτεται μόνο των ανθρώπων, άπτεται όλων μας και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να βρούμε χρήματα μήπως κατορθώσουμε να κάνουμε συσσίτιο. Σκέφτομαι να υπάρξει μια συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ενορίες και να μοιράζεται φαγητό προς όλες τις ενορίες και σε όλους τους δήμους…”, είπε, μεταξύ άλλων, ενώ κατέληξε λέγοντας: “Υπάρχουν πολλές δύσκολες καταστάσεις. Καθημερινώς γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων, επειδή έρχονται πάρα πολλοί άνθρωποι στη Μητρόπολη για να βοηθηθούν. Οσο μπορούμε και ό,τι έχουμε το προσφέρουμε. Ηδη το περασμένο έτος, 31 Δεκεμβρίου, κλείσαμε να έχουμε βοηθήσει τους ανθρώπους με 180.000 ευρώ. Ο,τι μπορούμε και ό,τι έχουμε τα δίδουμε. Βέβαια φέτος είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα αλλά ό,τι έχουμε το προσφέρουμε με πολλή αγάπη”.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χανίων Βαγγέλης Σαματάς, ευχαρίστησε την Εκκλησία, το μητροπολίτη και τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Αμφιλόχιο και πρόσθεσε: “Εμείς σα Δήμος ό,τι κάναμε εδώ είναι δωρεάν. Συνεισφέρουμε και εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Πιστεύω ότι η Εκκλησία μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα και αυτό θα κάνουμε σε συνεννόηση με το Σεβασμιώτατο. Αυτό που είπαμε για το συσσίτιο, με το νέο νόμο του “Καλλικράτη” που άλλαξε, μπορούμε να βοηθήσουμε σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει ένα συσσίτιο, που να μπορούμε να μοιράζουμε σε όλες τις ενορίες της πόλης και όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος, εθνικότητας και θρησκείας ένα πιάτο φαγητό στις δύσκολες ώρες που έρχονται”.