Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Το ελληνικό χρέος και η πρόταση για πώληση της Κρήτης

“Κάποιοι λένε πως οι Έλληνες πρέπει να φύγουν από το ευρώ ώστε τα προϊόντα τους να γίνουν πιο ανταγωνιστικά… Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε ίσως χρειαστεί να πουλήσουν την Κρήτη”, τραγουδάει ο Μερλ Χάζαρντ, σε ρυθμούς Μάνου Χατζηδάκι, επιχειρώντας να σατιρίσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Ενα τραγούδι που δίχασε τους Έλληνες, χρήστες του youtube, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που δεν εξέλαβαν ως σάτιρα την αναφορά στο νησί μας. Τα “Χανιώτικα νέα” επικοινώνησαν με τον Αμερικανό τραγουδοποιό, σε μια προσπάθεια να λυθεί η “παρεξήγηση” και να αποφευχθεί το… διαδικτυακό διπλωματικό επεισόδιο.
Ο Μερλ Χάζαρντ (Merle Hazard) είναι το μουσικό alter ego του οικονομολόγου Τζον Σέιν, ο οποίος χρησιμοποιεί το χαρακτήρα του Μερλ για να σατιρίσει οικονομικά θέματα, υπό τους ήχους της κάντρι μουσικής. Το όνομα του Μερλ βασίστηκε στο θρύλο της κάντρι, Μερλ Χάγκαρντ. Αντικαθιστώντας το “Χάγκαρντ” με το “Χάζαρντ” (κίνδυνος), ο Μερλ φοράει το καουμπόικο καπέλο του και μαζί με την μπάντα του “καρφώνει” τις αγορές και τους πολιτικούς για τα προβλήματα που δημιούργησαν στην παγκόσμια οικονομία.
Στο τελευταίο του τραγούδι (“Το ελληνικό χρέος”), ο Μερλ εξιστορεί την οικονομική περιπέτεια της Ελλάδας, στο ρυθμό του “Ποτέ την Κυριακή” και με φόντο το αντίγραφο του Παρθενώνα στο Νάσβιλ του Τενεσί. Μάλιστα, το βίντεο κλιπ από το τραγούδι, συμπεριλήφθηκε και σε ρεπορτάζ αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, που αφορούσε στα έκτακτα οικονομικά μέτρα στην Ελλάδα. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και εκεί ξέσπασε “διπλωματικό επεισόδιο”, καθώς αρκετοί Ελληνες χρήστες το σχολίαζαν αρνητικά, ακόμα και με υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

«την Ελλάδα τη σέβομαι. Πέρασα πολλές ώρες διαβάζοντας για την ελληνική φιλοσοφία, μελέτησα την ιστορία σας στο πανεπιστήμιο»

“Οπως ξέρετε, μερικοί άνθρωποι από την Ελλάδα παρεξήγησαν το νόημα του τραγουδιού μου”, δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο Μερλ. “Νομίζω ότι κάποιοι πήραν τους στίχους τοις μετρητοίς, πράγμα που με εξέπληξε, καθώς εγώ απλά ήθελα να κάνω σάτιρα”, συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι “στο Αγγλόφωνο κοινό, στο οποίο απευθύνομαι κυρίως, είναι εμφανές ότι το τραγούδι αυτό είναι ένα αστείο. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που φοράει μια αστραφτερή αγκράφα που γράφει πάνω “Χάζαρντ” (κίνδυνος), είναι εμφανές ότι σκοπός του είναι να σατιρίσει. Η διάθεση για σάτιρα είναι επίσης εμφανής από το γεγονός ότι ο Μερλ, ένας τραγουδιστής της κάντρι, τραγουδάει για την οικονομία, καθώς η πραγματική κάντρι μουσική, μιλάει για τον έρωτα, το χωρισμό κτλπ.».
Βλέποντας τα σχόλια των δυσαρεστημένων Ελλήνων να πέφτουν βροχή στην ιστοσελίδα του αλλά και στο youtube (διαδικτυακή υπηρεσία με βίντεο κλιπ και άλλο περιεχόμενο), ο Μερλ αποφάσισε να αναρτήσει μια ανακοίνωση για τους Έλληνες, στην οποία εξηγούσε ότι δεν είχε σκοπό να προσβάλει την Ελλάδα, καθώς τα περισσότερα τραγούδια του σατιρίζουν τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια οικονομία.
Οπως, μάλιστα, ανέφερε στα “Χ.Ν.”, “την Ελλάδα τη σέβομαι. Πέρασα πολλές ώρες διαβάζοντας για την ελληνική φιλοσοφία, μελέτησα την ιστορία σας στο πανεπιστήμιο. Οι πιο σημαντικές διαστάσεις της Δυτικής κουλτούρας, προέρχονται άλλωστε από τους Έλληνες κατά τη γνώμη μου. Χρωστάμε την Αναγέννηση στην επανα-ανακάλυψη του Πλάτωνα. Είναι ο αγαπημένος μου φιλόσοφος”.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΤΙΡΑ
Το γεγονός ότι αρκετοί προσβλήθηκαν για την αναφορά σε “πώληση της Κρήτης”, εύλογα φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των “ορίων” στη σάτιρα. Σχολιάζοντας το θέμα αυτό στα “Χ.Ν.”, ο Μερλ ανέφερε ότι “Ναι, πιστεύω πως η σάτιρα έχει όρια. Για παράδειγμα, αν σκεφτόμουν ότι θα υπήρχε περίπτωση να πουληθεί η Κρήτη, σίγουρα δε θα αστειευόμουν γι´ αυτό το θέμα. Το σατίρισα γιατί το θεωρώ ως μια απόλυτα παράλογη σκέψη. Η Ελλάδα δε θα πουλήσει ποτέ την Κρήτη, κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Είναι σα να λέω σε ένα τραγούδι “για να ξεχρεώσουν οι ΗΠΑ τα χρέη τους, να πουλήσουν την Καλιφόρνια στους Κινέζους!”. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, απλά το χρησιμοποιώ για να θίξω το θέμα του υπέρογκου αμερικανικού χρέους. Δεν είχα σκεφτεί ότι θα προσέβαλα κάποιους Ελληνες. Νόμιζα ότι όλοι θα το αντιμετώπιζαν σα μια παρωδία και μόνο”.
Τί γίνεται λοιπόν στη σύγχρονη Ελλάδα; Η πατρίδα του Αριστοφάνη σπεύδει να κατασπαράξει ένα σατιρικό τραγούδι την ίδια ώρα που “συγχώρεσε” το Λαζόπουλο για τους χιμπατζήδες που χόρευαν πεντοζάλη; Σοβαρέψαμε τόσο πολύ; Αν ναι, τότε οι τελευταίες κουβέντες του Μερλ στα “Χ.Ν.”, μπορούν να μας φανούν πολύ χρήσιμες: “Πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη να γελάμε σε δύσκολους καιρούς. Μερικά ζητήματα είναι τόσο σοβαρά, που πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ! Αισθάνομαι άσχημα που κάποιοι στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα εξέλαβαν λάθος το τραγούδι μου. Το μόνο που ήθελα ήταν να κάνω τον κόσμο να γελάσει. Οι μόνοι που ήθελα να αισθανθούν άσχημα είναι οι πολιτικοί που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους”…

Ακούστε το τραγούδι του Μερλ

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα