Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

“Χωρίς διακοπές οι 6 στους 10 Ελληνες, εφέτος”

(“Χανιώτικα Νέα”, 4/8/2010)

ΑΝΕΚΑΘΕΝ, οι ελληνικές διακοπές ήταν ακριβότερες από αυτές των ξένων. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Ειδικά μέσα στην πατρίδα μας, όπου υποτίθεται οι αποστάσεις είναι μικρές και πρέπει να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο! Λίγο η κουτοπονηριά των Ελλήνων καταστηματαρχών και ξενοδόχων να θέλουν να βγάλουν “τα σπασμένα” προηγούμενων ετών από τις πλάτες των Ελλήνων, λίγο η ανοργανωσιά του Έλληνα που είναι “οπαδός” της τελευταίας στιγμής, λίγο ο μη συχνός έλεγχος των τιμών από τα αρμόδια όργανα, παγίωσαν αυτήν την τακτική.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ αυτό και οι τράπεζες είχαν εφεύρει τα περίφημα -ποιος δεν τα θυμάται;- “διακοποδάνεια”! Εξάλλου, κλασικό είναι το ανέκδοτο που λέει ότι για να κάνεις φθηνές διακοπές στην Ελλάδα πρέπει να ταξιδέψεις, ας πούμε για τα ελληνικά νησιά, μέσω… Γερμανίας! Οπου, τα πακέτα πολυήμερων διακοπών σού έρχονται κατά πολύ φθηνότερα και η περιποίηση είναι ανώτερη.

ΣΗΜΕΡΑ, ο κύριος φταίχτης για τη συρρίκνωση -ποσοτική και ποιοτική- των διακοπών των Ελλήνων είναι, έτσι λέμε, η οικονομική κρίση που ροκανίζει μισθούς και συντάξεις.
Ο περισσότερος κόσμος κοιτάζει να περάσει όπως-όπως.
Να επιβιώσει. Περιστέλλονται δαπάνες σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς και στις θερινές διακοπές. Τα περίφημα “μπάνια του λαού” (όρος που τον θέσπισε ο Ανδρέας Παπανδρέου) έχουν πια ξεφτίσει στην πράξη. Περιοριζόμαστε σε εξόδους Σαββατοκύριακου, σε κοντινές περιοχές και θάλασσες ή σε ολιγοήμερες διακοπές στο χωριό?

Η ΚΡΗΤΗ, τα Χανιά μας, είναι ευλογημένος τόπος που έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα πως στον τομέα του τουρισμού δεν έχει τις ποσοστιαίες απώλειες άλλων περιοχών. Ισως αυτό να οφείλεται όχι μόνο στην ομορφιά του νησιού, της πόλης και των κατοίκων, αλλά στο ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι και καλύτερες και ανθρωπινότερες.

…Η ΟΛΗ κατάσταση όμως, όπως διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία σε όλους τους τομείς, θα είναι, άραγε, μια ευκαιρία να “βάλουμε μυαλό” εξορθολογίζοντας έξοδα, τρόπο ζωής και συμπεριφοράς ή θα θεωρήσουμε πως είναι κάτι το παροδικό; Ο χρόνος θα δείξει…
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr

Ρήσεις – Αντιρρήσεις

“Η οικονομική αναρχία της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπως υπάρχει σήμερα, είναι κατά τη γνώμη μου η πραγματική πηγή του κακού. Βλέπουμε μια τεράστια μάζα παραγωγών, που πασχίζουν
ακατάπαυστα να αφαιρέσουν ο ένας από τον άλλο τους καρπούς της συλλογικής εργασίας τους -όχι με τη βία αλλά σύμφωνα με τους νόμιμα καθιερωμένους κανόνες…” (Αλβέρτου Αϊνστάιν, “Γιατί Σοσιαλισμός”. Δημοσιεύτηκε στο 1ο τεύχος του Αμερικανικού περιοδικού Monthly Review, το 1949).

[Προφητικός ο Αϊνστάιν για τα τεκταινόμενα σήμερα στην Ε.Ε. και στις ελληνικές πλάτες.]

“…Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες.
Σε όλα υπάρχουν
όρια. Ο αγώνας μας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή, γι? αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε?” (Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ειδοποεί με… SMS τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 2/8)

[Εντυπωσιάζει ο πληθυντικός “πουλάμε”, “θα ματώσουμε” κ.λπ. Η ΔΕΗ (“Δημοσία Επιχείρηση Ηλεκτρισμού”), νομίζουμε πως ανήκει στο… δημόσιο και όχι στους εργαζόμενους. Που, όπως μιλάει ο εκπρόσωπός τους, είναι σαν να είναι οι… ιδιοκτήτες της! Εκτός κι αν η απειλή είναι η καλύτερη… άμυνα!]


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα