Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι εκλαμβάνεται η καταψήφιση της πρότασης μομφής που κατατέθηκε κατά υφυπουργού του κεντροδεξιού συνασπισμού στην Ιταλία, μετά τη διάσπαση στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, που συρρίκνωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η πρόταση μομφής κατά του υφυπουργού Τζάκομο Καλιέντο που κατατέθηκε μετά από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης καταψηφίστηκε, όπως ήταν γενικά αναμενόμενο, χάρη στον επαρκή αριθμό ψήφων που διαθέτει η κυβέρνηση. Συνολικά κατά της πρότασης μομφής ψήφισαν 299 βουλευτές, 229 ψήφισαν υπέρ, ενώ άλλοι 75 απείχαν της ψηφοφορίας.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα έλαβε διαφορετική σημασία μετά την αποχώρηση την περασμένη εβδομάδα του πρόεδρου του Κοινοβουλίου Τζανφράνκο Φίνι από το συνασπισμό με το Λαό της Ελευθερίας. Παρά το θετικό για τη κυβέρνηση αποτέλεσμα, η επιρροή του Μπερλουσκόνι είναι φανερά μικρότερη. Η ομάδα των 33 βουλευτών που ακολούθησε τον Φίνι προτίμησε να απέχει από αυτή τη ψηφοφορία, όπως και τρία μικρά κεντρώα κόμματα
Εντωμεταξύ, εντείνεται η φημολογία ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη για το 2013 αναμέτρηση. Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πληθαίνουν όπως και οι εικασίες για τη στάση που θα κρατήσει ο Φίνι στο μέλλον.
Οι εκλογές μπορεί να γίνουν ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο δήλωσε ο υπουργός στη Corriere della Sera ο Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, από τη Λέγκα του Βορρά, το μικρό κόμμα που απαρτίζει πλέον τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά την αποχώρηση του Φίνι.
Σε περίπτωση παραίτησης της κυβέρνησης, ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα κινήσει τη διαδικασία για το σχηματισμό νέας, αλλά αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα θα διεξαχτούν πρόωρες εκλογές.
Όπως αναφέρει το BBC ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα επιδιώξει να προσφύγει στις κάλπες πριν ο Φίνι προλάβει να καρπωθεί οφέλη από τη ν αποχώρησή του και από τη κυβερνητική φθορά. Πάντως η θερινή ανάπαυλα του Κοινοβουλίου αναμένεται να φέρει μία πρόσκαιρη ανακωχή πριν από ένα έντονο φθινόπωρο.