Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΡΕΘΥΜΝΟ
Της ΑγγελικΗς ΚαλλΕργΗ

Σοκ στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει το ατύχημα που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι σε αγροτική τοποθεσία στα Καστελλάκια Ρεθύμνου, όταν ιδιωτικό ελικόπτερο που εκτελούσε εργασίες καθαρισμού των μονωτήρων υψηλής τάσης σε πυλώνες της ΔΕΗ κατέπεσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν βαριά οι δύο επιβαίνοντες.
Ο 36χρονος πιλότος του ελικοπτέρου, που είναι πολυτραυματίας και φέρει βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μεταφέρθηκε αρχικά στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου και από εκεί γύρω στις 4 το μεσημέρι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Ο 35χρονος χειριστής της αντλίας που καθάριζε τους πυλώνες φέρει σοβαρά τραύματα κυρίως στη λεκάνη και από νωρίς το μεσημέρι και για πολλές ώρες χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ρεθυμνιώτικου νοσηλευτικού ιδρύματος εκτός κινδύνου νοσηλεύεται και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, που επέβλεπε την επιχείρηση καθαρισμού και υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο, όταν είδε το ελικόπτερο να πέφτει και τους συναδέλφους του να τραυματίζονται.
Σήμερα θα φτάσουν στο Ρέθυμνο εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για να διερευνήσουν τις συνθήκες του ατυχήματος.
Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ
Το ατύχημα σημειώθηκε στις 12:23 το μεσημέρι, την ώρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο χειριστής του ελικοπτέρου βρισκόταν στη φάση της καθόδου προκειμένου να ανεφοδιαστεί με τα υλικά που απαιτούνταν για τον καθαρισμό των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Η διαδικασία του καθαρισμού ήταν σε εξέλιξη ήδη για πολλή ώρα, όπως μαρτυρούν και κάτοικοι της περιοχής που έβλεπαν το ελικόπτερο. Στο σημείο, ένα μεγάλο επίπεδο τμήμα, βρίσκονταν οχήματα της εταιρείας, που έχει αναλάβει τον καθαρισμό με διεθνή διαγωνισμό από την κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ. Κατά την κάθοδο του ελικοπτέρου, άγνωστο για ποιους λόγους, τμήμα του αεροσκάφους ακούμπησε πιθανότατα σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα ο χειριστής να χάσει τον έλεγχο και αυτό πια να χτυπήσει σε δέντρο λίγα μέτρα πιο μακριά και στη συνέχεια να καταπέσει σε βάθος περίπου 10-15 μέτρων, ένα επίπεδο πιο κάτω από το σημείο στο οποίο γινόταν ο ανεφοδιασμός και σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τα σπίτια της περιοχής. Κάτοικοι της περιοχής έτρεξαν στο σημείο του ατυχήματος ειδοποιώντας παράλληλα τις υπηρεσίες. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν στην περιοχή.
Στο αεροσκάφος είχε εκδηλωθεί φωτιά, ενώ σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι κάτοικοι της περιοχής, ο χειριστής της αντλίας εκτόξευσης νερού βρέθηκε εκτός του ελικοπτέρου τραυματισμένος και ο πιλότος βαριά τραυματίας βρισκόταν στη θέση του, όμως οι άνθρωποι της ΔΕΗ και του υπόλοιπου συνεργείου φρόντισαν να τον βγάλουν, καθώς ήδη σε εξέλιξη βρισκόταν η πυρκαγιά στο αεροσκάφος.
Οταν οι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο δε χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν κάποιον από τους δύο επιβαίνοντες και ολοκλήρωσαν το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που είχαν προλάβει να “δαμάσουν” οι άνθρωποι του συνεργείου με τους πυροσβεστήρες που είχαν μαζί τους.
Την ώρα που το ελικόπτερο έπεφτε ο εκπρόσωπος της εταιρείας που βρισκόταν στο σημείο δεν άντεξε. Υπέστη καρδιακό επεισόδιο και κατέρρευσε.Λίγα λεπτά αργότερα και αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες, συνήλθε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ εκτός κινδύνου. Πρώτοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο οι δύο βαριά τραυματίες.
ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΠΤΗΣΗ
Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις γίνονται με τους χειριστές των ελικοπτέρων να κατεβαίνουν σε χαμηλό ύψος, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες του καθαρισμού, όπως σημειώνουν ειδικοί, τονίζοντας ότι οι πιλότοι ελικοπτέρων που συμμετέχουν σε τέτοιες επιχειρήσεις είναι πολύ έμπειροι, καθώς καλούνται να πετούν κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια και πρέπει να διατηρούν το αεροσκάφος πολύ σταθερό. Στο σημείο βρίσκονταν και στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία επέβλεπαν τη διαδικασία του καθαρισμού των πυλώνων υψηλής τάσης και τα οποία έδωσαν καταθέσεις για τις συνθήκες του ατυχήματος. Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου, ενώ στο σημείο βρέθηκαν ο Διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου Χρήστος Μπουραντάς, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Φίλιππος Πετούσης, ο αναπληρωτής διοικητής του Α.Τ. Γιώργος Βούρβαχης, ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νίκος Κουρμούλης, καθώς επίσης και ο προϊστάμενος ΠΣΕΑ της ΝΑΡ Αντώνης Μπαγιαρτάκης.
Σήμερα αναμένονται εμπειρογνώμονες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), οι οποίοι και θα αναλάβουν τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα